Hoppa till huvudinnehållet

Hockeygänget från Grästorp fast i vinterstormen: ”Har stannat i säkert förvar”

Publicerad:
Reporter Emma Edling
Emma Edling
emma.edling@nlt.se
I de norra delarna av USA, upp mot gränsen till Kanada, varnas för vindkyla ner mot 50 minusgrader. Över 250 miljoner människor uppges vara drabbade av vinterovädret. Bild tagen i Buffalo.
I de norra delarna av USA, upp mot gränsen till Kanada, varnas för vindkyla ner mot 50 minusgrader. Över 250 miljoner människor uppges vara drabbade av vinterovädret. Bild tagen i Buffalo. Foto: Bridget Haslinger

Den 22 december drog en vinterstorm in över USA som medför köldrekord.

Hockeygänget från Grästorp, som skulle åka till USA och Kanada för ett hockeyäventyr, vittnar om väder som eskalerat.

Det kallas bombcyklon, det väderfenomen som slagit till mot stora delar av USA och Kanada det senaste dygnen.

Ovädret har fört med sig ett isblandat regn i nordväst och lett till svåra översvämningar i öster. Det sträcker sig från norra USA och ända ner till gränsen mot Mexiko.

Rapporter har strömmat in om olyckor och dödsfall till följd av de iskalla vinterstormarna. Främst handlar det om trafikolyckor.
Rapporter har strömmat in om olyckor och dödsfall till följd av de iskalla vinterstormarna. Främst handlar det om trafikolyckor.

Även i stora delar av Kanada råder vädervarningar. Hundratusentals i Ontario och Québec har drabbats av strömavbrott och flertalet flyg från flygplatserna i Vancouver, Toronto och Montreal har ställts in.

Ett helt Grästorpsgäng, sammanlagt 48 personer, skulle den 22 december åka på hockeyupplevelse till USA och Kanada.

GIK-laget som reser på hockeyupplevelse till USA och Kanada

De flög till Toronto som planerat, men valde att inte resa till Buffalo:

– Vägarna blev avstängda och vädret eskalerade. NHL-matchen vi skulle se blev inställd. Vi har alltså stannat i Toronto i säkert förvar, meddelar reseledaren Johan Dahlin till NLT.

”Problemfritt”

Temperaturer så låga som minus 48 grader Celsius har uppmätts i USA, rapporterar landets vädermyndighet NWS.

I Toronto i Kanada, där hockeygänget nu håller till, är det runt minus tio grader.

– Det är i princip helt problemfritt. I dag ska vi träna och spela match som planerat, meddelade Johan Dahlin under måndagen.

Hur ser reseplaneringen ut framåt?

– Vi kör på precis som planerat nu, men man vet aldrig vad som händer så vi är flexibla.

Hockeykillarna Stig Lindell, Max Olsson, Helmer Dalin, Elias Johansson och August Käll på plats i Toronto.
Hockeykillarna Stig Lindell, Max Olsson, Helmer Dalin, Elias Johansson och August Käll på plats i Toronto. Foto: Privat bild

Vad är en ”bombcyklon”?

En bombcyklon är ett väderfenomen där trycket faller kraftigt under ett dygn. Att ordet bomb används beror på den explosiva effekt som stormarna får.

För att det ska vara en bombcyklon är tumregeln att lufttrycket ska falla med minst 24 millibar på 24 timmar. Normalt lufttryck vid havsytan är ungefär 1000 millibar och minskar med en millibar var åttonde höjdmeter.

Artikeltaggar

GrästorpKanadaNHLStormTorontoUSAVindVäder

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.