Bildningsnämndens kostnadsjakt för att få en budget i balans 2023 har varit omfattande, något som framgått tydligt av tidigare rapportering.
Här redogör NLT för ytterligare några av de sparåtgärder som klubbades när detaljbudgeten antogs nyligen – men också några satsningar.
14,6 miljoner – så stort var effektiviseringskravet för bildningsnämnden i Lidköping efter fullmäktiges budgetbeslut.
Men detta har bara utgjort en del av kostnadsjakten.
Flera andra faktorer – kostnader för moduler och ökade kostnader på grund av inflationen för att nämna något – har påverkat de ekonomiska förutsättningarna inför 2023 och med dessa invägda har det sammanlagda behovet av kostnadsminskningar uppgått till hela 37,4 miljoner.
Det framgår av handlingar i ärendet om detaljbudgeten som bildningsnämnden nyss klubbat. I dessa dokument presenteras de åtgärder som förvaltningen tagit fram för att få en budget i balans där några, till exempel sänkningen av elevpengen med 2,2 procent, redan har beskrivits i NLT.
Stora sparbeting i budget för skolan: ”Ska inte hymla med att det gör ont”SD sågar skolbudgeten: ”Kommer att påverka negativt”Dyrare lunch med eleverna
I "sparpaketet", som med några få undantag gick igenom, finns dock åtskilligt annat att återge. Bland annat följande:
• En miljon kronor sparas på modermålsundervisning inom förskolan. Det innebär att man enbart kommer att rikta sig till de äldre barnen (4–5-åringar).
• Priset för pedagogiska måltider, det vill säga när personalen äter tillsammans med barnen, höjs. Inom grundskolan stiger lunchen från 18 till 30 kronor och inom förskolan från 18 till 20 kronor. Priset för frukost/mellanmål höjs från 8 till 12 kronor inom båda verksamheterna.
• En del av kommunens förstelärare har haft 20 procent av sin arbetstid avsatt för utvecklingsarbete. Den satsningen pausas från och med höstterminen 2023.
• Neddragningar inom arbetsmarknad och vuxenutbildning görs på sammanlagt 5,6 miljoner kronor, varav 1,5 miljoner inom yrkesvux. Det senare uppges innebära att det från hösten saknas resurser att erbjuda Äldreomsorgslyftet, det vill säga vidareutbildning av anställd omsorgspersonal på arbetstid. Den satsningen har av social välfärd beskrivits som viktig för att klara kompetensförsörjningen.
• De la Gardiegymnasiets enheter får en ramminskning på sammanlagt två miljoner kronor.
Pekar på satsningar
Att budgeten är sparbetonad råder ingen tvekan om, men bildningsnämndens ordförande Pär Johnson (L) är ändå mån om att också lyfta fram mer positiva bitar. L-politikern pekar på flera satsningar som han ser hoppfullt på, men som i skuggan av de omfattande kostnadsreduceringarna har hamnat lite i skymundan.
Till exempel satsningen på pedagogiskt center, en ny verksamhet med utredningskapacitet och resursskola som i linje med fullmäktiges intentioner särskilt fokuserar på elever med stor skolfrånvaro.
– Det här vill jag att vi ska jobba med, och det kommer vi igång med nu, säger Pär Johnson som också vill framhålla det fortsatta arbetet med att minska barngrupperna i förskolan, där man nu tagit sikte på målet att ha max 15 barn i 3–5-åringarnas grupper, samt utökningen med ett 13:e elevhälsoteam i grundskolan vilket ska ge förbättrade förutsättningar på framför allt Wennerbergskolan och Östbyskolan.