Hoppa till huvudinnehållet

30 år på samma företag: "En bra arbetsgivare"

Publicerad:
Annelie Andersson och Christian Lannerskär har jobbat på Ginza i Fåglum i 30 respektive 20 år.
Annelie Andersson och Christian Lannerskär har jobbat på Ginza i Fåglum i 30 respektive 20 år. Foto: Cecilia Isberg

Annelie Andersson har jobbat på Ginza i Fåglum i 30 år. Christian Lannerskär i 20 år.

- Det är en bra arbetsgivare, och man får jobba med sina intressen det vill säga film, spel och musik, konstaterar Christian Lannerskär.

Dagen före julafton uppmärksammandes fyra av Ginzas cirka 40 medarbetare. Cissi Hallberg, Ann-Charlotte Jonsson och Anneli Andersson hade då jobbat på företaget i 30 år, och Christian Lannerskär i 20 år.

– Vi har inte någon stor personalomsättning, utan många medarbetare stannar länge. Det är åtminstone åtta av våra medarbetare som varit här i mer än 25 år, berättar Hasse Haraldsson, vd och ägare till Ginza.

Och medarbetarna trivs:

– Det är en bra arbetsplats att vara på - både bra arbetsgivare och arbetskamrater, säger Annelie Andersson, som jobbar med ekonomi på företaget.

Hon började på Ginza efter att ha praktiserat där under skoltiden. Då bodde hon i Nossebro, nu pendlar hon från Sollebrunns kommun.

En minut från jobbet

Då bor Christian Lannerskär desto närmare: Han har sitt hus en minuts promenad från kontoret i Fåglum.

– Som jag ser det är det bara fördelar med att bo så nära. Man kan ju bara kliva hem på lunchen i lugn och ro, och jag behöver inte ens stanna hemma och vabba.

Ursprungligen kommer Christian från Uppsala. Hustrun är dock från bygden, och när flyttlasset gick till Essunga kommun så skickade Christian in en lapp till Ginza och frågade om möjligheten fanns till något jobb där.

– Jag jobbade med film, spel och musik också i Uppsala, och tycker det är fantastiskt att få möjligheten att jobba med sina intressen.

Men hur går det egentligen att jobba med fysiska filmer, spel, cd-skivor och lp-skivor i dagens digitala värld där allt mer strömmas? Det måste hänt en del på de år ni jobbat i företaget?

– Det har hänt jättemycket. Precis i den vevan jag började här så kom boomen med att köpa filmer, och omsättningen ökade väldigt mycket under några år. Men det gick tillbaka, i dag säljs inte alls lika mycket fysiska filmer och spel, säger Christian Lannerskär, och fortsätter:

– Vad vi gjort är att bredda sortimentet. I dag har vi allt från schampo till hundleksaker, även om det fortfarande är skivorna och filmerna som är basen i verksamheten.

Hasse Haraldsson har drivit Ginza i Fåglum sedan 1968 - alltså i snart 55 år.
Hasse Haraldsson har drivit Ginza i Fåglum sedan 1968 - alltså i snart 55 år. Foto: Cecilia Isberg

Många samlare

Det som startade som en ren hobbyverksamhet 1968 av Hans Haraldsson omsätter i dag över 140 miljoner om året. Inte alls som när skiv- och filmförsäljningen var som störst då bolaget toppade med en omsättning på 330 miljoner - men det finns fortfarande en stor och trogen kundkrets som ser till att just musik och film står för två tredjedelar av omsättningen.

– Vi är störst inom hårdrock och dansband, och har en målgrupp som vill ha de fysiska skivorna, inte streama låtar på Spotify. LP-skivan, som mer eller mindre var död för fem, sex, sju år sedan har blivit stor igen, konstaterar Hasse Haraldsson.

Så hur ska Ginza fortsätta utvecklas för att möta framtiden?

– Vi kommer att jobba vidare med det vi har. Det finns fortfarande en stor efterfrågan - det är många samlare och nördar där ute.

Här är medarbetarna som uppmärksammades för att de jobbat 30 eller 20 år på Ginza: Från vänster: Cissi Hallberg 30 år, Ann-Charlotte Jonsson 30 år, Christian Lannerskär 20 år, Anneli Andersson 30 år och Hasse Haraldsson, vd.
Här är medarbetarna som uppmärksammades för att de jobbat 30 eller 20 år på Ginza: Från vänster: Cissi Hallberg 30 år, Ann-Charlotte Jonsson 30 år, Christian Lannerskär 20 år, Anneli Andersson 30 år och Hasse Haraldsson, vd.

Artikeltaggar

Essunga kommunFåglumFöretagandeGinzaHans HaraldssonNäringsliv

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.