Hoppa till huvudinnehållet

Reumatiker tar striden – namninsamling för Stranden: ”Känner stort stöd i detta”

Publicerad:
Stranden i Nossebro har varit ett populärt besöksmål för reumatiker, som behöver värme.
Stranden i Nossebro har varit ett populärt besöksmål för reumatiker, som behöver värme. Foto: Johan Carlzon

Hyreskontraktet för Stranden i Nossebro är uppsagt eftersom kommunen behöver lokalerna till annan verksamhet. Nu har en namninsamling startats för att behålla den populära verksamheten.

– Värmen är oerhört viktig för våra medlemmar, säger Christina Nordblom på Vara-Grästorp-Essunga Reumatikerförbund.

I 18 år har Stranden – som är ett solföretag i tropisk miljö – haft sin verksamhet i lokalerna vid vårdcentralen i Nossebro. Nu har Essunga kommun sagt upp hyreskontraktet eftersom lokalerna behövs till kommunens egen verksamhet – Daglig verksamhet som också finns i vårdcentralens lokaler är i dag mycket trångbodda.

Konsekvensen kan bli att Stranden – som lockar besökare från hela Västra Götaland – tvingas lägga ned sin verksamhet. Ägaren Monica Ljungsberg Andersson bedömer det inte som möjligt att flytta till andra lokaler – det skulle bli för kostsamt.

– Det handlar ju inte bara om att flytta nio ton sand, utan om ventilation, elektricitet, takhöjd, lokalyta... Jag har svårt att se att det skulle vara gångbart, säger Monica Ljungsberg Andersson, som nu kontaktat en jurist för att se vad hon har för möjligheter framåt.

Hon har också fått många reaktioner utifrån.

– Jag känner ett stort stöd i detta, många har ringt och mejlat. Generellt är jag besviken på kommunen, och på sättet de hanterat detta. Jag fick ju inget veta förrän beslutat var fattat och kontraktet sades upp. Jag önskar jag hade fått vara med i dialogen, säger Monica.

Populära Stranden kan tvingas lägga ned – lokalerna uppsagda: ”Känns tragiskt”
Monica Ljungsberg Andersson riskerar att tvingas lägga ned populära ”Stranden” i Nossebro efter att lokalerna blivit uppsagda.
Monica Ljungsberg Andersson riskerar att tvingas lägga ned populära ”Stranden” i Nossebro efter att lokalerna blivit uppsagda. Foto: Felicia Stadling

”Värmen viktig”

En namninsamling för att företaget ska kunna stanna i de nuvarande lokalerna har startats, och redan nu har flera hundra personer skrivit under. Bland annat har många medlemmar i Vara-Grästorp-Essunga Reumatikerförbund skrivit på.

– Vi har fem-sex A4-papper med namnunderskrifter. Det är många i vår förening som besöker Stranden, och det hade varit väldigt beklagligt om verksamheten försvann.Värmen är väldigt viktig för en reumatiker, berättar Christina Nordblom, ordförande i Vara-Grästorp-Essunga Reumatikerförening.

Också Företagarföreningen i Nossebroregionen har varit i kontakt med Monica Ljungsberg Andersson. Föreningen jobbar ju för att tillvarata de lokala företagarnas intressen.

– Men i det här fallet har ju inte kommunen gjort något fel, man har inget val utan behöver lokalen för sin kärnverksamhet – och det gör att alternativet som återstår är att se om det inte går att hitta eller bygga en annan lokal för Strandens verksamhet, säger Christer Lundén, som är ordförande i Företagarföreningen.

Han tillägger:

– Vi från företagarföreningen gör gärna vad vi kan och försöker hjälpa till att hitta en ny lokal. Jag har redan slängt ut frågan bland fastighetsägare i trakten.

Artikeltaggar

Christer LundénEssunga kommunFöretagandeNäringslivNossebroSamhälle

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.