Hoppa till huvudinnehållet

Intriger när Charlies teater har premiär: ”En jättestor produktion för oss”

Publicerad:
” Den röda nejlikan” är hjälte för en del och ställer till det duktigt för andra.
” Den röda nejlikan” är hjälte för en del och ställer till det duktigt för andra. Foto: Anton Lund Hellstrand

Charlies teater har premiär med ”Den röda nejlikan” 30 december.

Men det är varken en blomma eller en kvinna i huvudrollen, utan en fräck engelsman som räddar den franska adeln från skräckväldet under revolutionen.

– Här är det adelsfamiljer som lever farligt. En liten bunt engelsmän klär ut sig och lurar den franska revolutionsregeringen, berättar Charlotte Kristensson i Charlies Teater.

Charlies Teater i Skara har frossat i 1700-talet under hösten, inför att ta sig an ”Den röda nejlikan” med premiär på fredag, den 30 december.

Föreställningen utspelar sig under hösten 1793. Den franska revolutionen har gått in i sin grymmaste period, det så kallade skräckväldet. Samtidigt går det rykten om att några engelsmän räddar franska adelspersoner undan giljotinen.

– Den innehåller äventyr, kärlek, intriger och humor. Det är som en jullovsfilm för hela familjen, säger Charlotte Kristensson i Charlies Teater.

Nejlikans fru är en fransyska som tidigare haft en relation med en fransman som nu är en av revolutionstopparna. Hur ska det gå egentligen?
Nejlikans fru är en fransyska som tidigare haft en relation med en fransman som nu är en av revolutionstopparna. Hur ska det gå egentligen? Foto: Anton Lund Hellstrand

Triangeldrama

Den revolutionära ledningen i Paris skickar Paul Chauvelin till England för att rota i dessa rykten och med uppgiften att gripa ledaren för de fräcka engelsmännen. Det är ledaren som kallas för ”Den röda nejlikan” och snart startar en katt och råtta-lek som samtidigt blir ett triangeldrama.

– Hela tiden med glimten i ögat och med en stor portion humor från Nejlikans sida. Han är gift med en fransyska som tidigare haft en relation med en fransman som nu är en av revolutionstopparna. Fruns ex får uppdraget att ta reda på vem den röda nejlikan är och träffar henne på olika sätt, beskriver Kristensson.

En del av teatersällskapets fördjupning i 1700-talet är de stora, fluffiga och många kläderna. De har lagt stor kraft på att kostymer och peruker ska se så verkliga ut som möjligt.

– Vi har anlitat ett danspedagog och koreograf som är expert på historiska danser. Så nu bjuder vi på tidsenlig dans som den så kallade ”allemanden”. Och för första gången har vi en grupp damer som hjälpt oss att sy kläderna, säger Charlotte.

I den största ensemblen på länge ska alla ska ha pråliga dräkter från 1700-talets ideal.
I den största ensemblen på länge ska alla ska ha pråliga dräkter från 1700-talets ideal. Foto: Anton Lund Hellstrand

”Jättestor produktion”

Hon fortsätter:

– Vi är den största ensemblen på länge, 15 personer, och alla ska ha dräkter. Vi hade lite, syr lite, har fått låna lite, men det räcker inte alls. Adelsgubbarna har många ombyten så det blir jättemycket meck med kostym.

Men inget ont som inte har något gott med sig. De 15 aktörerna och alla deras kläder ska berätta en historia som ska roa skaraborgarna i totalt 13 föreställningar på Skara Skolscen.

– För oss är det en jättestor produktion, med antalet människor på scenen och kostymer. Det har krävt mycket av oss på många sätt. Nu kör vi!

Ny ansträngd period inför jul i omsorgen: ”Nu är det väldigt, väldigt sårbart”

Första superhjälten

Föreställningen Den Röda Nejlikan bygger på boken med samma namn, av Emma Orczy. Många menar att hennes Nejlika är en av de första fiktiva superhjältarna.

Den Röda Nejlikan med Charlies Teater har premiär på fredag och spelas till och med den 14 januari.

Space – ett rymdäventyr i Skara: ”Himla inspirerande”Sista Tôrparpriset har tillkännagivits – här är vinnaren: ”Så himla häftigt”
Charlies Teater sätter upp Den röda nejlikan, och ett frosseri i 1700-talets adel i England och Frankrike utlovas.
Charlies Teater sätter upp Den röda nejlikan, och ett frosseri i 1700-talets adel i England och Frankrike utlovas. Foto: Anton Lund Hellstrand

Artikeltaggar

Charlies TeaterEmma OrczyEnglandFöreställningarKläderNöje/KulturPremiärerSkara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.