Hoppa till huvudinnehållet

Dödsdrogen som blir allt vanligare i Skaraborg: ”Oerhört tufft beroende”

Publicerad:
Reporter Philip Alfredsson
Philip Alfredsson
philip.alfredsson@sla.se
Mängden tramadol innanför Sveriges gränser ökar.
Mängden tramadol innanför Sveriges gränser ökar. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Siffrorna ökar i en alarmerande hastighet.

Den syntetiska opioiden Tramadol blir bara vanligare i samhället – och ungdomar triggas på Tiktok att använda dödsdrogen.

Nu varnar överläkaren på Skaraborgs sjukhus.

– Det är ett oerhört tufft beroende, säger Jonas Klang.

Tramadol är en syntetisk opioid som är laboratorieframställd. Det är ett smärtstillande preparat, som oftast tas i tablettform.

Thereses svåra resa – blev beroende av tramadol: ”Fick 800 tabletter utskrivna”

När många tänker på opioider landar säkert tankarna på heroin och morfin. Två droger som har ett erkänt tyngre rykte i Sverige än många andra opioider. Många kanske får en medicin, Tramadol eller Oxikodon, utskrivet av sin läkare för smärta, och tror att det är säkert.

Det kan vara totalt livsfarligt.

– När jag började på läkarutbildningen framställdes Tramadol inte alls lika farligt gentemot vad vi faktiskt vet om den i dag. Då kallades den för en lindrig opioid, men det är raka motsatsen. Det är en av de värre drogerna som finns, säger Jonas Klang, överläkare inom beroendepsykiatrin på Skaraborgs sjukhus.

I USA har opioidkrisen skördat mängder med offer. Läkare skrev ofta ut tunga smärtstillande mediciner som skapade svåra beroenden för patienterna.

I dagsläget räknar man med att opioider ligger bakom över 75 procent av alla överdoser i USA, och antalet överdoser fortsätter bara att öka, trots att landet blivit allt mer restriktiva med sin utskrivning av preparaten. Mellan 2013 och 2020 ökade överdoserna kopplade till syntetiska opioider hela 18 gånger så mycket.

Skarpare regler

I Sverige finns inte samma ökning sett till dödsfall, men tillgången av Tramadol ökar allt mer, trots att reglerna blivit allt skarpare inom sjukvården.

Tullverket beslagtog 725 852 tabletter år 2021, för införsel till Sverige. En fördubbling från året innan.

– Tiden då droger bara var ett storstadsproblem är sedan länge förbi. Det här finns överallt. Allting distribueras på ett helt annat sätt i dag, och det är mycket vanligare än vad många tror, säger Jonas Klang.

Över 700 000 tabletter beslagtogs av Tullverket under 2021.
Över 700 000 tabletter beslagtogs av Tullverket under 2021. Foto: Tullverket

En unikt farlig opioid

Det som skiljer Tramadol från andra opioider är att den påverkar fler receptorer i hjärnan. Du blir inte bara bedövad från smärta, utan den ger också en antidepressiv effekt.

Uppnås ett rus, krävs det fler tabletter för att nå samma rus nästa gång. Så fortsätter det tills den dagen du tar för mycket. Överdos är det sätt som man dör på av tramadol, ibland i samband med andra droger.

Enligt en studie vid Maria Malmös mottagning, har Tramadol blivit den drog där beroendet är svårast att bli av med.

Alltså värre än kokain, amfetamin, heroin och morfin.

– Det är en av de värsta drogerna att bli beroende av. Slutar man tvärt får man abstinens både från opioiden, vilket är hemskt i sig, men även från den antidepressiva effekten.

– Heroin har ett annat rykte, Tramadol känns kanske lite finare och enklare, då den kommer i tablettform. Men det är absolut inte så, säger Jonas Klang.

Hur vanligt förekommande är den hos er i Skövde?

– Väldigt vanlig. Den har en egen art av egenskaper och är särskilt populär bland yngre. Tillgängligheten är en stor faktor till att vi ser att den blir allt mer vanlig hos oss.

Artikeltaggar

AmfetaminBrott, lag och rättDrogerMedicinSamhälleSjukvårdSkaraborgSkövdeTullverketUSA

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.