Hoppa till huvudinnehållet

Essunga en de första att sjösätta Kom I Land: ”Det gäller att tänka nytt”

Publicerad:
Cecilia Isberg
cecilia.isberg@nlt.se
Madeleine Solveigsdotter från Framtid Nossebro tillsammans med Anders Ebbesson, som är lokal konsulent för Kom I Land.
Madeleine Solveigsdotter från Framtid Nossebro tillsammans med Anders Ebbesson, som är lokal konsulent för Kom I Land. Foto: Cecilia Isberg

Kommunikationerna på landsbygden är inte alltid de bästa. Nu startar projektet Kom i Land, med målsättningen att underlätta mobiliteten för Essungaborna.

- Det gäller att tänka lite nytt, inte bara åka ensam till jobbet i sin bil som vanligt, säger Madeleine Solveigsdotter i Framtid Nossebro, en av aktörerna bakom projektet.

Essunga är en av de första kommunerna i Västra Götalandsregionen som kommer igång med Kom I Land. Det är Västra Götalandsregionen, Västtrafik och Skaraborgs kommunalförbund som dragit igång projektet, Framtid Nossebro är den lokala partnern.

– För oss på landsbygden finns det ett behov av en utökad mobilitet. Kollektivtrafiken räcker inte riktigt till i många lägen, och det finns inte företag som erbjuder olika typer av tjänster som till exempel de elsparkcyklar som finns i lite större städer. Här är man ofta hänvisad till sin bil, konstaterar Madeleine Solveigsdotter.

Bygger på många användare

Projektet Kom i Land handlar om att kunna resa hela vägen från sitt hem till slutdestinationen och tillbaka. Det kan handla om samåkning, kollektivtrafik eller om att hyra ett fordon av antingen en privatperson eller Essunga kommuns minibuss (på kvällar och helger).

– Om jag ska någonstans, så kan jag lägga upp den tänkta rutten i appen, och sedan kanske någon annan användare ska samma väg så vi samåker, förklarar Madeleine.

Appen heter Freelway, och hela systemet - Hygglo - bygger på att det blir många användare som lägger upp åkturer och ställer frågor om resmål. Möjligheten finns också att boka biljetter till kollektivtrafiken genom appen.

– Det är ett bra och tydligt sätt att se vilka turer som erbjuds och vilka färdmedel det finns att tillgå i användargruppen, säger Madeleine Solveigsdotter, och förtydligar:

– En person kanske jobbar i Alingsås på vardagarna och en annan person behöver skjuts från Alingsås på tisdag, då kan appen lätt hitta den matchningen och visa möjligheten till samåkning.

Gäller att tänka nytt

Ju fler användare, desto större blir chansen att träffa rätt. Sedan gäller det också för Essungaborna att våga tänka lite nytt, menar Madeleine.

– Man måste våga se om man kanske kan samåka med någon annan till jobbet, inte bara ta bilen själv som man brukar. Det kanske också är så att man har två bilar, och på helgerna bara den ena bilen står. Då har man möjlighet att hyra ut sin bil genom appen, där ingår också en bra försäkring.

På sikt finns också en förhoppning att bygga på projektet med fler tjänster, exempelvis med taxiservice.

– Vi hade ett företag som var på gång gällande den delen, men tyvärr blev det inte så. Men vi välkomnar fler aktörer, det hade varit ett jättebra komplement att få med, säger Madeleine Solveigsdotter.

FOTNOT: Anders Ebbesson är lokal konsulent för Kom I Land, och den som vill registrera sig i appen kan skicka en intresseanmälan till anders.ebbesson@personaleffekt.nu, den lokala föreningen Framtid Nossebro via framtidnossebro@gmail.com eller via hemsidan www.skaraborg.se/komiland. an får då ett välkomstmail med instruktioner.

Artikeltaggar

Essunga kommunFramtid NossebroInfrastrukturKollektivtrafikNossebroSamhälle

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.