Hoppa till huvudinnehållet

Landqvists Mekaniska märker inte av någon lågkonjunktur: ”Orderböckerna fulla”

Publicerad:
Hans Bergenholtz är vd på Landqvists Mekaniska i Fåglum.
Hans Bergenholtz är vd på Landqvists Mekaniska i Fåglum. Foto: Cecilia Isberg

Lågkonjunkturen sköljer in över Sverige. Men det är ingenting Landqvists Mekaniska i Fåglum märker av. Tvärtom.

– Vi har fullt i orderböckerna hela nästa år, konstaterar vd Hans Bergenholtz.

Den svenska ekonomin har tvärstannat, många företag vittnar om svårare tider, och under 2023 väntas både varsel och konkurser öka när lågkonjunkturen slår till.

Men på Landqvists Mekaniska är det snarare högtryck. Orderingången är stabil, och det ser inte ut som efterfrågan kommer att vika inom överskådlig framtid, snarare tvärtom.

– I lågkonjunktur brukar man satsa på infrastrukturen, och där ser vi en jätteboom framåt. Vi har också kunder som jobbar med produkter inom elförsörjning och inom civilförsvar, vilket också innebär stora satsningar just nu. Våra orderböcker är kort sagt välfyllda för lång tid framåt, säger Hans Bergenholtz.

Han tillägger:

– Samtidigt gäller det att vara med och satsa som företag. Satsar man inte så finns det ingen framtid att växa med.

Landqvists Mekaniska är legotillverkare av olika metalldetaljer, stora som små. Företaget har runt 200 kunder, varav Volvo Penta är den största. Inriktningen är de lite mindre beställningarna – i bland bara enstaka exemplar av en detalj.

– Vi vill inte ha de stora beställningarna på tiotusentals produkter, utan jobbar istället med att vara flexibla och ha en stor bredd, säger Hans Bergenholtz.

Behöver bygga ut

Det har hänt mycket på Landqvists Mekaniska de senaste fem åren, sedan Hans Bergenholtz tillträdde som vd. Investeringar i nya maskiner har gjorts, antalet anställda har utökats, lokalerna har gjorts om för att få ett bättre flöde, och nu har också ett kvällsskift startats för att tillverkningen ska kunna öka.

– Tidigare har vi bara haft dagskift, men vi behöver utvecklas ytterligare och har därför infört kvällsarbete. Men för att personalen ska slippa jobba skift så tänker vi permanent kvällsarbete - vi är ute och söker personal nu, berättar Hans Bergenholtz.

Det anrika företaget, med nästan 100 år på nacken, håller på att ta sats in i framtiden. På sikt ska de 2500 kvadratmeterna i Fåglum där företaget huserar bli ytterligare 1 000 kvadratmeter.

– Vi är trångbodda och skulle behöva bygga ut. Det finns planer, bygglovet är klart – men eftersom det varit såpass mycket investeringar nu så avvaktar vi lite med att sätta spaden i marken, säger Hans Bergenholtz.

Hur mycket har ni egentligen ökat?

– Det är lite svårt att säga eftersom priserna också ökat, vilket gjort att omsättningen blivit högre. Men i fjol hade vi en omsättning på 62 miljoner, i år runt 74 som det ser ut nu. Ökningen beror delvis på kostnadsökningar som gör att vi måste ta ut ett högre pris, men också på att vi producerar mer.

Landqvists Mekaniska lever på flexibilitet och bredd, och satsar inte på att ta hem de största ordrarna med tiotusentals exemplar av samma produkt.
Landqvists Mekaniska lever på flexibilitet och bredd, och satsar inte på att ta hem de största ordrarna med tiotusentals exemplar av samma produkt. Foto: Cecilia Isberg

Årets företagare

Satsningarna har inte gått obemärkt förbi. I november prisades Hans Bergenholtz och Landqvists Mekaniska som Årets Företag och årets företagare i Essunga kommun.

Men det finns också utmaningar framåt.

Den absolut största är kompetensförsörjningen. Det är helt enkelt svårt att hitta folk att anställa.

– Vi vill ju också ha folk som stannar hos oss, så det gäller att man bor i närområdet. Genom att kollektivtrafiken här inte är så utbyggd så kan det vara tufft att pendla, men är beroende av bil, säger Bergenholtz, som också konstaterar:

– Kompetensförsörjningen är vårt stora hot på sikt, alla andra utmaningar kan vi hantera.

Så hur kommer man tillrätta med det?

– Jag vet inte om det finns något bra svar, men man behöver nog gå tillbaka ända till skolorna, titta på skolprogrammen, hitta samarbeten mellan skola och företag och så vidare. Men det handlar också om att vi inom industrin tittar på oss själva: Hur har vi förpackat det, hur har vi sålt in oss själva? Bilden av industrin är ofta fortfarande att det är smutsigt och bullrigt – man har inte riktigt koll. I dag handlar mycket av arbetet om programmering.

Priset på stål har ökat – vilket gjort att Landqvists Mekaniska också tvingats ta ut ett högre pris av sina kunder.
Priset på stål har ökat – vilket gjort att Landqvists Mekaniska också tvingats ta ut ett högre pris av sina kunder. Foto: Cecilia Isberg

Artikeltaggar

Essunga kommunFåglumFöretagandeNäringsliv

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.