Hoppa till huvudinnehållet

Ett herrans liv på premiärfest – del två av filmprojekt med Varaprofiler visades

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Kenneth Holmström, här i scenkläder från tiden med Drifters, Hasse Lundmark, Karin Mann, Trygve Carlsson, Christina Ström och Stefan Quinth inledde premiärfesten.
Kenneth Holmström, här i scenkläder från tiden med Drifters, Hasse Lundmark, Karin Mann, Trygve Carlsson, Christina Ström och Stefan Quinth inledde premiärfesten. Foto: Mats Rosqvist

I söndags var det åter dags för premiärfest på Vara konserthus när Stefan Quinth presenterade del två av filmprojektet Ett herrans liv på Varaslätten.

Publiken fick bland annat lära sig hur det fungerade när ljudfilmen kom till orten och att det fanns gåbiljetter att köpa på järnvägen mellan Vedum och Vara.

Publiken intog sina platser till tonerna av Kenneth Holmströms saxofon och under den första avdelningen varvades hans musik med gäster som Stefan intervjuade på scenen.

Kenneth Holmström bjöd på sig själv under premiärfesten.
Kenneth Holmström bjöd på sig själv under premiärfesten. Foto: Mats Rosqvist

Karin Mann och Hasse Lundmark representerade slättens olika hembygdsföreningar. De presenterade ett stycke historia från var och en. Bland annat om hur Wara Vin- och spirituosa-affär brann och hur invånare rusade till för att fylla diverse behållare med vätska som flödade ut i rännstenen. Ett annat tillfälle delades om hur diskussionerna i Kvänums kommun handlade om att förbjuda automobiltrafik på vägarna eftersom de störde hästskjutsarna.

Karin Mann och Hasse Lundmark hade en hel del dråpliga historier att förmedla från flera av Varaslättens hembygdsföreningar.
Karin Mann och Hasse Lundmark hade en hel del dråpliga historier att förmedla från flera av Varaslättens hembygdsföreningar. Foto: Mats Rosqvist

In på scen välkomnades också etnolog Christina Ström, redaktör för tidningen Mimers brunn och Trygve Carlsson som är bokförläggare. Han är ursprungligen från Bitterna men sedan många år bosatt i Stockholm. Både Tryggve och Christina dök sedan upp i filmen.

Trygve Carlsson berättade om sin väg från uppväxten som lanthandlarson till att bli bokförläggare.
Trygve Carlsson berättade om sin väg från uppväxten som lanthandlarson till att bli bokförläggare. Foto: Mats Rosqvist

Efter en paus var det sedan dags för filmen.

De första sekvenserna började spelas in för tolv år sedan och många av profilerna som medverkar har sedan dess gått ur tiden. En kavalkad av kulturhistoriska personporträtt serveras och filmpubliken får ta del av en mängd berättelser, från sägner om djävulsmöten i Rydaskogen till när Kvänum spärrades av då explosiva kemikalier hade upptäckts hos kemikaliehandlare Peter Hermansson.

De tre bröderna Persson, Lennart, Harry ”Hajpan” och Stig berättade flera kuriosadetaljer om hur det var på biograferna Kronan och Park i Vara, ända från stumfilmens tid. När den första ljudfilmen sedan kom fanns ljudet separat på en grammofonskiva som maskinisten fick försöka passa in. Rätt som det var stämde det inte överens, då fick man flytta fram stiftet en bit så att det kom något sånär rätt igen.

Filmen innehåller även många vyer från luften som bland annat tydliggör hur vidsträckt Rösjö mosse är.

Vid Bastöna gammelgård berättade Excelsiorföreningen Hembygden Norra Vångas ordförande Rune Karlsson om gården, de som levde där och bygden som den en gång var.

Filmen avslutades med att Varas egen komiker Börje Brelid dök upp som Alice ifrå’ Skôr.

En av premiärgästerna var Stimpan Kedner.

– Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig, men det här var väldigt trevligt, roligt och lättsamt, säger hon.

Ett herrans liv på Varaslätten ger sig nu ut på turné i kommunen och kommer att visas i församlingshemmet i Kvänum, Norra Vånga Bygdegård, Hedensborg i Larv, församlingshemmet i Stora Levene, Laskegården i Vedum och slutligen församlingshemmet i Vara.

I vimlet:

Martina Svensson och Stimpan Kedner.
Martina Svensson och Stimpan Kedner. Foto: Mats Rosqvist
Else-Beth och Lars Lundén.
Else-Beth och Lars Lundén. Foto: Mats Rosqvist
Vanja Gomér och Carl-Uno Olsson.
Vanja Gomér och Carl-Uno Olsson. Foto: Mats Rosqvist
Ivan Hildingsson och Hans Helgesson.
Ivan Hildingsson och Hans Helgesson. Foto: Mats Rosqvist
Lars och Lena Lindahl.
Lars och Lena Lindahl. Foto: Mats Rosqvist

Artikeltaggar

BiograferFilmFilmerHistoriaKvänumNorra VångaVara konserthusVedum

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.