Hoppa till huvudinnehållet

29 miljoner visningar – videon från konserten då allt började: ”Rätt så knäppt”

Publicerad:
Reporter Emma Edling
Emma Edling
emma.edling@nlt.se
Markus Wikström och Tony Malmberg har spelat ihop tidigare, men är sedan några år tillbaka frontfigurer i Creedence Tribute.
Markus Wikström och Tony Malmberg har spelat ihop tidigare, men är sedan några år tillbaka frontfigurer i Creedence Tribute. Foto: Emma Edling

Den 17 maj 2014 gjorde Creedence Tribute sin första officiella spelning, vilken ägde rum i Grästorps Konserthus.

Ett filmklipp från konserten lades ut på Youtube och i början på året passerade klippet 29 miljoner visningar. Nu berättar bandet om konserten då allt började.

Snart nio år har gått sedan Creedence Tribute äntrade scenen i Grästorps Konserthus inför fullsatt publik. De hade själva gjort biljetterna och noggrant klippt ut dem var och en.

På scenen fanns rekvisita i form av vagnshjul, höbalar, en gammal dörr och en byggställning som bandmedlemmarna själva riggat dagen innan.

När NLT träffar Tony Malmberg och Markus Wikström i Tonys studio ”Fate Sound Productions” hemma på tomten i Malma, så kommer de fortfarande ihåg känslan:

– Det var så speciellt på något sätt. Jag får lite rysningar bara jag tänker på det, säger Markus Wikström.

– Vi var så gröna då, jag var skitnervös, fyller Tony Malmberg i.

Konserten i Grästorps Konserthus sålde slut och blev succé. Ett filmklipp från en av låtarna publicerades på Youtube och nådde i början av året 29 miljoner visningar.
Konserten i Grästorps Konserthus sålde slut och blev succé. Ett filmklipp från en av låtarna publicerades på Youtube och nådde i början av året 29 miljoner visningar. Foto: Linnea Svensson

Innan konserten hade bandet gjort några mindre gig, men den här kvällen var något annat – nu skulle de satsa.

I efterhand går det inte att beskriva konserten som annat än en succé för det då nybildade tributebandet.

Virala filmklippet

Och filmklippet som vännen och popnörden Ulf Henningsson spelade in under konserten och publicerade på YouTube nådde i början av 2023 otroliga 29 miljoner visningar.

– Det ökar ju hela tiden, säger Tony Malmberg samtidigt som han letar upp klippet.

– Det är rätt så knäppt faktiskt, säger Markus Wikström med ett skratt.

Efter den ovannämnda konserten började det rulla på för bandet och hösten 2016 skrev de kontrakt med Besterman Sweden.

– Då blev det mer på riktigt. Vi hade med oss en känd regissör som hjälpte till med att skriva showen ordentligt. Även ljusdesigner, fotografer och pr-folk som skickade iväg oss på promotionturnéer. Då snurrade det igång ordentligt, säger Tony Malmberg.

Markus Wikström och Tony Malmberg från ett uppträdande på Törebodafestivalen.
Markus Wikström och Tony Malmberg från ett uppträdande på Törebodafestivalen. Foto: Birthe Wetter

”Det är så galet”

Killarna har snabbt blivit betraktade som ett av Europas bästa hyllningsband till Creedence Clearwater Revival.

De har uppträtt i konserthus från Ystad i söder till Kiruna i norr och åkt såväl land som rike för att möta publiken.

– Det är så galet. Som när man träffar snubbarna i Sven-Ingvars och de vet om oss eller som Lotta Engberg, Nanne Grönvall och Brolle - de vet ju om oss, säger Markus Wikström.

På bilden är det fem minuter kvar innan bandet ska upp och spela på Vara Konserthus. I bakre raden till vänster syns Ulf Henningsson som spelade in videoklippet under bandets spelning 2014.
På bilden är det fem minuter kvar innan bandet ska upp och spela på Vara Konserthus. I bakre raden till vänster syns Ulf Henningsson som spelade in videoklippet under bandets spelning 2014. Foto: Privat bild

Festivaler och turné

När bandmedlemmarna Marcus och Tony tittar tillbaka på åren som gått väcks många konsertminnen till liv och suget efter att få uppträda gör sig påmint.

Som tur är behöver de inte vänta länge för i sommar är det festivaler inbokade och till hösten blir det turné.

– Det är mycket grejer på gång. Man vill ju inte lägga av, det blir ingen pension för Creedence Tribute, säger Tony Malmberg och skrattar.

Artikeltaggar

Creedence Clearwater RevivalCreedence TributeFestivalerGrästorpHyringaKonserterMalmaMusikNöje/KulturSpelningarSven-IngvarsTony MalmbergYoutube

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.