Hoppa till huvudinnehållet

Lidköpings styrande backar på ett fjärde kommunalråd: ”Vi släpper det helt”

Publicerad:
–  Vi släpper det helt, säger Svante Hemberg (M) om planerna på att införa ett fjärde kommunalråd i Lidköping.
– Vi släpper det helt, säger Svante Hemberg (M) om planerna på att införa ett fjärde kommunalråd i Lidköping. Foto: Sören Turesson

Förslaget att inrätta ett fjärde kommunalråd i Lidköping har fallit.

Det nya minoritetsstyret har inget politiskt stöd att driva igenom det.

– Vi släpper det helt, säger Svante Hemberg (M), ordförande i arvodesberedningen.

Det var i november förra året som minoritetsstyret i Lidköping, M, L, KD och det valtekniska stödpartiet V, drev igenom ett förslag om ett fjärde kommunalråd i arvodesberedningen.

Oppositionen protesterade då man ansåg att förslaget inte var tillräckligt underbyggt och frågan återremitterades senare från kommunfullmäktige till beredningen.

Tänkt om

Förslaget innebar att ett fjärde kommunalråd skulle införas så att samarbetspartiet KD fick en plats för Tommy Larsson (KD) i toppen bredvid kommunstyrelsens ordförande Ulrika Gartman Blom (M) och vice ordförande Pär Johnson (L). Detta vid sidan av andre vice ordförande, oppositionsrådet Gustav Edvinsson (S).

Nu har minoritetsstyret tänkt om.

– Det har växt fram. När vi fick klart för oss att S inte kan tänka sig denna förändring går vi inte vidare. Vi kunde inte heller räkna med SD i den här frågan, säger Svante Hemberg.

Släpper det

Att som minoritetsstyre driva frågor som uppenbart inte går att samla en politisk majoritet runt är inte fruktbart, menar han.

– Vi släpper det helt. Men de fortsätter att jobba som en trio, Ulrika, Pär och Tommy. Tommy är med ändå på Ulrikas och Pärs veckomöten.

Ulrika Gartman Blom (M), Pär Johnson (L) och Tommy Larsson (KD) fortsätter att samarbeta tätt som en trio även om det fjärde kommunalrådet inte blir av.
Ulrika Gartman Blom (M), Pär Johnson (L) och Tommy Larsson (KD) fortsätter att samarbeta tätt som en trio även om det fjärde kommunalrådet inte blir av. Foto: Thomas Kühnel

Nuvarande reglementen för arvodena kommer därmed att kvarstå.

För kommunstyrelsens ordförande är arvodet 100 procent (baserat på riksdagsmännens arvode), för första vice ordförande är det 65 procent och för andre vice ordförande 65 procent.

Som ordförande i välfärdsnämnden får Tommy Larsson 39 procent i arvode. Pär Johnson (L) har inget arvode för ordförandeskapet i bildningsnämnden då det finns ett arvodestak för den förtroendevald som redan har arvode med 40 procent eller mer.

Artikeltaggar

LidköpingPolitikPolitiska system och ideologier

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.