Hoppa till huvudinnehållet

Här är Essungas farligaste vägar: ”Vissa kurvor har man besökt ofta”

Publicerad:
Cecilia Isberg
cecilia.isberg@nlt.se
Väg 186, mellan Jonslund och Nossebro tillhör de mest olycksdrabbade vägarna i Essunga kommun.
Väg 186, mellan Jonslund och Nossebro tillhör de mest olycksdrabbade vägarna i Essunga kommun. Foto: Cecilia Isberg

Väg 2504 mellan Nossebro och Fåglum, samt väg 186 mellan Nossebro och Jonslund är de mest olycksdrabbade vägsträckorna i Essunga kommun.

– Vissa vägavsnitt och kurvor har man besökt många gånger, säger Morgan Almroth på räddningstjänsten i Nossebro.

Enligt den statistik som försäkringsbolaget If har sammanställt av siffror från Strada om rapporterade trafikolyckor är det två vägavsnitt som sticker ut i Essunga kommun som mer olycksdrabbade än andra.

Flest olyckor inträffar på väg 2504, mellan Fåglum och Nossebro. Detta vägavsnitt byggs om av Trafikverket just nu, vägen ska rätas ut och breddas, och beräknas vara klar under 2024. Just nu leds trafiken om på väg 186 - som ju är den näst mest olycksdrabbade vägen i kommunen.

Avåkningar

Förvisso tillhör vägarna mellan Fåglum och Nossebro samt mellan Jonslund och Nossebro kommunens mest trafikerade vägar, men det finns också andra faktorer som spelar in:

– En del handlar ju om prioriteringar i halkbekämpning. En del vägavsnitt kan vara rejält hala emellanåt, exempelvis vägen från Essunga Kyrkby mot Vara, förbi Tumleberg, konstaterar Morgan Almroth, en av deltidsbrandmännen vid räddningstjänsten i Nossebro.

Han fortsätter:

– Samtidigt har statistiken gått ned gällande trafikolyckor i Nossebro, det har sett bra ut det sista, trots att det nu är den tiden på året när det är mycket svartis. När man varit med ett tag så vet man lite när det är säsong för olika saker. Just nu handlar det mycket om soteld – och om avåkningar på hala vägar.

Genom åren har deltidsbrandmännen i Nossebro också kunnat konstatera att vissa vägavsnitt renderar fler trafikolyckor och avåkningar än andra:

– Vissa kurvor har man besökt ett antal gånger. Det är ju i kurvorna som olyckorna sker, det är inte många som kör av vägen mitt på en raksträcka.

Som vilka kurvor då? Den på väg 186 vid Essunga station?

– Nej, där sker faktiskt ganska få incidenter. Däremot upplever jag att det är ganska många på väg 187 mot Grästorp. Det finns också någon kurva på vägen mot Trollhättan där det händer en hel del, liksom på vägen mot Sollebrunn precis vid kommungränsen.

Ta god tid på sig

De flesta trafikolyckorna som inträffat i Essunga kommun de senaste åren har varit singelolyckor, dessutom inte särskilt allvarliga sådana.

– Vi har klarat oss utan större personskador, de olyckor som inträffat har inneburit att bilen blivit skrot, men att de som färdats i bilarna klarat sig. Sedan är det ju inte så höga hastigheter på vägarna i kommunen, det påverkar naturligtvis, säger Morgan Almroth.

De svårare olyckor som inträffat i Essunga kommun historiskt har oftast varit på E20.

– Men det kommer förhoppningsvis bli bättre när vägen är ombyggd och fått mitträcke, konstaterar Almroth.

Nu stundar ju en av de stora trafikhelgerna. Vilket är ditt bästa råd om man ska ge sig ut på vägarna i jul?

– Att man är förberedd och startar i god tid så man kan ta det lite lugnare på vägarna. Att ha bra däck på bilen är också en fördel. Sedan gäller det ju att köra utifrån väglaget - och är det riktigt dåligt som det var i måndags kanske man helt enkelt ska avstå och välja att inte åka eller skjuta på det.

”Vissa kurvor har man besökt ofta”, säger Morgan Almroth vid räddningstjänsten i Nossebro.
”Vissa kurvor har man besökt ofta”, säger Morgan Almroth vid räddningstjänsten i Nossebro. Foto: Mattias Olsson

Fakta

Mest olycksdrabbade vägarna i Essunga

Antal olyckor 2015-2021:

Väg 2504: 12

Väg 186: 10

Väg 2537: 5

E20: 3

Källa: Strada, Transportstyrelsen sammanställt av försäkringsbolaget If.

Artikeltaggar

Brott & blåljusEssunga kommunFåglumInfrastrukturJonslundNossebroOlyckor och katastrofer

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.