Hoppa till huvudinnehållet

Samuel, 23, strider för slopad snusskatt: ”Ledsnat på ständiga hotet mot snuset”

Publicerad:
Samuel Lundell är inte bara en aktiv lokalpolitiker i Götene. Nu är han även ordförande i Snusarnas Riksförbund.
Samuel Lundell är inte bara en aktiv lokalpolitiker i Götene. Nu är han även ordförande i Snusarnas Riksförbund. Foto: Jens Fritzon

Samuel Lundell från Götene är en flitig snusare. Nu leder han Snusarnas Riksförbund – som vill slopa snusskatten.

– Vi har ledsnat på det ständiga hotet mot snuset.

Det var i höstas som Samuel Lundell, tillsammans flera andra unga snusare, tog initiativet till att starta ett riksförbund där han även har utsetts till ordförande.

– Många är upprörda eftersom vi tycker att beskattningen inte är rättvis. Vi snusare känner oss lite väl hårt behandlade av politiken, trots att snus inte är en speciellt farlig produkt.

Det sistnämnda hänvisar Lundell till en studie, gjord av en professor vid Linköpings universitet, som dragit slutsatsen att snusets påverkan på kroppen kan jämföras med att dricka en kopp kaffe.

– Snus skapar arbetstillfällen och skatteintäkter i hög grad. Snuset har varit överbeskattat väldigt länge och vi tycker att den ska slopas helt. Ur ett folkhälsoperspektiv vore det bisarrt om priset på snus höjs ytterligare. Då stimulerar man snarare snusare till att börja röka cigaretter istället.

Lundell är inget fan av exportförbudet: ”Vi tror att om snus kom ut som ett alternativ så vore det bra för folkhälsan i hela EU”, säger Lundell
Lundell är inget fan av exportförbudet: ”Vi tror att om snus kom ut som ett alternativ så vore det bra för folkhälsan i hela EU”, säger Lundell Foto: Martina Holmberg / TT

”Helt orimligt”

En annan viktig fråga för förbundet är att Sverige ska avskaffa exportförbudet till andra EU-länder.

– Exportförbudet är helt orimligt. I dag kan man sälja cigaretter som är en betydligt farligare produkt, vilket kostar väldigt många liv i Europa varje år. Vi tror att om snus kom ut som ett alternativ så vore det bra för folkhälsan i hela EU.

”Logiskt resonemang”

Riksförbundet vill dessutom att skademinimering ska genomsyra den svenska tobakspolitiken.

– Det utgår ifrån att produkter ska behandlas olika beroende på hur farliga de är för hälsan. Ju farligare en produkt är desto hårdare ska staten behandla den – och tvärtom. Nikotinpåsar påverkar knappt kroppen och då ska vi inte gå på dem lika hårt som cigaretter.

Hur ska ni gå tillväga för att försöka få igenom de här punkterna?

– Vi testar de vägarna vi kan och ska försöka påverka politiken. Just skademinimering är ett ganska okänt koncept och där vill vi sprida kunskapen kring hur vi tänker. Allt bygger på ett logiskt resonemang.

Inget stöd från partiet

Lundell är som bekant fritidspolitiker i Götene, men hans parti, Socialdemokraterna, driver inte någon av dessa frågor på riksnivå.

På distriktsnivå har han lämnat in en motion om att de lokala S-partierna ska driva frågan om skademinimering.

– Tyvärr fick motionen avslag, men vi i Götene stod i alla fall bakom den.

Vid det senaste 1 maj-tåget i Skara gick Samuel Lundell runt med skylten ”Sänkt skatt på snus” .
Vid det senaste 1 maj-tåget i Skara gick Samuel Lundell runt med skylten ”Sänkt skatt på snus” . Foto: Privat

Hur många medlemmar har Snusarnas Riksförbund?

– Det får du ta med vår förbundssekreterare, men i förra veckan vet jag att vi i genomsnitt fick fem nya medlemmar per dag. Vi växer som en löpeld (skratt).

Hur länge har du snusat?

– Det har blivit några år nu. När jag började var jag ganska modest och tog en snus innan jag skulle sova för att komma ner i varv.

Har du aldrig funderat på att sluta snusa?

– Tanken har väl slagit mig, möjligtvis av ekonomiska skäl, men inte mer än så.

Artikeltaggar

GöteneNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.