Hoppa till huvudinnehållet

Cyberattacker blir allt vanligare – så väl rustade är Sverige mot hoten

Publicerad:
Reporter Philip Alfredsson
Philip Alfredsson
philip.alfredsson@sla.se
Martin Lundgren och Ali Padyab betonar vikten av kunskap bland företagen.
Martin Lundgren och Ali Padyab betonar vikten av kunskap bland företagen. Foto: Philip Alfredsson

Har du olika lösenord till olika webbplatser?

Kollar du verkligen noga innan du klickar på länkar i mejl från en kollega?

Cyberattacker blir bara vanligare, och det blir allt svårare att urskilja lurendrejare.

I början på december blev utbetalningarna till A-kassan försenade. I samma veva stängdes Försvarsmaktens webbplats ned.

Anledningen? Cyberattacker.

Då vi, både organisationer och privatpersoner, ständigt rör oss mot en alltjämt mer digitaliserad värld, stiger också kraven på vår informationssäkerhet.

Hur väl rustade är vi mot cyberhot?

– Det går att dela in svenskarna i två läger egentligen. De som vet om att de blivit hackade, och de som blivit hackade utan att veta om det. Men rent generellt är Sverige ett av de land med absolut bäst säkerhet rörande information, det är viktigt att poängtera, säger Martin Lundgren, från Högskolan i Skövde.

En växande fråga

Martin Lundgren och Ali Padyab är lektorer i informationsteknologi och programansvariga för högskolans masterprogram Integritet, informationssäkerhet och cybersäkerhet.

Programmet är ett av skolans mest populära, med över 600 sökanden, till enbart 50 platser.

– Intresset för programmet har gått upp. Och det har att göra med att frågorna har blivit allt viktigare i samhället. De vi utbildar här kommer att ha viktiga roller i framtiden, säger Ali Padyab.

De vittnar om en verklighet där alla tar steg framåt, såväl de med skadlig avsikt som säkerhetsansvariga. Alla blir bättre, på sina sätt.

– Företag och myndigheter blir allt mer alerta och kunniga, och de börjar inse allt mer och mer hur viktigt det är med en ordentlig informationssäkerhet, säger Martin Lundgren.

Genrebild på hackare som skriver skadlig kod.
Genrebild på hackare som skriver skadlig kod. Foto: Gustav Sjöholm/TT

Hur har den förändringen skett över tid?

– Förr avfärdade många en attack eller liknande som ”en IT-fråga”, men det är så mycket större i dag. Det räcker att en anställd klickar på en länk i ett mejl för att släppa in en obehörig person i systemen. Processen behöver innefatta fler, och det börjar den också att göra.

Ökande kunskap

Kanske har du som läser det här förbannat dig över att det nu krävs både ett lösenord och att du identifierar dig via telefonen, för att komma åt ditt företags datasystem.

Tvåfaktorsautentisering är bara ett av många säkerhetsstärkande sätt som blivit allt vanligare med åren.

– Även om det upplevs som jobbigt, är det en säkerhetsfråga. När du får en påminnelse om att byta lösenord på jobbdatorn, är det inte för att IT-avdelningen vill vara jobbiga. Det handlar om att stärka säkerheten, säger Martin Lundgren.

Artikeltaggar

EkonomiHögskolan i SkövdeITMyndigheterOrganisationerSäkerhetTeknik och vetenskap

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.