Hoppa till huvudinnehållet

LÅNGLÄSNING: Fick lämna spelarbussen – för att åka till BB: ”Omtumlande dygn”

Publicerad:
Reporter Pontus Pettersson
Pontus Pettersson
pontus.pettersson@nlt.se
Christoffer Ehn gör fler mål än någonsin i sin SHL-klubb Linköping. Nybliven pappa är han, dessutom.
Christoffer Ehn gör fler mål än någonsin i sin SHL-klubb Linköping. Nybliven pappa är han, dessutom. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Hetare än någonsin på isen.

Och nybliven pappa vid sidan om.

Livet leker för Christoffer Ehn, 26.

– Jag hoppas kunna göra ett lika bra jobb som mina föräldrar har gjort, säger hockeystjärnan från Lidköping.

Vill du börja prata om hockey eller om det nya familjelivet?

Det är en av de första frågorna som Christoffer Ehn, forward i SHL-klubben Linköping, får under tisdagens intervju och i och med att han svarar det sistnämnda så går den här texten i samma spår.

Det var i slutet av januari, fredagen den 27:e för att vara exakt, som det nya livet tog fart. Christoffer Ehn satt på spelarbussen, på väg upp mot Sundsvall för match mot Timrå, när telefonsamtalet som indikerade att två snart skulle bli tre kom.

– Vi hann komma till Uppsala ungefär. Det blev snabba ryck, men vi har haft beredskap och vår sportchef Niklas Persson satt i en bil bakom bussen, ifall något skulle hända. Det var skönt att hinna hem och vara med från början, säger Christoffer Ehn.

Ett drygt dygn senare, på lördagskvällen, var lille Oliver född.

Christoffer Ehn med Oliver.
Christoffer Ehn med Oliver.

– Det var ett omtumlande dygn och lite stressande, men häftigt att få vara med om det. Jag är stolt över min flickvän (Emilia, 24) och det som hon tog sig igenom. Jag försökte bara att finnas där och stötta, säger Christoffer Ehn.

Hur har första tiden varit?

– Det har varit kul. Det är spännande att hela tiden se hur saker utvecklas och det har förstås varit fullt upp för oss båda. Fast jag har ändå fått sova ganska bra, Emilia låter mig få någon timme extra inför matcher och så.

Vilken typ av pappa tror du att du blir?

– Jag hoppas att jag blir en lugn och stöttande pappa, med mycket tålamod. Jag har min egen uppväxt att luta mig tillbaka på och jag hoppas kunna göra ett lika bra jobb som mina föräldrar har gjort.

Ny värld

Elitidrottare som får barn pratar ofta om hur den biten kan få dem att prestera bättre även inom sin sport. Att det blir ett annat fokus i livet och, ja, en annan människa, att lägga sina tankar på.

Christoffer Ehn kan förstå resonemanget.

– Så blir det nog till viss del, att jag har lite mer bråttom hem efter en träningsdag. Jag får något annat att tänka på som är fantastiskt viktigt och det skänker en glädje och energi. Samtidigt vill jag tro att jag är bra på att ha distans till hockeyn annars också, då jag alltid har haft fler intressen är bara ishockey.

Lidköpingskillen tar emot lagkamraternas gratulationer.
Lidköpingskillen tar emot lagkamraternas gratulationer. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Och apropå just hockey – det finns ju saker som ökar även där.

Målskörden, till exempel.

Inför torsdagskvällens bortamatch mot sina tidigare lagkamrater i Frölunda stod Christoffer Ehn noterad för elva mål (plus åtta assist). Det är första gången som han når upp till ett tvåsiffrigt antal fullträffar, under en och samma SHL-säsong.

– Jämfört med i fjol, vilket är en rättvis bedömning, så sätter jag mig i fler och fler lägen för att göra mål. Då trillar puckarna in till slut, säger den 26-årige Lidköpingskillen och fortsätter:

– Samtidigt har jag inte varit supereffektiv. Jag har säkert 15 frilägen på näthinnan som jag har bränt också.

På rätt plats

Efter två år och totalt 114 matcher i Detroit Red Wings tog Christoffer Ehns NHL-äventyr slut efter säsongen 2019/20. Han mellanlandade i en välbekant miljö i Frölunda innan flyttlasset inför fjolårssäsongen gick vidare till Linköping.

Väl där har Christoffer Ehn fortsatt att utvecklas, inte minst under den gångna vintern.

Christoffer Ehn är på väg att göra ett av säsongens hittills elva mål.
Christoffer Ehn är på väg att göra ett av säsongens hittills elva mål. Foto: Stefan Jerrevång/TT

– Jag har fått en roll, som ytterforward, som passar mig bra. Jag har fått mycket förtroende och speltid och känner att coacherna litar på mig. Då blir det enklare att släppa loss.

Var i karriären känner du att du är?

– Någonstans mitt i. Sista två-tre åren har jag hittat en bra fysisk nivå, vilket gör att jag kan tillgodose mycket av mitt spel och vinna mycket närkamper. Jag har spelat ett tag på den här nivån nu och lärt mig en del i att hitta en jämnhet och professionalitet. Jag vill inte vara bra i 20 matcher, jag vill vara bra i 52 matcher.

Är du bättre än någonsin?

– Jag har inte spelat en bättre säsong än jag gör nu och jag är uppe och touchar på personbästa, sett till jämnheten. Samtidigt får du ju mersmak och vill hela tiden ta ett steg till, ett steg till, ett steg till.

Fyra nya år

Rent lagmässigt går Östgötaklubben just nu en tuff kamp om att nå slutspel och tio omgångar från slutet parkerar laget på en av de platser som leder till åttondelsfinal. I det längre perspektivet?

Där tror Christoffer Ehn, som nyligen skrev på ett nytt fyraårskontrakt över säsongen 2026/27, på sitt Linköping.

– Klubben går i en spännande riktning och har låst upp en stomme på längre tid.

En del av den stommen är en 26-årig småbarnspappa från Lidköping.

Fakta

Christoffer Ehn

Ålder: 26.

Bor: Centrala Linköping.

Familj: Flickvännen Emilia, 24, sonen Oliver, 2,5 vecka.

Klubb: Linköping HC.

Position: Forward.

Nummer: 21.

Kontrakt: Över säsongen 2026/27.

Moderklubb: Skara IK.

Andra klubbar: Skövde IK, Frölunda HC, IK Oskarshamn (lån), BIK Karlskoga (lån), Detroit Red Wings.

Aktuell: Gör fler mål än någonsin – och är nybliven pappa.

Artikeltaggar

Christoffer EhnDetroit Red WingsFrölunda HCIshockeyKarriärLidköpingLinköpingNHLSHLSkara IKSundsvall

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.