Hoppa till huvudinnehållet

Efter publikfesterna – klubben går i graven: ”Behövs en lång, lång, lång vila”

Publicerad:
Reporter Pontus Pettersson
Pontus Pettersson
pontus.pettersson@nlt.se
Ett ödsligt Idrottens hus när Lidköping United avslutar säsongen.
Ett ödsligt Idrottens hus när Lidköping United avslutar säsongen. Foto: Pontus Pettersson

Klubbens sämsta säsong avslutades med en storförlust.

Nu talar allt för att Lidköping United går i graven.

– United som förening behöver nog en lång, lång, lång vila efter de här åren, säger ordföranden Dino Husic.

Minns ni publikfesterna i Idrottens hus vintern 2017? Eller för all del vintern 2020, när närmare 1 700 åskådare inom loppet av en vecka tog sig till hallen för att följa Lidköping Uniteds kvalmatcher till SFL?

Det var då – och nu är nu.

När United på lördagen avslutade sin sjunde säsong i futsalens division 1 gjorde laget det med en 4-10-förlust, inför ett 20-tal åskådare. Sällan har Idrottens hus varit så ödsligt, under en pågående match.

En match, och en förlust, som dessutom innebar att Uniteds degradering var ett faktum. Efter att halvvägs in på säsongen fortfarande ha haft häng på toppen har laget fallit ihop på slutet, med fem raka förluster på kontot.

– Insatsen i dag speglar väl egentligen hur säsongen har varit, säger Dino Husic.

Hur var insatsen i dag?

– Den var kass.

Uniteds trupp har inte varit bred på senare tid. Ordförande Husic har själv fått snöra på sig skorna vid ett par tillfällen och i lördagens möte med Landvetter kom laget till spel med bara tre spelare på bänken.

Vad händer nu?

– Det blir nog ingen fortsättning. Ingen alls faktiskt.

Det är risk att United försvinner helt?

– Ja, så är tanken.

Att ni går i graven?

– Ja, säger Dino Husic, innan han utvecklar svaret med ett längre resonemang:

– Vi provar nya metoder inför varje år, men inför varje årsmöte blir det bara färre och färre folk. Vi har inga ideella och vi har under de här åren gått runt på kanske fyra-fem personer i vår styrelse som har gjort allt. I år har vi varit tre stycken, varav en hoppade av och en försvann, så jag har fått dra de sista fem omgångarna själv.

Ordföranden Dino Husic har varit ansiktet utåt för Uniteds futsalsatsning de senaste sju åren.
Ordföranden Dino Husic har varit ansiktet utåt för Uniteds futsalsatsning de senaste sju åren. Foto: Thomas Kühnel

Dino Husic pekar på två faktorer till varför det har blivit som det har blivit. Den ena är att spelare har haft en tendens att bara ge upp, att inte fullfölja sina säsonger.

– I mitt tänk, om du har ett åtagande, om du ska vara med och spela, så ställer du upp och gör din säsong. United har alltid varit ett humörlag. När det går bra är alla här, när det inte går bra är ingen här.

Riktar kritik

Den andra faktorn? Den är, enligt Dino Husic, samarbetssvårigheterna med Lidköpings FK.

– Vi konkurrerar med fotbollen och vi kan inte få ihop ett samarbete här i stan. Det går med alla föreningar utom en. LFK, säger Dino Husic och fortsätter:

– Det kanske såg jättebra ut när vi kvalade här mot Liberta för några år sedan och hade deras spelare med i laget, men saken var den att de lade en träningsmatch samtidigt som vår första kvalmatch då. Redan där började det. Spelarna får inte spela futsal.

Upplever du att det har varit så här under alla år?

– Ja. Skillnaden första året (2016/17) var att då var futsalen så ny, så stor, och alla ville verkligen vara med. Året vi kvalade mot Liberta gick många spelare ihop om att de ville spela futsal, men efter det har det blivit ett totalt nej för futsal. Spelarna hamnar i kläm då och det ska de inte behöva göra, utan vi ska kunna nå en överenskommelse för att vi båda ska kunna bedriva våra verksamheter, säger Dino Husic och fortsätter:

– Det funkar för Grästorp, som är i samma serie, och det har funkat för Skoftebyn under alla deras år i division 2. Det funkar för andra klubbar, men inte för LFK.

Delade känslor

Lidköping United ska ha årsmöte nästa fredag. Här och nu talar allt för att det blir slutet.

– Det är sorgligt att det går i graven, samtidigt som det är skönt. Jag vet inte hur många timmar jag har lagt på det här. United som förening behöver nog en lång, lång, lång vila efter de här åren, säger Dino Husic.

Som nu har sagt sitt.

Fakta

United år för år

2016/17: Vann division 1, missade i kvalet till SFL.

2017/18: Tvåa i division 1.

2018/2019: Tvåa i division 1.

2019/20: Vann division 1, missade i kvalet till SFL.

2020/21: Coronapandemin avbröt säsongen.

2021/22: Femma i division 1.

2022/23: Sjua i division 1, flyttas ner.

Fakta

Futsal

– Div 1 västra Götaland -

Lidköping United-Landvetter

4-10 (1-6)

0-1 Anton Ekenvi (3), 0-2 Lucas Nilsen Skalle (4), 0-3 Ludwig Torkelsson (7), 0-4 Tom Engvall (15), 0-5 Alexander Bengtsson (15), 0-6 William Gustavsson (17), 1-6 Benjamin Parlic (20), 2-6 Anas Jebari (21), 3-6 Anas Jebari (23), 3-7 William Gustavsson (27), 4-7 Anas Jebari (31), 4-8 Tom Engvall (32), 4-9 Ludwig Torkelsson (38), 4-10 Lucas Nilsen Skalle (39).

Varningar, United: Rani Barkawi (24).

Domare: Marcus Liljedal, Albin Wrångemyr.

Publik: 16.

Artikeltaggar

FutsalGrästorpLandvetterLidköpingLidköping UnitedLidköpings FKSFLUnited

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.