Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Här är fem streamingtips som du inte får missa i mellandagarna

Publicerad:
Everything Everywhere All At Once är ett av de streamingtips som tidningen har tagit fram för mellandagsmyset!
Everything Everywhere All At Once är ett av de streamingtips som tidningen har tagit fram för mellandagsmyset! Foto: Allyson Riggs

Funderar du över vad du ska titta på i mellandagarnas tysta och lugna tillvaro?

Vi har listat fem filmer och serier du bara måste se!

1) Everything Everywhere All At Once – 2022 - Finns på Cineasterna

Bästa filmen från 2022? Mycket, mycket möjligt. I två dundertajta timmar får vi följa familjen Wang, som öppnar portarna till en multiverse-värld utan dess like. Evelyn måste rädda världen, men det kräver att hon också öppnar alla de sliding doors som funnits i hennes liv.

En helt unik film, med en scen mot slutet som ändå får klassas som en av de mest minnesvärda i filmhistorien.

Finns att se på bibliotekets suveräna streamingtjänst Cineasterna, där du loggar in med ditt bibliotekskort.

2) EPALIV - 2022 – Finns på SVT Play

Ofta tycker jag att ungdomar som åker epa får oförtjänt mycket kritik. Det är dagens ungdoms absolut största subkultur, men ingen vill förstå dem. Alla talar bara om förbud, men hur många har faktiskt frågat ungdomarna om deras liv?

Hur var det när du var ung? När jag gick i gymnasiet var det oxfordskjortor, housemusik och stekvev som var populärt. Nu är det Bolaget, diesel och gummirök som gäller. Tiderna förändras alltid. I EPALIV får vi följa ett gäng ärliga ungdomar längs livets krokiga väg. Finns det något mer verklighetsförankrat än det?

3) The Bear - 2022 – Finns på Disney +

En gång varje år får jag en existentiell kris och vill bli kock. Nyligen har den inträffat igen, efter att jag i en mörk binge såg hela säsongen av The Bear under en dag.

Vi får följa stjärnkocken Carmy som, efter sin brors dödsfall, flyttar hem och försöker hjälpa familjerestaurangen upp på fötter igen. Det saknas inte direkt karaktärer i köket i Chicago, och det blir – kortfattat – en jävla resa. Det är, förmodligen, den mest intensiva tv-serien jag sett, men också en av de mer underhållande. Skarpt, rått och alldeles underbart.

Jeremy Allen White med en kniv i handen kan nog skrämma slag på de flesta.

4) Born to Fly - 2022 – släpps 1 januari - Finns på SVT Play

Hade jag fritt fått välja en ny pappa hade jag INTE valt Greg Duplantis, Armands pappa med – vad vi kan anta – det enormt hetsiga temperamentet. Men hade man fått välja någons likeability hade jag direkt tagit Mondos.

På nyårsdagen släpps dokumentären om hans liv, och det som gör den relativt unik är att filmskaparen Brennan Robideaux har följt Duplantis sedan hans gymnasiedagar. Från en tanig liten grabb till världens mest profilerade friidrottare.

5) Princess Mononoke – 1997 - Finns på Netflix

Studio Ghiblis bästa film? Förmodligen. Ett krig utspelar sig mellan skogen och Järnstaden, där människorna vill ta över skogen för att få mer järn. Mitt i kriget hamnar prinsen Ashitaka, som får ett intresse för skogens ledare, krigarkvinnan San. Stora företag urholkar naturen utan hänsyn till vad som fanns där från början, det är väl aldrig något vi i västvärlden gjort?

Det går att dra mängder av paralleller till nyare filmer som tagit stora delar av sin handling och karaktärer direkt från Princess Mononoke. Avatar, Snow White and the Huntsman och Moana har alla lånat (inspirerats) av Miyazakis mästerverk.

Artikeltaggar

Armand DuplantisChicagoFilmFilmerGreg DuplantisIdrottJeremy Allen WhiteSkådespelareTVTV-serier

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.