Hoppa till huvudinnehållet

Grästorps nya bostadsområde – kommunen tecknar avtal med Peab: ”Ett stort steg”

Publicerad:
Reporter Emma Edling
Emma Edling
emma.edling@nlt.se
Adam Blomster, samhällsplanerare Grästorps kommun, Stefan Jansson, samhällsbyggnadschef Grästorps kommun, Martin Stéen, ombud PEAB, Henrik Siewertz, Projektchef Brännebacka Västra, PEAB
Adam Blomster, samhällsplanerare Grästorps kommun, Stefan Jansson, samhällsbyggnadschef Grästorps kommun, Martin Stéen, ombud PEAB, Henrik Siewertz, Projektchef Brännebacka Västra, PEAB Foto: Grästorps kommun

Grästorps kommun och Peab har tecknat ett samverkansavtal om att påbörja projekteringen av det nya bostadsområdet Brännebacka Västra.

– Det känns bra att ta ytterligare ett stort steg i processen, säger kommunens samhällsbyggnadschef Stefan Jansson i ett pressmeddelande.

Detaljplanen för del av Brännebacka 1:27 vann under 2022 laga kraft och nu meddelar Grästorps kommun i ett pressmeddelande att de valt bygg- och anläggningsföretaget Peab som entreprenör för att samverka för den nya infrastrukturen.

Samverkansavtalet innebär att Peab och kommunen tillsammans utreder, planerar och projekterar fram bästa möjliga förutsättningar för den nya infrastrukturen i Grästorp.

– Jag är väldigt stolt över att vi på Peab kan bidra med vår breda kompetens för att tillsammans med Grästorps kommun inleda ett samarbete för att kunna möjliggöra för ny infrastruktur i Brännebacka Västra som en ny stadsdel där människor i framtiden ska kunna bo, arbeta och leva, säger Berth Larsson, regionchef på Peab i pressmeddelandet.

Samverkansavtalet innebär att Peab och kommunen tillsammans utreder, planerar och projekterar fram bästa möjliga förutsättningar för den nya infrastrukturen i Grästorp.
Samverkansavtalet innebär att Peab och kommunen tillsammans utreder, planerar och projekterar fram bästa möjliga förutsättningar för den nya infrastrukturen i Grästorp. Foto: Annika Elwing

”Bra samarbete”

Uppdraget innebär utveckling och förnyelse i stadsmiljön, grundläggning för byggnader och exploateringsområde. Vatten- och avloppsanläggningar ryms också inom samverkansavtalet, liksom kabel- och ledningsarbeten.

Avtalet som tecknats är ett partneringavtal – vilket innebär ett tätt samarbete mellan uppdragsgivare och entreprenör, där man tar gemensamt ansvar för kostnad och utförande.

– Det känns bra att ta ytterligare ett stort steg i processen för att realisera exploateringen av Brännebacka Västra, och vi ser fram emot ett givande och bra samarbete med Peab, säger Stefan Jansson, samhällsbyggnadschef i Grästorps kommun i pressmeddelandet.

Projektet genomförs i etapper. Fas 1 påbörjas i början av 2023 med projektering och fastställande av budget för projektet. Fas 2 omfattar bygghandlingsprojektering, produktion och driftsättning. Målet är att markarbetet för det nya bostadsområdet ska starta innan sommaren 2023.

FAKTA

Om Peab:

• Peab är Nordens samhällsbyggare med 16 000 medarbetare och en omsättning på 64 miljarder kronor.

• Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne.

• Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm.

Artikeltaggar

ArbeteAvtalBostad och byggenDetaljplanerEntreprenörskapFörslövGrästorpGrästorps kommunInfrastrukturNasdaqPeab

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.