Hoppa till huvudinnehållet

Mörka siffrorna – så många källarinbrott skedde 2022: ”Ett lätt byte för tjuven”

Publicerad:
Under pandemin har antalet vinds- och källarinbrott gjort ett tydligt uppsving och trenden fortsatte under 2022.
Under pandemin har antalet vinds- och källarinbrott gjort ett tydligt uppsving och trenden fortsatte under 2022. Foto: Helena Landstedt/TT

Stölder ur källare och vindar har gått upp kraftigt i Västra Götaland.

I Götene kommun märks en uppgång på nästan 100 procent de senaste fem åren.

– Det blir allt viktigare att se över lås och bättra på säkerhetstänket kring förråd, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If skadeförsäkring.

Brottsförebyggande rådet har nyligen presenterat statistik över anmälda inbrott i bostäder och förråd. Samtidigt har försäkringsbolaget If gjort sin årliga analys av siffrorna. Och det är mörka siffror som uppenbarar sig.

Under pandemin har antalet vinds- och källarinbrott gjort ett tydligt uppsving och trenden fortsatte under 2022. I riket som helhet anmäldes fler förrådsstölder än något tidigare år under 2000-talet.

Kommunerna i Västra Götaland är inget undantag. Här anmäldes 3 709 förrådsinbrott under 2022 – vilket är en procentuell ökning med 6 procent jämfört med året innan.

– De senaste åren har vi sett att fler inbrott sker trots att folk är hemma. Därför är det viktigt att alltid ha låst ytterdörr. Handväskor, bilnycklar och datorer i hallen är ett lätt byte för tjuvar, säger Jenny Rudslätt i ett pressmeddelande.

Jenny Rudslätt, skadechef på If skadeförsäkring
Jenny Rudslätt, skadechef på If skadeförsäkring Foto: Pressbild

Stöldbegärlig egendom

Enligt Jenny Rudslätt har inbrottstjuvarna anpassat sig till våra nya vanor efter pandemin.

– Bostadsinbrotten fortsätter att minska, medan mer obevakade utrymmen ligger i riskzonen, säger hon och fortsätter:

– Förvara inte stöldbegärlig egendom av högt värde i förråd, då riskerar du att bli utan ersättning. Hemelektronik och exklusivare märkesväskor är exempel på egendom som inte ersätts om de förvaras utanför bostaden. Det vanligaste som stjäls är golf- och skidutrustning, väskor och verktyg.

Enligt statistiken sticker Skövde kommun ut mest negativt. Där har antalet källar- och vindsinbrott ökat med 260 procent under de senaste fem åren.

En stor ökning syns även i Götene kommun. Under 2022 anmäldes 18 inbrott, vilket är en ökning med 93 procent sedan 2017.

Även i Vara kommun (+33 procent) och Skara kommun (+9 procent) ökade inbrotten. Däremot går Lidköpings kommun mot trenden. I fjol anmäldes 18 inbrott i källare och förråd – en minskning med 47 procent.

Fotnot: If skadeförsäkring saknar data för kommunerna i Grästorp och Essunga.

Nio bästa tipsen – så stoppar du tjuven

• Se till att ha ett lås avsett för ytterdörrar och ha dörren låst även när du är hemma. Elektromekaniska låssystem har ofta fördelen att de kan låsas automatiskt efter in- eller utpassering. Flertalet kan även låsas från distans vilket förenklar möjligheten att säkra låsta dörrar.

• Bor du i hus eller har lägenhet i markplan ska du ha lås även på fönster, balkong- och altandörrar.

• Starta grannsamverkan i ditt bostadsområde. Prata med dina grannar och håll koll på området eller trappuppgången tillsammans.

• Se till att du har bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset, även på baksidan. Det finns sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig dörren.

• Märk dina värdesaker med MärkDNA och skriv upp dem på en inventarielista. Sätt upp MärkDNA-dekaler på utsidan av bostaden, det har en avskräckande effekt enligt kriminologerna vid Malmö Högskola.

• Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna dyrbara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.

• Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Använd timer till belysning, låt kläder, böcker och tidningar ligga framme så att det ser ut som att du är hemma. Be någon ta hand om posten, skotta snö på vintern och klippa gräset på sommaren, och lägga sina sopor i din soptunna.

• Lås fast cyklarna om de förvaras utomhus. Samma sak gäller för stegar.

• Förvara inget av högt värde i källare och vindsförråd. Se till att ha bra lås.

Källa: If skadeförsäkring

Artikeltaggar

Brott, lag och rättGötene kommunInbrottLidköpings kommunSkara kommunVara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.