Hoppa till huvudinnehållet

Christians firma går som smort – tilldelas dubbla priser: ”Får nypa sig i armen”

Publicerad:
Christian Reinestedt driver Reinestedts Elektriska AB, ett företag som utvecklats snabbt det senaste åren.
Christian Reinestedt driver Reinestedts Elektriska AB, ett företag som utvecklats snabbt det senaste åren. Foto: Emma Edling

Christian Reinestedt driver Reinestedts Elektriska AB – ett företag som gått som smort de senaste åren.

2022 tilldelades firman både titeln Branschvinnare 2022 och Nordiskt Tillväxtcerifikat från UC.

– Man får nypa sig i armen lite emellanåt, säger Christian själv om framgången.

Grästorparen Christian Reinestedt, 34, har jobbat som elektriker ända sedan han gick ut gymnasiet 2007. Prylar, teknik och att arbeta fysiskt är något som alltid fallit Christian i smaken.

– Jag kommer inte ihåg hur tankarna gick när jag valde el som förstahandsval, men jag ångrar det ju inte.

Efter studenten var det direkt ut i arbetslivet och inom själva elyrket har han testat sig fram och fått erfarenheter av det mesta. Både service, industri och nyproduktion.

– Det finns väldigt många olika grenar inom elyrket, så jag har fått lite utav varje vilket har varit väldigt nyttigt.

Efter studenten var det direkt ut i arbetslivet för Christian Reinestedt och inom själva elyrket har han testat sig fram och fått erfarenheter av det mesta. Innan han 2014 tog klivet och starta enskild firma.
Efter studenten var det direkt ut i arbetslivet för Christian Reinestedt och inom själva elyrket har han testat sig fram och fått erfarenheter av det mesta. Innan han 2014 tog klivet och starta enskild firma. Foto: Emma Edling

2014 tog Christian klivet och startade en enskild firma, vilket till en början var tänkt som ett sidoprojekt.

– När jag startade så skulle jag hjälpa en kompis som var snickare, men jag tror att jag hjälpte honom en gång för sen så hade jag inte tid mer, utan allt började rulla på.

”Learning by doing”

Och rulla på har det gjort sedan dess, i en väldig fart dessutom. 2017 tog han in sin första anställd och genom åren har de varit som mest åtta anställda. I dagsläget ligger firman på sex anställda.

– Jag gick ju från att skruva till att starta eget men tanken var inte att jag skulle bli chef över fem-sex personer, så det har varit den tuffaste utmaningen att hänga med där. Det har varit lite learning by doing och testa sig fram. Det är tur att man har tålmodiga kollegor som förstår.

Planen till en början var att ha firman som ett sidoprojekt, men snabbt sattes rullningen igång och idag har Christian sex anställda. Att gå från anställd till chef över andra är enligt Christian den största utmaningen i att driva eget.
Planen till en början var att ha firman som ett sidoprojekt, men snabbt sattes rullningen igång och idag har Christian sex anställda. Att gå från anställd till chef över andra är enligt Christian den största utmaningen i att driva eget. Foto: Privat bild

För att hitta balansen mellan att skruva och sitta på kontoret, samtidigt som man är fyrabarnspappa har inte alltid varit det enklaste.

– Fördelen med att ha eget företag ska ju egentligen vara att man har mycket frihet och så, men nu har jag ju inte haft mycket fritid, säger Christian med ett skratt och fortsätter:

– Men känslan av att bygga upp något eget är ju ganska häftigt. Sen har jag väl inte riktigt hunnit landa i allt som har hänt än, man får nypa sig i armen lite emellanåt.

Firman har varit både högt och lågt i Sverige på flera olika slags jobb och det tror Christian varit till deras fördel. Bland annat har de installerat elen för flertalet Brödernas restauranger.
Firman har varit både högt och lågt i Sverige på flera olika slags jobb och det tror Christian varit till deras fördel. Bland annat har de installerat elen för flertalet Brödernas restauranger. Foto: Privat bild

Stora utmärkelser

Och nypa sig i armen det fick han verkligen göra efter att 2022 fått två stycken unika utmärkelser.

Dels årets branschvinnare 2022, en utmärkelse endast 15 procent av Sveriges alla aktiebolag fick det året. Utmärkelsen går till ett företag som överträffat den egna branschens utveckling i såväl omsättning som resultat.

Men också Nordiskt Tillväxtcertifikat från UC. Certifikatet baseras på föregående års bokslut där tillväxt, lönsamhet, soliditet och antal anställda är några parametrar som mäts och analyseras.

Under 2022 fick firman både utmärkelsen Branschvinnare 2022 och ett Nordiskt Tillväxtcertifikat från UC, framgångar som varit svåra att smälta för Christian.
Under 2022 fick firman både utmärkelsen Branschvinnare 2022 och ett Nordiskt Tillväxtcertifikat från UC, framgångar som varit svåra att smälta för Christian. Foto: Emma Edling

Endast fem procent av Sveriges företag kvalificerar sig som tillväxtföretag varje år.

– Det är jättekul faktiskt, det är det verkligen. Jag fattade nog inte först hur stort det var, men sen har man fått googla lite och läsa om det, säger Christian och fortsätter:

– Jag har svårt att ta åt mig äran själv jag har ju egentligen ingenting i det här, det är min sambo och mina kollegor som har hjälpt mig och gjort det här möjligt. Jag har väl både svårt att ta in det och svårt att ta för mig.

Framtida målsättning

När det kommer till framtiden så har Christian fokuset på omorganisering och att bygga upp företaget så att det blir mer och mer självgående, samt att få tid att återhämta sig med sin familj:

– De är värda lite tid där hemma också, avslutar Christian med ett leende.

Framåt kommer Christian fokusera på att bygga upp företaget ytterligare samt att lägga tid på återhämtning med familjen. ”De är värda lite tid där hemma också”, säger Christian.
Framåt kommer Christian fokusera på att bygga upp företaget ytterligare samt att lägga tid på återhämtning med familjen. ”De är värda lite tid där hemma också”, säger Christian. Foto: Emma Edling

Artikeltaggar

ElFöretagandeGrästorpMänskligtNyheterUtmärkelser

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.