Hoppa till huvudinnehållet

TV & BILDEXTRA: SM-vinnaren Lovisa dansar med hundar: ”Ett bra tävlingsår”

Publicerad:
Lovisa Martinsson har haft ett framgångsrikt tävlingsår med Signe.
Lovisa Martinsson har haft ett framgångsrikt tävlingsår med Signe. Foto: Sören Turesson

Kan hundar dansa? Javisst – titta bara på bordercollien Signe som vunnit SM i grenen i heelwork to music tillsammans med matte Lovisa Martinsson. På lördagen gästade vinnarduon Klappjakten på Lidköpings brukshundsklubb för att köra ett uppvisningsprogram.

– Det ger en väldig energi och glädje, säger Lovisa om sin hundpassion.

Enligt termometern är det klart mildare än tidigare i veckan, men i den bitande vinden ute vid Lidköpings brukshundsklubb, där tredje upplagan av aktivitetsdagen Klappjakten äger rum, är känslan en annan. Trots långkallingar, raggsockar och handskar har fingrar och tår snart domnat och kroppen börjat skaka.

Nyblivna svenska mästaren Signe, fem år, verkar dock inte berörd av kylan. Och det är klart: rör man sig med energin som denna livfulla bordercollie uppvisar hålls nog temperaturen uppe.

Det är i grenen HTM, heelwork to music, som Signe har tagit SM-guld tillsammans matte Lovisa Martinsson, Stora Levene, och med anledning av den framgången är vinnarduon på plats för att förära Klappjaktens deltagare med ett uppvisningsprogram.

Lovisa Martinsson med Signe, som står stadigt på bakbenen.
Lovisa Martinsson med Signe, som står stadigt på bakbenen. Foto: Sören Turesson

Rör sig till musik

För den oinvigde kan vi berätta att HTM, som är en av grenarna i hundsporten freestyle, handlar om ett fritt koreograferat uppträdande till musik där hunden gör tricks och intar ett antal förutbestämda positioner. Det är lite svårt att beskriva i ord, men för betraktaren blir som ett slags dansuppvisning där hund och förare agerar i synkat samspel.

NLT får en förhandstitt på Signes färdigheter före uppvisningen och får se henne med imponerande kvickhet springa slalom mellan Lovisas ben, snurra, backa och stå på bakbenen – allt efter mattes enkla röstkommandon. Det hela ger ett lekfullt intryck och det är tydligt att både Signe och Lovisa har kul.

– Hon gillar att träna, säger Lovisa medan Signe passar på att busa med fotograf-Sören.

Framgångsår

Lovisa har varit hundmänniska sedan barnsben och ägnat sig åt olika former av hundsport i 20 år. Just HTM fastnade hon för 2015 och i denna gren har hon verkligen visat framfötterna i år. Förutom den färska guldpengen från SM kan Lovisa och Signe stoltsera med en femteplats på VM i Frankrike där de också var med och bidrog Sveriges lagbrons.

– Ja, det har varit ett fint tävlingsår, konstaterar Lovisa glatt.

Vi anar att hon lägger åtskillig tid på sitt hundintresse. Förutom HTM håller hon bland annat på med grenarna lydnad och rallylydnad.

– Det blir väl tio timmar i veckan kanske. Jag har en ettåring nu, innan var det ännu mer.

Vad är tjusningen med att hålla på och träna med hundar?

– Det ger en väldig energi och glädje!

Monica Bäckström med Kajsa, en treårig schapendoes, tävlade i rallylydnad under Klappjakten. Tyvärr utan större framgång denna gång. ”Vi diskades för hon kissade.”
Monica Bäckström med Kajsa, en treårig schapendoes, tävlade i rallylydnad under Klappjakten. Tyvärr utan större framgång denna gång. ”Vi diskades för hon kissade.” Foto: Sören Turesson

Pengar till Musikhjälpen

Klappjakten på brukshundsklubben är en dag med aktiviteter där alla intäkter går till Musikhjälpen. I år kunde deltagarna tävla i rallylydnad och specialsök, gå en tipspromenad, bli porträttfotograferade samt delta i ett julklappslotteri med en privatlektion i prispotten. Eller bara ta en fika och hänga med andra hundmänniskor.

– Jättekul! säger initiativtagaren Ronja Svensson om dagen som i år alltså arrangeras för tredje gången.

Ja, det verkar besökarna också tycka, både tvåbenta och fyrbenta – även de som blev utan framgångar i tävlingarna. Stämningen är god och det framstår som att den sociala samvaron har en stor del i att klubben kan stoltsera med 400 medlemmar.

– Det är en av de största klubbarna i Skaraborg, konstaterar Ronja Svensson och klubbkollegan Marie Eriksson nöjt.

Dessa tomtenissar heter Maja och Bonnie och är av rasen staffordshire terrier. De var på Klappjakten tillsammans med matte och lill-matte Sara och Nila Ekelund.
Dessa tomtenissar heter Maja och Bonnie och är av rasen staffordshire terrier. De var på Klappjakten tillsammans med matte och lill-matte Sara och Nila Ekelund. Foto: Sören Turesson
Emelie Grehn poserar tillsammans med tvåårige dalmatinern Mio.
Emelie Grehn poserar tillsammans med tvåårige dalmatinern Mio. Foto: Sören Turesson
Hundgemenskap i julig inramning.
Hundgemenskap i julig inramning. Foto: Sören Turesson

Artikeltaggar

HundsportHusdjurLidköpingMusikhjälpenStora Levene

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.