Hoppa till huvudinnehållet

100 000 bilister erbjuds åka gratis kollektivtrafik: ”Knuff i hållbar riktning”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
De skaraborgare som får erbjudandet kan åka runt i hela regionen under 14 dagar. Det gäller både buss och tåg som Västtrafik driver.
De skaraborgare som får erbjudandet kan åka runt i hela regionen under 14 dagar. Det gäller både buss och tåg som Västtrafik driver. Foto: Roland Svensson

Totalt 100 000 bilister i Västra Götaland har i dagarna fått erbjudande om att åka gratis i kollektivtrafiken i 14 dagar.

– Det är ett sätt att påverka beteende, som en knuff i en hållbar riktning, säger Lars Backström, vd Västtrafik.

Under cirka tio års tid har Västtrafik genomfört olika typer av kampanjer för att få västgötarna att ställa bilen och välja att åka kollektivt istället. Bolaget har däremot av förklarliga skäl legat lågt under pandemin.

Men nu får 100 000 av bilisterna i Västra Götaland ett erbjudande om att få åka gratis i hela regionen under 14 dagar.

– Vi räknar med att cirka 9 000 fortsätter att åka med oss efter kampanjen, så vi har en hög konverteringsgrad. Alla är inte superintresserade direkt, men ganska många är det. Det är ett sätt att prova på det och hitta nya banor, säger Lars Backström.

Även en del personer som rest med Västtrafik, men inte regelbundet, kan få ta del av erbjudandet.

Men möjligheten att få resa gratis går inte ut till samtliga bilister i Västra Götaland.

– Det finns flera kriterier, till exempel att det ska finnas bra trafik där man bor eller ett visst antal hundra meter till en hållplats och hur ofta det går trafik. Sen gör vi också undantag i områden där det är väldigt fullt i dag, där kan vi inte erbjuda ännu mer eftersom det kan ställa till det, förklarar Lars Backström.

Lars Backström, vd Västtrafik, räknar med att ungefär 9 000 bilister ska fortsätta åka kollektivt efter de 14 gratisdagarna.
Lars Backström, vd Västtrafik, räknar med att ungefär 9 000 bilister ska fortsätta åka kollektivt efter de 14 gratisdagarna. Foto: Patrik Olsson

Det är ingen hemlighet att Västtrafik, liksom övrig kollektivtrafik i Sverige, kämpar med att få tillbaka kunder efter pandemin. I Västra Götaland ligger kollektivtrafiken just nu på ungefär 85 procent av 2019 års nivå.

– Det är en konsekvens av att fler nu jobbar hemifrån. Vi vill ta tillbaka marknadsandelar för hållbart resande. Våra mål har inte justerats bara för att vi har haft en pandemi, säger Lars Backström.

Gratisåkandet kommer alltså att gälla i samtliga tre zoner, vilket innebär att de skaraborgare som får erbjudandet till exempel kan åka ända till Göteborg under dessa dagar. De utvalda får en kod som de ska laddas ner i Västtrafiks app före den 24 januari.

Antalet bussar och tåg kommer inte att utökas under perioden.

Kriterier för gratis kollektivtrafik i 14 dagar

  • Folkbokförd i Västra Götalandsregionen
  • 19-63 år
  • Bostad i ett område med bra kollektivtrafik
  • Ska ha bil i hushållet

Källa: Västtrafik

Artikeltaggar

KollektivtrafikTrafikVästtrafik

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.