Hoppa till huvudinnehållet

Kameliadamen syntolkas live: ”Vi VIP:ar våra gäster”

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Jakob Eklund och Jacob Ericksson medverkar i Riksteaterns teateruppsättning av Kameliadamen.
Jakob Eklund och Jacob Ericksson medverkar i Riksteaterns teateruppsättning av Kameliadamen. Foto: Riksteatern

Under utvalda föreställningar på Vara konserthus erbjuds syntolkning. En av dem är Kameliadamen den 24 januari, som presenteras i samarbete med Vara Riksteaterförening.

– Vi hoppas att det är några som är intresserade av att utnyttja den servicen, säger Maria Bengtsson, ordförande.

Det är en samtida version av Andres Dumas klassiker Kameliadamen som spelas, i vilken fotbollsfarsan Andreas (Jakob Eklund) träffar en dragqueen - Marcus (Jacob Ericksson). De blir våldsamt förälskade och Andreas beslutar sig för att följa sitt hjärta och vill lämna fru och barn. Ett beslut som får ödesdigra konsekvenser. Andreas fru (Evamaria Björk) får reda på förhållandet och försöker vara storhjärtad och inte döma. Men det är svårt, hon tänker på konsekvenserna. Det ingen av dem vet är att Marcus har cancer och att hans dagar är räknade.

VIP-gäster

De besökare som vill utnyttja tjänsten med syntolkning under föreställningen bokar det i samband med biljettköp. Hörlurar tillhandahålls liksom reserverade platser långt fram i salongen. Syntolkar gör Peter Lillecrona och han berättar allt det som inte hörs.

– Vi brukar VIP:a våra gäster, för de har det ju ofta svårt som det är, så vi möter upp dem en stund innan föreställningen. Då får de träffa skådespelarna som presenterar sig och berättar lite hur de ser ut, säger han.

Under pausen fram tills föreställningen börjar kontrolleras utrustningen så att den fungerar, och då brukar Peter berätta några anekdoter eller annat fritt ur minnet.

– Det är för att de som lyssnar ska vänja sig vid min röst.

Artikeltaggar

Evamaria BjörkFöreställningarJacob ErickssonJakob EklundNöje/KulturRiksteaternSkådespelareVaraVara konserthusVara Riksteaterförening

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.