Hoppa till huvudinnehållet

Jesper och Johannes lämnade byggbranschen – startade kaminföretag: ”Kändes rätt”

Publicerad:
”Det är lite skräckblandad förtjusning just nu”, säger Jesper Valtersson och Johannes Algebäck om det nystartade företaget Eldmiljö AB.
”Det är lite skräckblandad förtjusning just nu”, säger Jesper Valtersson och Johannes Algebäck om det nystartade företaget Eldmiljö AB. Foto: Cecilia Isberg

Både Jesper Valtersson och Johannes Algebäck är rutinerade egenföretagare. Men att starta kaminföretag har inneburit nya utmaningar.

– Nu ska vi plötsligt börja sälja och marknadsföra också, det är något helt nytt för oss som byggare, säger Jesper Valtersson.

Under 2022 startades 40 nya företag i Essunga. Ett av dem är Eldmiljö AB – bildat i höstas av Jesper Valtersson, 34, och Johannes Algebäck, 30, i Essunga kyrkby.

– Det kändes som ett bra läge att satsa nu, konstaterar Jesper.

Det senaste året har efterfrågan på just kaminer och kakelugnar ökat lavinartat. De stigande elpriserna har fått många att se sig om efter alternativa värmekällor, och att installera en kamin eller renovera den gamla oanvända kakelugnen har för många varit en bra lösning.

– Just nu är ju läget extremt, vi får se hur det ser ut om ett par år när allt lugnat ned sig och återgått till en mer normal nivå. Men då är ju målet att vi ska vara ett etablerat företag, säger Jesper.

Mycket att lära

Eldmiljö AB, som det nya företaget heter, har hittills haft att göra. Men vad det lider inser Jesper och Johannes att de behöver jobba med att marknadsföra sig och produkterna de säljer.

– Det bästa är ju djungelreklamen, men vi tänker oss att jobba mer med sociala medier, säger Johannes.

I ladugården utanför planeras en butik. Just nu renoverar de lokalerna, och tanken är att butikens första del – där olika kaminer och vedugnar ska visas i miljö – öppnar till försommaren.

– Det är mycket som fortfarande är i sin linda, och flera områden är helt nya för oss. Så även om vi är rutinerade som egenföretagare så har vi mycket att lära just nu, säger Jesper.

– Det är lite skräckblandad förtjusning över alltihop, säger Johannes.

Extrem efterfrågan på braskaminer: ”Vi hade kunnat anställa fyra på heltid”
Johannes Algebäck och Jesper Valtersson har startat kaminföretaget Eldmiljö AB.
Johannes Algebäck och Jesper Valtersson har startat kaminföretaget Eldmiljö AB. Foto: Cecilia Isberg

Snickare i grunden

Både Jesper och Johannes är snickare i grunden, och har drivit egna byggföretag. När Jesper blev småbarnsförälder kände han att företagandet tog lite för mycket tid, och valde att bli anställd på ett lokalt företag istället.

– Men jag saknade livet som egenföretagare, så jag valde att lämna anställningen och dra igång mitt byggföretag igen. Då fick jag en massa förfrågningar om just kaminer och eldstäder eftersom jag jobbat med det, och det var så tanken föddes att kanske starta ett företag inom området, berättar Jesper.

Johannes, som är är bror till Jespers sambo, hade också eget byggföretag, men när frågan kom från Jesper tvekade han inte.

– Eftersom jag också har småbarn och är delvis pappaledig, så låg det helt rätt i tiden. Som byggare har du fler långa projekt som kan gå över flera veckor, och det är svårt att kombinera med föräldraledighet. Att installera en kamin tar en eller max två dagar, säger Johannes.

Roligare med kaminer

Vännerna och kollegerna tycker dessutom att det är roligare att arbeta med kaminer och eldstäder än med snickeriet, som de ju gjort i många år.

– Att till exempel jobba med en murstock som inte använts på ett tag och få sätta den till liv... det är något häftigt över det, säger Jesper.

Vad är målet?

– Vi vill ha kvalitet, och bli ett etablerat och respekterat företag som gör ett gott arbete, säger Jesper Valtersson.

Så inga stora visioner om omsättning och antal anställda?

– Det gäller att vara ödmjuk så här i början. Det är klart vi har ett mål om två arbetslag som är ute och jobbar, men sånt får vi ta allt eftersom. Vi är ju bara i början nu.

Braskaminer hett – makarna har sänkt kostnaderna: ”Hoppas bli självförsörjande”
Ladan på gården i Essunga kyrkby ska bli butik med utställningsyta.
Ladan på gården i Essunga kyrkby ska bli butik med utställningsyta. Foto: Cecilia Isberg

Stark företagaranda

Eldmiljö är alltså bara ett av 40 nya företag i Essunga i fjol. Företagsamheten är stor i bygden. Och det ser man inte minst när det gäller Jesper Valtersson och Johannes Algebäck: Jespers sambo är på väg att starta frisersalong på gården i Essunga, och fler i familjerna är också egenföretagare.

Har ni någon förklaring till varför det är så starkt entreprenörskap här omkring?

– Svårt att säga, men det kan vara så att man gillar att stå på egna ben här omkring. Man kanske är hantverkare av något slag och har lite ”bonneri” vid sidan om. Det är ju enklare att styra sin tid om man är sin egen. För det stämmer ju; ser man sig om i vänkretsen så är det väldigt många som har eget företag, säger Johannes.

– Att starta företag är mentalt inte så stor grej här, även om jag kände mig livrädd när jag startade mitt första företag. Det var ju lite som att hoppa utan fallskärm... men sen har det ju gått bra, säger Jesper.

Tidigare har Jesper och Johannes drivit enskilda firmor, men med Eldmiljö har det blivit aktiebolag. ”Det är vad leverantörerna föredrar”, säger Johannes.
Tidigare har Jesper och Johannes drivit enskilda firmor, men med Eldmiljö har det blivit aktiebolag. ”Det är vad leverantörerna föredrar”, säger Johannes. Foto: Cecilia Isberg

Artikeltaggar

Essunga kommunEssunga kyrkbyFöretagandeNäringsliv

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.