Hoppa till huvudinnehållet

Uppåt för Katedralskolan i årets val: ”Skaraungdomar väljer oss i första hand”

Publicerad:
Gymnasieskola i Skara.
Gymnasieskola i Skara. Foto: Elin Andersson

I årets gymnasieval har niondeklassarna i större utsträckning valt Katedralskolan i Skara.

Extra roligt för skolan är att det är övervägande ungdomar från just Skara som vill gå där.

– Med tanke på att årets Skaraungdomar är cirka 20 färre, är det ett gott resultat, säger samordningsrektor Petra Björk.

I Skara har 200 ungdomar i årskurs 9 gjort sitt gymnasieval. Av dessa har 113 valt Katedralskolan i första hand. Detta motsvarar ungefär 60 procent vilket kan jämföras med 49 procent föregående år och 44 procent för två år sedan.

– Vi ser att det i år är fler Skaraungdomar som väljer oss i första hand vilket är väldigt positivt, säger Petra Björk, samordningsrektor på Katedralskolan.

Fler till vissa program

Totalt har 175 ungdomar valt Katedralskolan som sitt första val. Söksiffrorna visar att intresset ökar för Samhällsvetenskapsprogrammet, Försäljning- och serviceprogrammet samt El- och energiprogrammet. Ekonomi- och Fordonsprogrammet är fortsatt populära och har som tidigare många sökande.

– Med tanke på att årets Skaraungdomar är cirka 20 färre, är det ett gott resultat att det totala antalet förstahandssökande är på ungefär samma nivå som förra året, fortsätter Petra på kommunens hemsida.

Inte bara Skaras ungdomar väljer Katedral. På skolans samtliga program finns ungdomar som har sökt sig dit från andra kommuner. På programmen Estet och International Baccalaurate är andelen ungdomar utifrån så hög som mellan 75-90 procent.

Fler niondeklassare har sökt till Katedralskolan i Skara i första hand, i årets gymnasieval.
Fler niondeklassare har sökt till Katedralskolan i Skara i första hand, i årets gymnasieval. Foto: Elin Andersson

– Glädjande för i år är att också Försäljnings- och serviceprogrammet lockar många ungdomar utifrån. Hela 60 procent av antalet sökande valde att komma till Skara. Vi vill att Katedral ska vara ett självklart val för alla ungdomar, säger Petra.

”Trivas”

På gymnasieskolan arbetas det aktivt med att få varje elev att lyckas och att fullfölja sina studier. Det finns även ett rikt föreningsliv.

– Vi är måna om att våra elever ska lyckas med sina studier och samtidigt trivas under sin skoltid. Har du börjat på Katedral så stannar du, det måste man ju säga är ett väldigt gott betyg, tycker Petra.

Så gick skolvalet på Katedralskolan: ”Elever är mer högerpolitiska”

Artikeltaggar

GymnasieskolanKatedralskolanPetra BjörkSkaraSkola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.