Hoppa till huvudinnehållet

Verktyg för 150 000 kronor stals under julhelgen: ”Inga vanliga skolpojkar”

Publicerad:
Reporter Freddy Berg
Freddy Berg
freddy.berg@nlt.se
Vara entreprenad blev under julhelgen utsatt för en omfattande verktygsstöld. Det finns ingen misstänkt i nuläget.
Vara entreprenad blev under julhelgen utsatt för en omfattande verktygsstöld. Det finns ingen misstänkt i nuläget. Foto: Mons Brunius/TT

Verktyg och maskiner till ett värde av 150 000 kronor har stulits från en byggarbetsplats vid Alléhallen i Vara. Claes Johansson, ägare på Vara entreprenad, är övertygad om att det handlar om professionella tjuvar.

– Det är inga vanliga skolpojkar som utför den här typen av brott, säger han.

Just nu genomförs en större renovering av Alléhallen. Vara entreprenad utför arbetet och har därför satt upp tillfälliga byggcontainrar utanför byggnaderna.

I samband med julledigheten mellan den 23 och 27 december har det varit inbrott i en av containrarna. Elverktyg och maskiner till ett värde av mellan 100 000 och 150 000 kronor uppges ha stulits.

Ägaren Claes Johansson var på onsdagen förtvivlad över händelsen.

– När det upptäcktes på tisdagen blev det att skaffa nya verktyg på en gång, så själva ombyggnationen av hallen har inte blivit lidande eller försenat. Jag hoppas såklart att vi kan få ut det mesta på försäkringen, men oavsett blir det förluster i slutändan, säger Claes Johansson.

Han berättar att tjuvarna tagit bort ett hänglås på containern, sedan tillgripit verktygen för att senare sätta upp ett nytt lås – allt för att undanröja spåren i största möjliga mån.

– Jag måste medge att de är skickliga och det är inga vanliga skolpojkar som utför den här typen av brott. Det här är dessvärre vardag för oss i byggbranschen. Det är långt ifrån första gången vi drabbas av en omfattande stöld, säger Claes Johansson.

Finns det övervakningskameror på platsen?

– Nej, det är svårt och kostsamt att ha kameror vid varje byggarbetsplats. Det är alltid en avvägning man får göra. Däremot hade vi övervakningskameror vid ett annat bygge som blev utsatt för en stöld för 14 dagar sedan. I det fallet åkte tjuvarna fast.

Kristoffer Hjelm är kommunpolis i Vara, Essunga och Grästorp.
Kristoffer Hjelm är kommunpolis i Vara, Essunga och Grästorp. Foto: Polisen

”Ett jäkla dilemma”

Enligt Kristoffer Hjelm, kommunpolis i Vara, finns det ingen misstänkt till julhelgens kupp. Det har heller inte genomförts någon brottsplatsundersökning.

– Har du en container där låset klippts upp finns det sällan några direkta spår på platsen. Det är ett jäkla dilemma att få tjuvarna att åka fast. Det är givetvis svårt att säga vilka som kan ligga bakom just den här stölden. Min erfarenhet är att det kan vara kringresande nätverk, men det kan också vara lokala förmågor som nischat sig på att stjäla verktyg, säger Kristoffer Hjelm.

Kommunpolisen vill uppmana byggföretag att märka sina verktyg, vilket skulle underlätta om godset påträffas i framtiden.

– Vi stoppar och kontrollerar fordon under dygnets alla timmar och ibland hittar vi verktyg som kan misstänkas vara stulna. Kan vi då härleda godset till ett specifikt företag är det förstås bingo, säger Kristoffer Hjelm.

Artikeltaggar

AlléhallenBrottBrott, lag och rättInbrottKristoffer HjelmStölderVaraVerktyg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.