Hoppa till huvudinnehållet

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Publicerad:
Herman Rydeberg
webbredaktion@nwt.se
Medan du sov: Här är nattens händelser lokalt och i omvärlden.
Medan du sov: Här är nattens händelser lokalt och i omvärlden.

En natt utan några större nyhetshändelser i Skaraborg.

Sverige

En person har hittats död i samband med en bostadsbrand i Vännäs i Västerbotten, uppger polisen. En annan person fördes till sjukhus efter branden i ett flerfamiljshus. Hur allvarligt skadad den personen är kan polisen inte säga.

Det var vid 18-tiden på fredagen som larmet om rökutveckling i en bostad i centrala Vännäs kom in. Klockan 19.30 var insatsen på väg att avslutas, enligt Västerbottens-Kuriren.

En anmälan om allmänfarlig vårdslöshet har upprättats men ingen misstänkt finns i ärendet, meddelar polisen. (TT)

Polisen larmades på fredagskvällen till en lägenhet i Göteborg av grannar då ett bråk mellan två män urartat, skriver Göteborgs-Posten.

– En av männen hade svåra skador i huvudet, sannolikt skärskador, och blödde kraftigt. Även den andre mannen är skadad, dock inte lika allvarligt. Båda männen fördes med ambulans till sjukhus, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson till GP.

Männen misstänks för försök till mord respektive grov misshandel. (TT)

Världen

USA:s justitieminister Merrick Garland har godkänt möjligheten att börja använda beslagtagna ryska tillgångar för att hjälpa Ukraina, rapporterar amerikanska medier.

Beskedet kom under ett möte mellan Garland och Ukrainas riksåklagare Andrij Kostin i Washington på fredagen.

– I dag tillkännager jag att jag har godkänt den första överföringen någonsin av förverkade ryska tillgångar för användning i Ukraina, säger Garland enligt CNN.

Kostin uppger att det rör sig om 5,4 miljoner dollar, motsvarande närmare 57 miljoner kronor. Pengarna kommer från tillgångar som konfiskerades från den ryske oligarken Konstantin Malofjev, som finns på EU:s och USA:s sanktionslistor.

Pengarna kommer att överföras till utrikesdepartementet "för att stödja folket i Ukraina", enligt Garland. (TT-AFP)

Minst 13 personer har omkommit till följd av fler än 150 skogsbränder som rasar i Chile. Fortsättningen på den värmebölja som slår mot landet befarar försvåra släckningsarbetet.

Fyra av offren dog i två fordon i provinsen Biobío, cirka 560 kilometer söder om huvudstaden Santiago, enligt inrikesminister Carolina Tohá.

– I ett fall brändes de för att de träffades av elden, sade hon tidigare på fredagen.

Det andra fordonet var inblandat i en dödlig krasch, förmodligen då det försökte undkomma elden, enligt Tohá.

Även flera brandmän och räddningsarbetare har avlidit under arbetet med att bekämpa elden, som rasar i över 14 000 hektar skog. Bara 65 av 151 skogsbränder har bedömts vara under kontroll.

Natten mot lördagen uppger den nationella krismyndigheten att sammanlagt 13 personer dött i samband med bränderna.

De flesta av skogsbränderna härjar i provinserna Biobío och angränsande Ñuble, där regeringen har deklarerat katastroftillstånd för bättre samordning med militären.

Den värmebölja som slagit till i landet väntas fortsätta med höga temperaturer och starka vindar som kan försvåra släckningsarbetet.

Det är oklart hur många hem som förstörts i bränderna.

– Statens fulla styrka kommer att sättas in för att, först och främst, bekämpa bränderna och hjälpa alla drabbade, säger Chiles president Gabriel Boric. (TT-AP)

Artikeltaggar

Allmänfarlig vårdslöshetBrott, lag och rättBränderCarolina ToháEUGabriel BoricGöteborgs-PostenMisshandelSjukhusStefan GustafssonUkrainaUSAVännäs kommunVästerbotten

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.