Hoppa till huvudinnehållet

Nya beskedet efter lastbilsolyckan – riksväg 44 öppnar tidigast på fredag

Publicerad:
Reporter Freddy Berg
Freddy Berg
freddy.berg@nlt.se
En tankbil välte utmed riksväg 44 på onsdagen och vägen stängdes av i sin helhet med tanke på att det fanns metangas på lasten.
En tankbil välte utmed riksväg 44 på onsdagen och vägen stängdes av i sin helhet med tanke på att det fanns metangas på lasten. Foto: Joacim Carlzon/Läsarbild

I onsdags körde en tankbil med farligt gods av vägen på riksväg 44 i höjd med Särestad – och sedan dess har trafiken varit lamslagen.

Länge var planen att sträckan mellan Grästorp och Häljestena skulle öppnas för trafik på torsdagen – men den nuvarande prognosen är att vägen öppnas tidigast klockan 16 på fredagen.

Det var vid 13.15-tiden på onsdagen som en tankbil med farligt gods körde i diket i höjd med Särestad – i riktning mot Grästorp.

Både räddningstjänsten och polisen uppgav i ett tidigt skede att ekipaget var lastat med 18 ton metangas. Räddningspersonalen tvingades att stänga av vägen i sin helhet och samtidigt utrymma ett riskområde på ett hundratal meter. Även tre intilliggande gårdar fick utrymmas med tanke på explosionsrisken.

Enligt Jacob Thurin, inre befäl på räddningstjänsten, ligger lastbilsekipaget till hälften på vägbanan och till hälften i diket.

– Med tanke på omständigheterna finns det inga möjligheter att hålla vägen öppen för trafik. Jag kan tänka mig att det kommer att vara avstängt i flera timmar framöver. En tungbärgare har beställts till platsen och får i uppgift att bärga tankbilen, sa Thurin på onsdagen.

Polis, ambulans och räddningstjänst skickades till olycksplatsen.
Polis, ambulans och räddningstjänst skickades till olycksplatsen. Foto: Joacim Carlzon/Läsarbild

Alternativa vägar

Efter olyckan uppmanades trafikanter att välja länsväg 187 eller riksväg 47. Det har också gått att köra via Häljestena eller Tun.

På onsdagen lämnades en prognos om att vägen mellan Grästorp och Häljestena skulle kunna öppna på torsdagen. Den tiden har dock reviderats – och nu ska vägen öppnas tidigast klockan 16 på fredagen.

– Vi hade ganska höga förhoppningar om att bärga tankbilen för att fortsätta lasta ut materialet, men det kommer inte att gå att göra på ett säkert sätt enligt de bedömningar som gjorts. Avspärrningarna kvarstår längre tid än så och bedömningen är minst ett dygn framöver, säger räddningsledaren Erik Lyckebäck till P4 Skaraborg.

”Eldar gasen på plats”

Ulf Seglert, inre befäl på räddningstjänsten, berättade på torsdagsmorgonen att arbetet är svårhanterligt.

– Arbetet med att läktra av metangasen, alltså förflytta ämnet till en anslutande tankbil, fortsätter. Det pågår dessutom avfackling för att minska trycket på lasten. Det innebär att man eldar upp gasen på plats. Vi väntar på att det ska tömmas till en tillräcklig nivå för att kunna inleda bärgningsarbetet, sa Ulf Seglert.

– På platsen finns, förutom vår personal, representanter från två olika åkerier. Även expertis från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), gasleverantören samt företaget som byggt lastbilstanken är inkopplade i ärendet och gör sina bedömningar om stegen framåt.

Enligt Ulf Seglert kommer själva bärgningen bli ett av de svårare momenten.

– Då gäller det att vara extra försiktig med tanke på att det kan finnas spår av metangas kvar. Ämnet är väldigt lättantändligt och brandfarligt.

Föraren blåslagen

Den drabbade föraren, en kvinna i 55-årsåldern, ska ha befunnit sig själv i hytten. Enligt SOS händelseinformation ska kvinnan ha klarat sig utan allvarligare skador. Polisen uppger att hon var blåslagen, men att det rörde sig om lindrigare skador.

Vad som orsakat olyckan är ännu oklart, men på platsen ska det ha varit halt väglag.

Artikeltaggar

GrästorpGrästorps kommunSOS AlarmSärestadTrafikTrafikverket

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.