Hoppa till huvudinnehållet

Årets företagarfest återuppstår: ”Dags att köra en baluns igen”

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Victoria Johansson, Jessica Lundén, Malin Sjölin Lorentzson, Beatrice Karlsson, Johanna Forslund Kullander, Sabir Zahoor och Leif Stenqvist ser fram emot festligheterna i Black box den 3 mars.
Victoria Johansson, Jessica Lundén, Malin Sjölin Lorentzson, Beatrice Karlsson, Johanna Forslund Kullander, Sabir Zahoor och Leif Stenqvist ser fram emot festligheterna i Black box den 3 mars. Foto: Åsa Mwansa

Efter Årets företagarfest i Black box 2020 blev det två års ofrivilligt uppehåll för evenemanget. Fredagen den 3 mars återuppstår nu festen då Vara kommuns näringsliv uppmärksammas med diverse priser och utmärkelser.

– Nu är det dags att köra en baluns igen, säger samhällsbyggnadschef Johanna Forslund Kullander.

Efter två år med digitalt utdelande av priser till företagare som utmärkt sig har de nu en ordentlig fest att se fram emot. Konferencierer är sångerskan Johanna Beijbom från Skövde och skådespelaren Johan Östling, känd från bland annat Ack Värmeland, Värmländsk voodoo och Hela Sverige bakar.

– Det här är ju från början på initiativ av köpmännen. Nu när vi kör årets fest är det ett samarbete mellan kommun, LRF och Köpmännen i Vara småstad. Vi samarbetar också med Bjertorp slott, Lumber och Karle, och Nordpolen gällande maten. Sparbanken och Vara konserthus är också med, säger Johanna.

En trerätters meny är komponerad där Sabir Zahoor på Bjertorp har satt ihop förrätten, huvudrätten kommer från Lumber och Karle och Nordpolen tar hand om desserten. Allt för den lokala anknytningen. Vara konserthus kockar står för tilltugg till bubblet.

Unikt samarbete

Victoria Johansson, vd för Bjertorp slott, menar att det är ett unikt samarbete på många plan som finns i kommunen.

– Jag pratade med en kollega på ett hotell i Göteborg och berättade vad vi gör i Vara, då sa han ”Va? Ska ni göra meny tillsammans med andra hotell och restauranger?”. Bara det, är speciellt och smart. Sen att vi gör en rätt var är också speciellt, och att vi alla tre har fokus på de lokala råvarorna i den här menyn, säger hon.

LRF kommungrupp i Vara är med och delar bland annat ut pris för Årets gröna företagare. Ordförande Leif Stenkvist ser festen som ett tillfälle att samlas och ha roligt.

– På lantbrukarsidan är vi många ensamföretagare och vi går ofta för oss själva. Detta blir lite av en firmafest för oss. Sen är vi väldigt glada för att det används lokala råvaror, det är en jättegrej för vår del, säger han.

Öppet evenemang

Jessica Lundmark, ordförande för Köpmännen i Vara småstad, är som företagare glad och stolt över hur många som får olika pris.

– Det är faktiskt en del som man inte har hört talas om, då blir det alltid en presentation om varför de får pris. Det blir en boost att vilja fortsätta och att det finns så många duktiga, säger hon.

Johanna Forlund Kullander påpekar också att Årets företagarfest inte är ett stängt evenemang.

– Det är öppet, och alla som vill kan köpa en biljett och fira eller ta del av det som händer. Det är viktigt att det inte är ett slutet sällskap. Alla är välkomna.

Artikeltaggar

HotellJohan ÖstlingJohanna BeijbomLRFNyheterRestaurangerRåvarorSkövdeUtmärkelserVara kommunVara konserthusVictoria Johansson

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.