Hoppa till huvudinnehållet

Trots protester från anställda – ändrade rutiner för akutlarm kvarstår

Publicerad:
Vem ska bestämma när en ambulans ska skickas ut akut? Den frågan har blivit en sak för politiken att avgöra.
Vem ska bestämma när en ambulans ska skickas ut akut? Den frågan har blivit en sak för politiken att avgöra. Foto: Helene Magnusson

I framtiden ser det ut att bli operatörer på SOS Alarm som bestämmer om akutambulanser ska skickas ut i samband med larm. I dag är det sjuksköterskor från regionen som sköter det.

Regionstyrelsen ändrade inte förslaget vid tisdagens sammanträde, trots protester från personal.

Den främsta anledningen är att det varit svårt att bemanna de 100 sjukskötersketjänsterna och att de därför inte haft möjlighet att svara i tid utan larmen har istället gått över till SOS Alarm, ett förfarande som regionen fått betala böter för.

Anställda på sjukvårdens larmcentral har däremot protesterat mot förändringen, som vi tidigare berättat. De menar bland annat att det blir patientosäkert när den som svarar på SOS Alarm inte är sjukvårdsutbildad.

Men regionstyrelsen gick, trots protesterna från de anställda, på förslaget från strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden om en ny organisation för alarmeringstjänsten. Beslutet fattades under tisdagen. Det är regionfullmäktige som ska fatta det avgörande beslutet på sammanträdet den 18 april 2023.

SOS-larm ska inte längre prioriteras av sjuksköterskor – utan av operatörer

Artikeltaggar

RegionstyrelsenVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.