Hoppa till huvudinnehållet

Extra många elever på Olins i veckan: ”Vacker erfarenhet”

Publicerad:
Elever från Extremadura i Spanien är på utbyte hos Olinsgymnasiet i Skara. Här är Ella, Axel, Paula, David, Daniel, Guadalupe och Milly.
Elever från Extremadura i Spanien är på utbyte hos Olinsgymnasiet i Skara. Här är Ella, Axel, Paula, David, Daniel, Guadalupe och Milly. Foto: Elin Andersson

En god skinka, kortspelet Uno eller första upplevelsen av snö.

Det finns mycket att lära av erfarenheter vid ett utbyte mellan skolelever i Skara och spanska Extremadura.

– Vi har inte lärt oss något om Sverige i skolan så det ska bli intressant. Vi kommer med öppet sinne, säger David Peseco.

Om du hör ovanligt mycket spanska talas blad folk på stan i Skara den här veckan så är det helt i sin ordning. Eller mer engelska än vanligt också, för den delen.

För 25:e gången genomförs ett utbyte mellan gymnasieelever i Skara och Extremadura i västra Spanien.

Pandemin satte stopp för de senaste två årens utbyte så i år är det elever från alla tre årskurserna på Olinsgymnasiet som deltar, och först ut är den spanska delegationen som anlände i helgen.

– Vi lekte i snön nästan direkt. Det är vår första kontakt med ett helt vitt landskap så det blev en vacker erfarenhet, säger David Reseco som liksom sina klasskamrater är i Sverige för första gången.

Om du hör ovanligt mycket spanska talas blad folk på stan i Skara den här veckan så är det helt i sin ordning.
Om du hör ovanligt mycket spanska talas blad folk på stan i Skara den här veckan så är det helt i sin ordning. Foto: Elin Andersson

Vardagsliv

De spanska eleverna bor hemma hos de svenska gymnasieelevernas familjer och får på så vis också uppleva vardagslivet.

– Det är helt olika frukostar. I Spanien äter vi mer sött, kanske en muffins till frukost. Här är det massor av mat med ost och skinka, säger Paula Moreno om matvanorna.

Milly Ask från Skövde hakar på.

– Och helt olika mattider! När vi äter lunch klockan elva brukar det vara frukost i Spanien, menar hon.

Ungdomarna reflekterar också över hur det är att uppleva och ta del av en ny kultur utan att behöva bedöma den som bra eller dålig.

– Vi har åkt skridskor och pulka och provat svensk mat. Vi vill visa vad som finns här, även i små orter, säger Ella Wånelid från Vara som har Guadalupe Galán boendes hemma hos sig den här veckan.

Modigt gjort

Det kräver ett visst mot att kliva ur en buss med alla klasskamrater för att ensam gå hem till en familj man aldrig träffat och sedan bo där i en vecka.

– Jag insåg att vi går och lägger oss mycket senare i Spanien än i Sverige, kanske vid midnatt. Vi gör det mesta senare på dagen, menar Guadalope.

Lite extra festligt blev utbytet redan första helgen för Axel Marklén som bor i Skara. Han fyllde nämligen år i söndags och bjöd in utbyteseleverna.

– Vi spelade paintball, berättar han glatt och utbyteskompisen Daniel Gimenez hade med sig presenter utan att veta att det väntade födelsedag.

Den berömda iberiska skinkan och mörk choklad föll väl i smaken.

– Jag kommer bjuda igen. Vi ska se en svensk film och bjuda på semlor, det tror jag att de kommer gilla, säger Axel.

Hela gruppen från Spanien framför domkyrkan i Skara.
Hela gruppen från Spanien framför domkyrkan i Skara. Foto: Privat

Lärartrio

Lite extra roligt är utbytet också för tre lärare. Ulla Jakobsson, Richard Pettersson och Kerstin Persson var alla med på den allra första utbytesresan för över 25 år sedan. I mars åker de med årets elever tillbaka till Spanien, och då får de återse sina nya vänner.

– Om man inte blir vänner för livet så är det okej. Då har man iallafall lärt sig något. Men samtidigt är det helt fantastiskt att se de som fortsätter att träffas många gånger efter att de slutat gymnasiet, menar språklärare Kerstin Persson.

I mars åker eleverna från Skara till Madrid och Extremadura, med svensk kultur och godbitar i bagaget.

Artikeltaggar

ExtremaduraFotbollLärareNöje/KulturOlinsgymnasiet GötenePaintballSkaraSpanien

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.