Hoppa till huvudinnehållet

Entreprenörskapet prioriterat i näringslivsstrategi: ”Vi är redan bra på det”

Publicerad:
Nina Bertilsdotter är konsult och projektledare för Essunga kommuns kommande näringslivsstrategi.
Nina Bertilsdotter är konsult och projektledare för Essunga kommuns kommande näringslivsstrategi. Foto: Cecilia Isberg

Attraktionskraft, samhällsplanering, kompetensförsörjning och entreprenörskap. Det är hörnstenarna som ska prioriteras i Essungas näringslivsstrategi som håller på att arbetas fram.

- Det är väldigt inspirerande att jobba med Essunga och all entreprenörskap som finns här, säger Nina Bertilsdotter, konsult och projektledare för näringslivsstrategin.

Arbetet med Essunga kommuns näringslivsstrategi startade redan i höstas, och under en workshop i Nossebro Aula fick företagarna chansen att lyfta fram vad de anser vara viktigt och ska prioriteras i kommunens framtida arbete med näringslivsklimatet.

Vid tisdagens företagarfrukost på Nossebro Energi gick Nina Bertilsdotter igenom de fyra punkter som mejslats fram som de prioriterade delarna.

– Syftet med strategin är att lyfta fram de områden som ska prioriteras i näringslivsarbetet de närmaste fyra åren, och även fungera som en vägledning för politiska beslut och i förvaltningarnas arbete, påpekade Nina Bertilsdotter.

Fyra prioriterade områden

Områdena som ska prioriteras är:

Attraktionskraft

– Vad är det som gör Essunga bra? Varför vill man flytta hit? Mycket fokus ligger på småskaligheten här och fördelarna med detta. Att utveckla besöksnäringen, underlätta för små och medelstora företag med bra service, fortsätta utveckla handeln i centrum, öka tillgången till naturområden och vattennära partier samt skapa attraktiva boendemiljöer är delar i hur vi kan utveckla vår attraktionskraft, säger Nina Bertilsdotter.

I förlängningen ger en ökad attraktionskraft fler invånare, fler arbetstillfällen och även fler besökare i bygden.

Samhällsbyggnad

Det här handlar bland annat om infrastruktur, mark att exploatera och energibehov - och för kommunens del gäller det att på bästa möjliga sätt skapa förutsättningar för näringslivet i kommunen.

– Intressant är den uttalade prioriteringen att få hit etableringar av välskötta företag som skapar arbetstillfällen - alltså att jobba för den typen av företag, och kanske inte stora lager som inte skapar så många jobb, påpekar Nina Bertilsdotter.

Kompetensförsörjning

En prioriterad fråga då den stora utmaningen för många av företagen är att hitta folk att anställa. Här handlar det mycket om att samarbete mellan kommun, näringsliv och skola - både att skapa utbildningar runt de kompetenser som efterfrågas och att väcka ungdomarnas intresse för företagen som finns i bygden.

– Effekterna av det arbetet blir förhoppningsvis tillgång till arbetskraft som matcher behoven, och att vi kan behålla arbetsför kompetens i kommunen, säger Nina Bertilsdotter.

Nyföretagande och entreprenörskap

– Essunga är ju en av Sveriges företagstätaste kommuner, och här handlar det om att fortsätta tillgodose behoven som företagen har. Vi är redan bra på det området. Det som ska prioriteras är att fortsätta ha en god service från kommunens håll och att skapa bra digitala tjänster som underlättar. Det ska vara lätt att starta och driva företag i Essunga, säger Nina Bertilsdotter.

Upp för politiskt beslut

Näringslivsstrategin för Essunga kommun tas fram genom en projektgrupp, i nära samarbete med företagen i kommunen. Tanken är att de områden som nu valts ut och prioriterats ska brytas ned till en handlingsplan och aktiviteter. När strategin är klar ska den upp för politiskt beslut i fullmäktige, och sedan användas som ett konkret arbetsverktyg i kommunen de kommande fyra åren.

– Sedan får vi se vad det mynnar ut i för aktiviteter. Nu har vi fått in från företagen att det är de här områdena vi ska prioritera, och då gör vi det. Det är egentligen inte svårare än så, säger Daniel Andersson (M), kommunalråd i Essunga kommun.

Han fortsätter:

– Sedan är det viktigt att vi får inspelen från näringslivet redan nu, innan strategin går upp för beslut. Hellre att det tar lite längre tid och blir bra än att vi hastar på bara för att vi ska ha en näringslivsstrategi.

De företagare som var på plats under frukostmötet var dock nöjda med det utkast som presenterades, och kände igen sig utifrån vad som kommit fram vid den tidigare workshopen.

– Helheten känns jättebra, som en av företagarna på plats uttryckte det.

Utkastet till Essunga kommuns kommande näringslivsstrategi presenterades under frukostmötet för näringslivet på Nossebro Energi.
Utkastet till Essunga kommuns kommande näringslivsstrategi presenterades under frukostmötet för näringslivet på Nossebro Energi. Foto: Cecilia Isberg
Ett 20-tal företagare kom till kommunens frukostmöte på tisdagsmorgonen.
Ett 20-tal företagare kom till kommunens frukostmöte på tisdagsmorgonen. Foto: Cecilia Isberg

Artikeltaggar

Daniel AnderssonEntreprenörskapEssunga kommunFöretagandeNäringslivNossebroNossebro Energi

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.