Hoppa till huvudinnehållet

Klubben beviljas fem miljoner av arvsfonden: ”Fick nästan en tår i ögat”

Publicerad:
Vara-Bjertorp GK beviljas fem miljoner kronor från Allmänna arvsfonden.
Vara-Bjertorp GK beviljas fem miljoner kronor från Allmänna arvsfonden. Foto: Sören Turesson

Snacka om glädjebesked.

Vara-Bjertorp GK beviljas ett stöd på fem miljoner kronor av Allmänna arvsfonden.

– Jag fick nästan en tår i ögat, säger klubbchefen Hanna Thorsén.

Golfen är fortfarande inne i lågsäsongen, men på Vara-Bjertorp GK går maskineriet på högvarv. Tidigare under sportlovsveckan fick klubben ett stöd på 1,5 miljon av Sparbanksstiftelsen Skaraborg.

Detta för att investera i en golfstudio.

Senare samma vecka var det dags för nästa glädjande nyhet, då Vara-Bjertorp GK beviljades fem miljoner från Allmänna arvsfonden.

– Beslutsfattarna hade möte den 15 februari och vi fick beskedet dagen efter. Nu ska det skrivas papper och annat. Vi vet inte så mycket mer än att vi har blivit beviljade pengarna, säger Hanna Thorsén.

För Vara-Bjertorp, som omsätter ungefär 6,5 miljoner, betyder pengarna givetvis mycket. Exakt hur de kommer att användas är fortfarande oklart. Men Hanna trycker på att klubben ska göra golfen mer tillgänglig, året runt.

– Vi blir äldre och medelåldern i klubben blir högre. Vi vill utveckla våra juniorer och driva verksamheten året runt. Golf ska dessutom vara tillgängligt för alla, även exempelvis de med ett funktionshinder.

– Vi ska titta på helhetsbilden, studion och allt annat. Pengarna kommer lyfta hela klubben, säger Hanna Thorsén.

Klubben, med ordförande Per-Olof Jakobsson i spetsen, påbörjade arbetet mot Allmänna arvsfonden redan förra året. När beskedet kom kunde Hanna Thorsén och de andra i klubben jubla.

– Det var fantastiskt. Jag fick nästan en tår i ögat.

Hanna Thorsén, klubbchef på Vara-Bjertorp GK.
Hanna Thorsén, klubbchef på Vara-Bjertorp GK.
Fakta

Allmänna arvsfonden

Allmänna arvsfonden bildades 1928 när Riksdagen beslutade att kusiner och mer avlägsna släktingar inte längre skulle ärva. Arv från den utan släktarvingar och utan testamente skulle heller inte tillfalla staten. I stället skulle arven gå till allmännyttiga ändamål. För att möjliggöra detta inrättades Allmänna arvsfonden, där mottagare av pengar ur fonden skulle vara barn och ungdomar. Senare gällde även detta gruppen personer med funktionsnedsättning. En fjärde målgrupp, bestående av alla äldre personer från 65 år, tillkom under 2021. Fonden var världsunik när den skapades och är så fortfarande i dag: /Källa: Allmänna arvsfonden

Artikeltaggar

GolfVaraVara-Bjertorp GK

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.