Hoppa till huvudinnehållet

Så gick det för Daniel, 45, i världens största endurotävling: ”Jag bröt ihop”

Publicerad:
Reporter Emma Edling
Emma Edling
emma.edling@nlt.se
Daniel Andersson ler glatt på bilden ovan, men lika glatt var inte leendet när han kom hem efter världens största endurotävling.
Daniel Andersson ler glatt på bilden ovan, men lika glatt var inte leendet när han kom hem efter världens största endurotävling. Foto: Emma Edling

Det blev en besviken Daniel Andersson som lämnade tävlingshelgen Gotland Grand National i slutet av oktober.

Målet var att åka sex varv längs den cirka 22 kilometer långa banan på cirka tre timmar, ett mål som inte riktigt gick Daniels väg.

Återigen har NLT träffat "Enduro-Daniel" hemma i garaget i Hyringa i Grästorp. Det är ungefär två månader sedan han tävlade i världens största endurotävling - Gotland Grand National.

Tävlingen anordnades för 39:e året i rad på Tofta Skjutfält, Gotland. Över 3000 deltagare från 15 nationer tog sig fram längs banan.

Hur skulle du sammanfatta själva upplevelsen?

– Fantastisk. Det är mycket gemenskap, man lär känna massor av människor och man hjälper varandra. Det tycker jag är kul.

GGN första gången

För fem år sedan, 2017, tävlade Daniel i Gotland Grand National för första gången. Målet var då att under drygt tre timmar klara åtminstone ett varv på den cirka 22 kilometer långa banan genom lera och trälig terräng.

– Då klarade jag tre varv på tre timmar och var en minut ifrån ett fjärde varv.

”Jag bröt ihop”

I en intervju med NLT i juli berättade Daniel att årets mål var att klara sex varv, det vill säga dubbelt så många som han klarade första gången han tävlade. När NLT frågar hur det gick att fullfölja målet är det en besviken Daniel som säger:

– Det sket sig, jag åkte bara fem varv. Jag bröt ihop efteråt och var helt tom.

På sista varvet, med cirka en kvart kvar, så vurpade Daniel kraftigt och blev blåslagen - men målet var redan utom räckhåll.

– Det var redan försent. Jag drog omkull på andra varvet också. Hade jag stått upp hela vägen så hade jag tagit in på två minuter, men nu gick det som det gick.

En bild på när Daniel Andersson senast tog sig an Swedish Cross Country Series.
En bild på när Daniel Andersson senast tog sig an Swedish Cross Country Series. Foto: Jplphoto

Sedan tävlingen i slutet av oktober månad har Daniel låtit motorcykeln vila. Nu blickar han framåt mot 2023 och planen är att redan i januari inleda tävlingsåret.

– Vintercupen drar igång nu den sjunde januari. Den heter vintercupen Östra Skaraborg och är en serie vintertävlingar i enduro som arrangeras gemensamt av 6 klubbar i regionen.

Vad har du tävlingsmål för 2023?

– Att försöka bli fyra eller femma i Swedish Cross Country Series och så får vi se om det blir klassikerna, men jag känner att jag maxat Gotland Grand National. Jag kommer nog åka som medåkare hela den tävlingshelgen istället.

Vad är enduro?

Kortfattat så är enduro en motorcykelsport som bygger på uthållighet. Tävlingarna kan sträcka sig allt från 1,5 timme till flera dagar. Sporten bjuder på väldigt mycket variation när det kommer till tävlingar och utövas och tränas oftast på klubbar som har en bana anpassad för ändamålet. Underlaget kan variera från sten till sand, jord och inte allt för sällan en del utmanade lera.

Källa: Enduroskola.se

Daniel Andersson

Ålder: 45 år

Bor: Hus i Hyringa

Familj: Tre katter

Jobb: Lastbilschaufför på XL-Bygg i Lidköping

Intresse: Motorintresse och att bygga

Äter gärna: Husmanskost

Ser gärna på TV: Action och dokumentärer

Artikeltaggar

EnduroGotlandGrästorpHyringaMotorcyklarSport

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.