Hoppa till huvudinnehållet

Nya grepp inför årets sportlovsradio med Radio Varan

Publicerad:
I år tar deltagarna på Vara folkhögskolas radiolinje nya grepp under sportlovssändningarna som är årligen återkommande från Radio Varan.
I år tar deltagarna på Vara folkhögskolas radiolinje nya grepp under sportlovssändningarna som är årligen återkommande från Radio Varan. Foto: Åsa Mwansa

Nästa vecka kör radiolinjens deltagare på Vara folkhögskola som vanligt igång sportlovssändningar via Vara närradio. Men denna gång kommer det låta lite annorlunda mot tidigare år.

– Vi ska köra några olika sorters radio under veckan, säger Malin Karlsson.

Tanken på att ha ett annat upplägg kom efter sändningen under Musikhjälpen.

– De gjorde den så himla bra, så det var som att de skulle göra samma grej fem gånger till. Då funderade vi på om man kunde testa olika sorters radio, säger läraren Tommy Karlsson Ravström.

Deltagarna nappade på det direkt. Därför inleder de veckan med tema kommersiell radio på måndag. De har just varit på besök hos Marcus Larsson på Radio Treby för att få inspiration.

– Vi ska försöka efterlikna hur det är att sända reklam och hela det konceptet, säger Malin Karlsson.

De har bland annat spelat in några fejkade reklamspottar, till exempel för Ljugfri tandpasta och Bettans bananer.

Kärlekstema på tisdag

Tisdagen fortsätter med ett koncept de är vana vid: P4. Då är det Alla hjärtans dag-tema, bland annat med direktsändning från drop in-vigsel på Bjertorp slott och det finns även möjlighet att önska kärlekslåtar.

– På onsdag blir det P3-dag, då blir det lite lättsammare, lite mer snack, säger Malin.

Seriöst blir det sedan på torsdagen. Då är det P1 och P2 som gäller. Då sänder de lite fler förproducerade inslag, bland annat reportage och författarintervjuer. En av dem är med Janne Josefsson som gav ut boken ”Rädd för sanningen” förra året.

Under fredagen blir det till sist en uppsamlingsdag med lite av varje. På kvällen blir det sport, då bevakas hockeymatchen mellan Grästorps IK och IF Mölndal Hockey i Grästorp.

Frekvensen är 87,8 och det är sändningar från morgon till kväll alla fem dagar. Varje förmiddag sänds också förinspelade program av typen sommarprat. Alla deltagare har gjort varsitt och innehållet är väldigt blandat.

– Efter allt detta är vi lediga en vecka, sen går vi på praktik. Så det är jättekul att bara maxa och testa asmycket olika slags roller, upplägg och stämningar. Antagligen kommer vi vara helt slut i huvudet - men också rustade för praktik, säger Sara Beata Hagström.

Artikeltaggar

GrästorpJanne JosefssonMusikhjälpenNöje/KulturNossebroP4RadioRadio TrebyVaraVara folkhögskola

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.