Hoppa till huvudinnehållet

Pär Johnson (L), ny nämndordförande: ”Vill satsa på barn med särskilda behov”

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
Pär Johnson (L) är från och med årsskiftet ordförande i nya bildningsnämnden. Arkivbild.
Pär Johnson (L) är från och med årsskiftet ordförande i nya bildningsnämnden. Arkivbild. Foto: Thomas Kühnel

Liberalerna, som sitter på ordförandeposten i nya bildningsnämnden, gick till val på att satsa på särskilda undervisningsgrupper. Samtidigt är en av de saker som sker inför den nya terminen att en resurs försvinner från just en sådan grupp på Rudenschöldskolan.

Pär Johnson (L), som vid intervjutillfället i mellandagarna ännu inte har tillträtt som ordförande i den nya nämnden, är medveten om de anpassningar som görs i kommunens skolor utifrån de ekonomiska förutsättningarna, men vill samtidigt betona att strävan inför den detaljbudget som ska klubbas i januari är att den snävare ramen inte ska slå mot elever med särskilda behov.

– Exakt vad varje rektor väljer att prioritera är det svårt att gå in på, men sådana här särskilda undervisningsgrupper är precis det som jag ser att det behövs fler av.

Men är en satsning på särskilda undervisningsgrupper ens möjlig när skolorna har mindre pengar att röra sig med?

– Vi kommer att titta på hur vi ska fördela de pengar som finns, hur vi riktar resurserna, och där hoppas jag få gehör för att vi ska rikta mer pengar mot särskilda undervisningsgrupper. När man gör prioriteringar ska det inte tas därifrån utan tvärtom. Det är just barn med särskilda behov som vi behöver satsa på i Lidköping, säger Pär Johnson.

Kännbara konsekvenser

Jonny Palmkvist, som varit förvaltningschef fram till årsskiftet, uttalar sig inte om de prioriteringar som görs på enskilda skolenheter men kan konstatera att elevantalet på kommunens högstadieskolor har blivit färre i och med etableringen av Raoul Wallenbergskolan. Detta, tillsammans med en tajtare budgetram överlag, ger kännbara konsekvenser 2023.

– Ja, jag är fullt medveten om att det blir personalförändringar på våra tre högstadieskolor. Sedan när det gäller planeringen och organiseringen där, det är jag inte inblandad i och det ska jag inte vara heller.

Jonny Palmkvist har varit tillförordnad förvaltningschef för barn och skola fram till årsskiftet, då omorganisationen trädde i kraft. Nu ingår verksamheten i sektor bildning. Arkivbild.
Jonny Palmkvist har varit tillförordnad förvaltningschef för barn och skola fram till årsskiftet, då omorganisationen trädde i kraft. Nu ingår verksamheten i sektor bildning. Arkivbild. Foto: Alexander Carlsson

Kunde slagit hårdare

Samtidigt kunde effekten ha blivit än påtagligare, påpekar Jonny Palmkvist. Efter beslut i fullmäktige kompenseras barn- och skolnämnden/bildningsnämnden för ersättningen för fasta kostnader (till exempel lokalkostnader) till de fristående verksamheterna.

– Det finns kommuner som har låtit det slå ännu hårdare.

Chocken – lärare får sluta på flera skolor i Lidköping: ”Barnen kommer i kläm”

Artikeltaggar

Jonny PalmkvistLiberalernaLidköpingNämnderPolitikPär JohnsonRaoul WallenbergskolanRudenschöldskolanSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.