Hoppa till huvudinnehållet

Så många miljoner avsätts för ny rondell i Skara: ”Ger ökad trafiksäkerhet”

Publicerad:
Under året planeras och genomförs troligen bygget av en ny rondell på Skaraborgsgatan i Skara, i korsningen med Hagaborgsgatan.
Under året planeras och genomförs troligen bygget av en ny rondell på Skaraborgsgatan i Skara, i korsningen med Hagaborgsgatan. Foto: Elin Andersson

En ny rondell kan se dagens ljus i Skara under 2023.

5,6 miljoner kronor finns avsatta för att bygga en cirkulationsplats i korsningen Skaraborgsgatan-Hagaborgsvägen.

– Vi väntar på startbesked och sedan kan den byggas under hösten, menar Mats Bäck, avdelningschef på Gata park i Skara kommun.

Det planeras för en ny rondell i Skara.

Där Skaraborgsgatan och Hagaborgsvägen går ihop, nära Katedralskolan och Julahuset, är tanken att det i år ska byggas en ny rondell.

– En rondell ska göras. Tanken är att ske under 2023 och det blir troligtvis under hösten. säger Mats Bäck som är avdelningschef på Gata park i Skara kommun.

Nämnden för service och teknik hade uppe frågan i slutet av 2022 och föreslår kommunstyrelsen i Skara att ge startbesked för byggnationen.

– Vi har inte det slutliga startbeslut än, men det finns en plan för vad som ska göras. Vi kommer att handla upp själva arbetet så att det utförs av en entreprenör, säger Mats Bäck.

Korsningen anses inte särskilt olycksdrabbad, men görs sannolikt om till rondell under hösten.
Korsningen anses inte särskilt olycksdrabbad, men görs sannolikt om till rondell under hösten. Foto: Elin Andersson

Har korsningen varit särskilt olycksdrabbad?

– Nej, den har inte varit särskilt olycksdrabbad, utan detta är en del i att få tillgång till parkeringen mot badhuset. Det ska bli en ny anslutning till den och parkeringen ska göras i ordning. Det blir också ett steg i att utveckla området med handel vid varuhusen, menar Bäck.

”Ökad trafiksäkerhet”

I handlingarna inför beslutet motiveras det så här: ”Genom att göra en fyrbent rondell vid korsningen Skaraborgsgatan-Hagaborgsvägen tillskapas en ny infart till gamla badhusparkeringen samtidigt som det ger en ökad trafiksäkerhet för alla trafikslag och förbättrar för oskyddade trafikanter att kunna ta sig till målpunkter såsom Katedralskolan, Vilanområdet och Julavaruhuset.”

Gamla badhusparkeringen går också en bättre framtid till mötes i och med 5-miljonersprojektet.
Gamla badhusparkeringen går också en bättre framtid till mötes i och med 5-miljonersprojektet. Foto: Elin Andersson

– Vi kommer stänga infarten till gamla badhusparkeringen vid McDonalds vilket möjliggör att den ytan kan användas till något annat. Det är inte detaljprojekerat ännu, men så är tanken, beskriver han.

I investeringsbudgeten för 2023 finns 5,6 miljoner kronor avsatta för just detta rondellbygge.

Space – ett rymdäventyr i Skara: ”Himla inspirerande”

Artikeltaggar

KatedralskolanKommunstyrelsenNämnden för service och teknikParkerParkeringSamhälleSkaraSkara kommunSkaraborgsgatanTrafikTrafikanter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.