Hoppa till huvudinnehållet

Klartecken för ny rondell – Druve Jansson: ”Blir bra – men det kostar”

Publicerad:
Under året planeras och genomförs bygget av en ny rondell på Skaraborgsgatan i Skara, i korsningen med Hagaborgsgatan.
Under året planeras och genomförs bygget av en ny rondell på Skaraborgsgatan i Skara, i korsningen med Hagaborgsgatan. Foto: Elin Andersson

Nu har startskottet gått för rondellbygget i korsningen Skaraborgsgatan-Hagaborgsvägen i Skara.

Kommunstyrelsen har givit klartecken för att påbörja förändringen på en av Skaras mest trafikerade leder.

– Det kommer bli bra, men det kostar 5,6 miljoner kronor, säger kommunalråd Gunilla Druve Jansson (C).

Där Skaraborgsgatan och Hagaborgsvägen går ihop, nära Katedralskolan och Julahuset, har det planerats byggas en ny rondell. Tanken är att ske under 2023 och det blir troligtvis till hösten.

Planen har legat klar ett tag och nu har kommunstyrelsen för Skara kommun haft uppe frågan. I och med behandlingen där är det avgjort.

– Vi har givit startbeslut om att bygga rondellen vid Katedralskolan, meddelar kommunalråd Gunilla Druve Jansson (C).

– Det blir med ett fjärde ben som går in till gamla badhusparkeringen, så att man kan komma in där lättare. Då kan man också ta den vägen till Vilans fritidsområde, fortsätter hon.

Gunilla Druve Jansson (C), kommunstyrelsens ordförande tillika kommunalråd i Skara.
Gunilla Druve Jansson (C), kommunstyrelsens ordförande tillika kommunalråd i Skara. Foto: Elin Andersson

5,6 miljoner

Kommunstyrelsen var enig i sitt beslut, och hade heller inga betänkligheter kring kostnaden.

– Jag tror att det blir ett lyft för den delen. Det är inte alltid lätt att komma ut från Hagaborgsvägen om man ska svänga mot Skövde, resonerar Druve Jansson.

I dokumenten inför kommunstyrelsens sammanträde framgår att en nybyggnation av rondellen ”ger en ökad trafiksäkerhet för alla trafikslag och förbättrar för oskyddade trafikanter att kunna ta sig till målpunkter såsom Katedralskolan, Vilanområdet och Julavaruhuset.”

– Det kommer bli bra, men det kostar 5,6 miljoner kronor, säger Gunilla.

Så här tomt på trafik är det inte alltid på Skaraborgsgatan i Skara, i korsningen med Hagaborgsgatan.
Så här tomt på trafik är det inte alltid på Skaraborgsgatan i Skara, i korsningen med Hagaborgsgatan. Foto: Elin Andersson

Stänger annan infart

För arbetet kommer Service och teknik att stå, som ska gå ut med en upphandling av entreprenör som ska utföra förändringen.

– Vi kommer stänga infarten till gamla badhusparkeringen vid McDonalds vilket möjliggör att den ytan kan användas till något annat. Det är inte detaljprojekerat ännu, men så är tanken, beskriver Mats Bäck som är avdelningschef på Gata park i Skara kommun, i en tidigare artikel i NLT.

Gamla badhusparkering ska också få sig ett ansikgslyft i samband med rondellbygget.
Gamla badhusparkering ska också få sig ett ansikgslyft i samband med rondellbygget. Foto: Elin Andersson

Har korsningen Skaraborgsgatan-Hagaborgsvägen varit särskilt olycksdrabbad?

– Nej, den har inte varit särskilt olycksdrabbad, utan detta är en del i att få tillgång till parkeringen mot badhuset. Det ska bli en ny anslutning till den och parkeringen ska göras i ordning. Det blir också ett steg i att utveckla området med handel vid varuhusen, menar Bäck.

Så många miljoner avsätts för ny rondell i Skara: ”Ger ökad trafiksäkerhet”Lilla Sigge en av Skaras hundar: ”Börjar bli lite gubbig”

Artikeltaggar

Gunilla Druve JanssonKatedralskolanKommunstyrelsenParkeringSamhälleSkaraSkara kommunSkaraborgsgatanTrafikTrafikanterVaruhus

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.