Hoppa till huvudinnehållet

Kajsa peppar andra till ett hälsosammare liv: ”Man får så mycket tillbaka”

Publicerad:
Kajsas friskvård är ett företag som hjälper människor att må bra genom bland annat träning, massage och bra kost.
Kajsas friskvård är ett företag som hjälper människor att må bra genom bland annat träning, massage och bra kost. Foto: Sören Turesson

Sedan 2005 har Kajsa Persson drivit Kajsas friskvård i Lidköping.

Hon är utbildad friidrottstränare, licensierad kostrådgivare, diplomerad massör och personlig tränare. Kajsa har också jobbat med det svenska cykellandslaget.

Ja, listan är lång – men den är inte slut där.

I början av 2000-talet fick Kajsa Persson från Lidköping ett vikariat på Katedralskolan i Skara, där hon jobbade som idrottslärare och införde näringslära, matlagning samt uppbyggnadsträning för de elever som gick cykellinjen.

– Sedan blev jag tillfrågad att jobba med cykellandslaget, och det var ju min dröm! Jag var bland annat med på VM i Italien och EM i Bulgarien. Vi var i Tjeckien, Polen och Tyskland, berättar Kajsa Persson när NLT träffar henne i sin nya lokal på Kartåsen i Lidköping.

– När man var ute på tävling var man borta hela helgen och sedan jobbade jag i skolan på veckan – man var egentligen aldrig ledig.

I 30 år har Kajsa Persson jobbat med att hjälpa andra med akuta muskelskador, träning och kost.
I 30 år har Kajsa Persson jobbat med att hjälpa andra med akuta muskelskador, träning och kost. Foto: Sören Turesson

Ibland var arbetet sju dagar i veckan, samtidigt som Kajsa Persson hade småbarn hemma.

– Det blev för mycket kände jag, säger hon.

”Bisyssla”

I sju år jobbade hon med det svenska cykellandslaget. Hon fick bland annat köra buss efter cyklisterna när de var ute på träning och så fick hon ägna mycket tid till att massera dem.

– 2005 startade jag upp mitt företag, som en bisyssla. Jag fasade ut mig själv från skolan, jag hade så många företag som kom för friskvården. Sedan fick inte obehöriga lärare sätta betyg, säger Kajsa och fortsätter:

– Jag kände till slut att tiden inte räckte till och började då anställa folk.

Kajsas friskvård har flyttat till en lokal på Kartåsen i Lidköping.
Kajsas friskvård har flyttat till en lokal på Kartåsen i Lidköping. Foto: Sören Turesson

De senaste tio åren har Kajsa Persson erbjudit terapeutisk laser vid behandling mot smärta, öppna sår och akuta idrottsskador som orsakat muskelbristningar. Det har bland annat hjälpt bandyspelaren Christoffer Edlund med sin ljumskskada och fotbollsspelaren Sandra Lagerbratt med sina fötter.

Vad är det roligaste med ditt yrke?

– Jag älskar att träna själv och inspirera andra. Sedan när jag blev så specifik på skador så känner jag att jag vill hjälpa alla som har problem. Man får så mycket tillbaka när man hjälper någon, säger Kajsa och fortsätter:

– Det är den där nyfikenheten att få hjälpa folk som har drivit mig framåt.

Artikeltaggar

Christoffer EdlundFriskvårdHK LidköpingIdrottsskadorItalienKatedralskolanKostLidköpingMotion och hälsaNyheterRåda BKSandra LagerbrattSkaraTräning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.