Hoppa till huvudinnehållet

Invånarnas oro: ”Bygg inte bort samhällets själ”

Publicerad:
Jenny Leonardsson, enhetschef Hållbar Utveckling i Essunga kommun berättade om tankarna bakom den nya fördjupade översiktsplanen för Nossebro vid samrådsmötet.
Jenny Leonardsson, enhetschef Hållbar Utveckling i Essunga kommun berättade om tankarna bakom den nya fördjupade översiktsplanen för Nossebro vid samrådsmötet. Foto: Cecilia Isberg

Utveckling kontra att bevara. Växa utan att bygga bort Nossebros hjärta. Hur tar man egentligen steget in i framtiden utan att samhället förlorar sin själ?

Det blev många oroliga diskussioner om olika platser i Nossebro när samrådsmöte hölls om den nya fördjupade översiktsplanen.

Engagemanget är stort för bygden och orten, inte minst från föreningarna i Nossebro. Det var tydligt när förslaget till den fördjupade översiktsplanen diskuterades vid måndagskvällens möte för allmänheten.

Det fanns en tydlig oro att utvecklingen framåt med målet att växa, innebär att olika platser, som exempelvis golfbanan och naturområdet runt tennisbanan, byggs bort. Att en del av det som gjort Nossebro till just Nossebro ska försvinna till förmån för höghus och nya skolor.

– Om man bygger hyreshus där gamla tennisbanan och badet är i dag så tar man bort en viktig plats med mycket historia. Varför måste det bli bostäder där? Kan man inte hitta en annan plats, var en av synpunkterna som framfördes.

Jordbruksmark

Att hitta andra platser är dock inte det lättaste. Nossebro omges av jordbruksmark, och för att kommunen ska få ta odlingsbar mark i anspråk gäller det att man först uttömt alla andra möjligheter att bygga. Annars säger Länsstyrelsen nej.

– Så vi måste jobba med förtäting av samhället först, och titta på vilka andra alternativ som finns. Sedan kommer vi på sikt säkert att behöva bygga på jordbruksmark också, säger Daniel Andersson (M), kommunalråd i Essunga.

Från kommunens sida vill man inte heller att de viktiga och speciella platserna i Nossebro byggs sönder. Som Jenny Leonardsson, enhetschef på avdelningen Hållbar utveckling i Essunga kommun, uttrycker det: Det handlar om att ha modet att växa, men samtidigt bevara det som ger Nossebro dess charm.

– Det är jättebra att det finns ett engagemang bland Nossebroborna, och att de kan lämna synpunkter att beakta och fundera över i det vidare arbetet med översiktsplanen, säger hon.

Morten Sörö, ny samhällsbyggnadschef i Essunga kommun, håller med:

– Att bevara och att utveckla samtidigt - det gäller att jämka och få ihop dessa tillsammans så att samhället behåller sin själ.

Avstampet i den nya fördjupade översiktsplanen är visionen för 2040, att Essunga kommun ska ha 10 000 invånare. Målet är att Nossebro ska öka med 1500 personer, och därmed gäller det att titta på åt vilket håll som samhället kan växa.

– Genom att vi redan nu har industriområde i söder, mot Sollebrunn, så har vi tänkt bostäder mer åt andra hållet, åt nordost, säger Jenny Leonardsson.

Växa åt nordost

Måndagskvällens samrådsmöte var det tredje dialogmötet för allmänheten när det gäller den kommande FÖP:en. Samtliga har varit välbesökta, och redan har ett flertal synpunkter kommit in.

– Det har varit bra möten, och vissa ämnen som engagerat mycket. Placering av framtida skola har varit ett hett ämne, centrumutvecklingen en annan, säger Jenny Leonardsson.

Det man ska komma ihåg när det gäller den fördjupade översiktsplanen är att den inte detaljplanerar. Det är snarare som en grovskiss hur man tänker sig utvecklingen framåt för att få en helhet. Därefter styr detaljplanerna hur varje område i sig ska utvecklas.

– Översiktsplanen är ju inte juridiskt bindande, men det är en detaljplan, påpekar Daniel Andersson.

Beslut i höst

Det går att lämna in synpunkter på förslaget till den fördjupade översiktsplanen för Nossebro fram till den 31 januari. Därefter ska alla synpunkter gås igenom, förslaget kanske behöver revideras utifrån vad som kommit in, och när detta är gjort ska det nya förslaget ut på granskning.

– Så då kommer ytterligare ett tillfälle att lämna synpunkter om man har några, säger Jenny Leonardsson.

Målsättningen är att den fördjupade översiktsplanen ska gå upp för politiskt beslut i kommunfullmäktige i höst. Först därefter kan ett arbete med detaljplaner inledas, och ett sådant arbete tar minst ett och ett halvt år.

Efter att en fördjupad översiktsplan gjorts för Nossebro kommer också Jonslund och Främmestad att få fördjupade översiktsplaner.

– Det viktigaste med att skapa översiktsplaner är att få en helhetsbild att förhålla sig till, med hur man vill att kommunen ska växa och utvecklas, att ha en plan för bostäder, industriområden, infrastruktur och grönområden så man inte glömmer något på vägen. Annars riskerar det att bli att lapptäcke av allting, säger Jenny Leonardsson.

Den fördjupade översiktsplanen för Nossebro diskuterades på samrådsmöte för allmänheten under måndagskvällen.
Den fördjupade översiktsplanen för Nossebro diskuterades på samrådsmöte för allmänheten under måndagskvällen. Foto: Cecilia Isberg

Artikeltaggar

ByggnationDaniel AnderssonEssunga kommunInfrastrukturNossebroSamhälle

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.