Hoppa till huvudinnehållet

G:son redo för Mello – tävlar med fyra bidrag: ”Visst är man med för att vinna”

Publicerad:
Reporter Philip Alfredsson
Philip Alfredsson
philip.alfredsson@sla.se
Thomas G:son ser med glädje fram emot årets Mello-turné.
Thomas G:son ser med glädje fram emot årets Mello-turné. Foto: Sandra Carlsson

När årets Melodifestivalen når sitt slut har Thomas G:son deltagit med totalt 69 bidrag i schlagerfesten genom åren.

Tidningen har knackat på hemma hos Thomas i Skövde inför årets andra deltävling, och fått prata om favoritbidrag genom åren, nyckeln till en superhit och vilket land som egentligen har den konstigaste tävlingsformen.

I början av februari kommer han fram ur sin studio, och blir ett av Sveriges mest kända ansikten. Men framgången har inte stigit åt det karaktäristiska långhåriga huvudet.

Tvärtom.

När Thomas G:son öppnar upp dörren till hemmet i Skövde, är det med ödmjukhet, pigghet och ett visst mått av pirr i magen. På lördag är det dags för hans första bidrag att göra entré i årets Mello. Theoz ska kliva upp på scenen med låten Mer av dig.

– Nervös? Nej, det blir jag aldrig längre. Jag känner mer att det ska bli extremt roligt att få tävla och träffa alla härliga människor igen, säger Thomas G:son.

Efter två pandemiförstörda år är nu cirkusen ute på turné igen. Till helgen blir det Linköping, nästa helg en lokal touch med Lidköping, innan Malmö och Örnsköldsvik ska avverkas före finalen i Stockholm.

– Det är en helt annan känsla att få åka ut på vägarna igen. Även om det var bra i Stockholm förra året, är det alltid roligt att få åka till olika städer.

Schlagerveteranen talar ut om SVT-kuppen: ”Kunde knappt hålla mig för skratt”

Fyra bidrag i år

Utöver Theoz, har Thomas varit med och skrivit bidragen för Nordman, Loreen och Mariette.

En unik blandning artister, får man ändå säga.

– Visst är det så. Det har också gjort att det har varit ett väldigt roligt år, när vi skrivit de här låtarna. De har kommit till på olika sätt och på olika platser, låten med Theoz kom till under ett låtskrivarcamp. I år har jag skrivit tre låtar tillsammans med Jimmy Jansson, och vi har haft ett väldigt bra samarbete.

Kring de fyra bidragen som Thomas skapat, väcks en viss nyfikenhet. Har han någon favorit?

– Diplomatiskt nog får jag säga nej på den frågan. Jag tycker om alla låtar rent musikaliskt, och det ska bli riktigt roligt att få se dem på scen.

En era av Melodifestivalen

Epitetet legend ska vi absolut inte slänga oss med i onödan, men i Mello-sammanhang kan vi kalla Thomas G:son just det, utan tvekan. 69 bidrag i den svenska upplagan, och 33 i andra länder om den trovärdiga källan Wikipedia tillhandahåller rätt information, gör honom till hela Eurovisions mest frekvente låtskrivare.

"Det blir som att gamla gänget träffas igen under turnéerna”, säger Thomas.
"Det blir som att gamla gänget träffas igen under turnéerna”, säger Thomas. Foto: Sandra Carlsson

Och visst finns det skrönor, anekdoter och roliga berättelser som ruvar hos den gamle hårdrocksgitarristen.

– Vi vann i Spanien ett år, och då var det rent kaos från start till mål. Vissa nummer fick köras om, låtarna var annorlunda mot inspelningarna och tävlingen höll på till två på natten. Vi satt där och undrade mest vad som pågick, det var en viss skillnad mot det vi är vana vid i Sverige med ordning och reda.

Vad är det största du varit med om i Eurovision- och Mello-sammanhang?

– När vi vann med Loreen i Baku 2012. Det var otroligt häftigt att få vara med om och det är något jag alltid kommer att ha med mig.

Euphoria blev en megahit, inte bara i Sverige. Totalt sålde låten över två miljoner upplagor världen över och i skrivande stund har låten över 200 miljoner streams på Spotify.

Guldskivor duggar tätt på väggarna, Loreens Euphoria är nog att betrakta som den största hitten.
Guldskivor duggar tätt på väggarna, Loreens Euphoria är nog att betrakta som den största hitten. Foto: Sandra Carlsson

Loreen och G:son gör ju, som bekant, comeback tillsammans i år. Låten Tattoo är sist ut i den sista deltävlingen i Malmö.

– Hon är otrolig, både som scenpersonlighet och sångerska.

Vad vet du om hennes scennummer i år?

– Jag har faktiskt ingen aning. Det blir en överraskning, både för mig och för er.

”Jag är ingen Mello-nörd”

Med närmare 25 år av deltagande som låtskrivare, och en gjuten plats i många Melloälskares hjärta, måste ändå frågan ställas;

Är Thomas en Mello-nörd?

– Jag älskar Melodifestivalen och Eurovision, men jag är ingen nörd. Min sambo, däremot. Hon är helt uppslukad och kan allt om alla låtar.

Hur känns det att hoppa in i Mellobubblan igen?

– Otroligt roligt. Jag är en tävlingsmänniska, och visst är man med för att vinna...

Artikeltaggar

ArtisterJimmy JanssonLoreenLåtskrivandeMalmöMello 2023MelodifestivalenMusikMusikfestivalerNordmanNyheterNöjeNöje/KulturRadioSkövdeSpotifyStockholmTheodor HaraldssonThomas G:sonWikipedia

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.