Hoppa till huvudinnehållet

Schlättas framtidskväll – så ska unga lockas till industrin

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Johanna Forslund Kullander, Mathias Larsson, Beatrice Karlsson, Erik Mannikoff Petersson, Torbjörn Henningsson, Monica Gustafsson, Susanne Schiller Harvey och Fredrik Möller hoppas på många besökare under Schlättas framtidskväll.
Johanna Forslund Kullander, Mathias Larsson, Beatrice Karlsson, Erik Mannikoff Petersson, Torbjörn Henningsson, Monica Gustafsson, Susanne Schiller Harvey och Fredrik Möller hoppas på många besökare under Schlättas framtidskväll. Foto: Åsa Mwansa

Nu tar teknikföretagen, kommunen och Lagmansgymnasiet ett gemensamt grepp för att få fler unga att välja en utbildning inom industri- och teknik.

– Vi är mycket inspirerade av Götenes industrinatt så vi kör öppet hus kvällen den 9 mars, berättar samhällsbyggnadschef Johanna Forslund Kullander.

Inom en tioårsperiod beräknas det bli en personalbrist inom teknikbranschen på 37 procent, om man ser till antalet pensionsavgångar i förhållande till hur många som väljer att utbilda sig för dessa yrken. Mathias Larsson, vd för Rotage i Kvänum, menar att det är skrämmande siffror.

– Gemene man har en felaktig bild av hur det ser ut i vår tillverkningsindustri. Vi vill visa upp den teknik som finns ute på företagen idag, framförallt för ungdomar, men den viktigaste målgruppen kanske faktiskt är vårdnadshavarna, säger han.

Under kvällen håller Lagmansgymnasiets industri- och teknikprogram och nio företag öppet hus. Eftersom de företagen finns på andra orter än Vara kommer det gå bussar från Lagmansgymnasiet.

– Vi har tre bussar, en kör till Arentorp, en till Tråvad och en till Kvänum. Då kan man åka med och besöka företagen där. Sen kan man givetvis åka bil, men vi testar med buss också för de som inte har körkort eller andra möjligheter, säger rektor Susanne Schiller Harvey på Lagmansgymnasiet.

Sen deltar även ett företag i Fåglum, Landqvist Mekaniska.

Susanne berättar också att det kommer bjudas på tilltugg utanför Lagmansgymnasiet.

– Vi kommer koka korv på de här kaminerna som industriprogrammet gör och ska skicka till Ukraina, säger hon.

Arrangemanget har fått namnet Schlättas framtidskväll.

– Dels vill vi synliggöra vilka fina lokala teknikföretag som finns, men också att det är en fantastisk framtida arbetsmarknad för våra unga, säger Johanna Forslund Kullander.

Hon menar också att det finns fler branscher som har brist på personal och att det kan bli fler framtidskvällar med annat fokus, till exempel vård eller handel.

Nu blir det alltså urpremiär för Schlättas framtidskväll och arrangemanget vänder sig inte bara till ungdomar och vårdnadshavare.

– Unga är en viktig målgrupp men alla är välkomna, även arbetssökande eller om man bara vill se hur det ser ut på företagen, säger kommunutvecklare Beatrice Karlsson.

Schlättas framtidskväll

Öppet hus torsdagen den 9 mars på: Arentorps Legoindustri, Byggprofiler i Tråvad, KPAB, Lagmansgymnasiet, Landqvist Mekaniska, Prido, Ranaverken, Rekordverken, Skandia Elevator, Swegon Operations, Tornum och Åkerstedts.

Artikeltaggar

ArentorpFåglumIndustrierKvänumLagmansgymnasietNyheterPersonalbristTeknikTråvadUtbildningVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.