Hoppa till huvudinnehållet

Populära Stranden kan tvingas lägga ned – lokalerna uppsagda: ”Känns tragiskt”

Publicerad:
Monica Ljungsberg Andersson riskerar att tvingas lägga ned populära ”Stranden” i Nossebro efter att lokalerna blivit uppsagda.
Monica Ljungsberg Andersson riskerar att tvingas lägga ned populära ”Stranden” i Nossebro efter att lokalerna blivit uppsagda. Foto: Felicia Stadling

I 18 år har Stranden i Nossebro varit känt och välbesökt långt utanför kommunens gränser.

Men nu kan verksamheten tvingas lägga ned. Lokalerna är uppsagda eftersom kommunen behöver dem till annan verksamhet.

– Det känns både olyckligt och mycket tragiskt. Det här är ju mitt livsverk, säger Monica Ljungsberg Andersson, ägare till Stranden.

Daglig verksamhet, som i dag finns i lokalerna vid vårdcentralen i Nossebro, behöver mer utrymme. Därmed har Essunga kommun valt att säga upp hyreskontraktet med den privata hyresgästen, företaget Stranden, som också finns i huset.

Uppsägningstiden är ett år – vilket betyder att Strandens verksamhet kan pågå säsongen ut, men sedan behöver Essunga kommun lokalerna.

– Jag fick beskedet via ett telefonsamtal från Essungabostäder. Jag hade inte fått någon som helst föraning om detta, det kom som en chock, säger Monica Ljungsberg Andersson, och tillägger:

– Min verksamhet är ju inte flyttbar. I så fall tvingas jag lägga ned.

Stora ombyggnader

Det har gjorts stora ombyggnader och investeringar, bland annat av takhöjd och ventilation, i de nuvarande lokalerna.

Att flytta Stranden någon annanstans skulle innebära alltför stora kostnader och ombyggnader för att det ska vara realistiskt, menar Monica.

Stranden är kort sammanfattat en solanläggning i exotisk miljö, med friskvård och avkoppling som främsta syfte. Såväl de som lider av årstidsbundna depressioner som reumatiker nyttjar anläggningen – men det har också varit ett populärt besöksmål för vanliga soltörstande invånare. Kundkretsen finns i hela Västra Götaland.

– Det är en unik verksamhet som jag skapat och byggt helt utifrån eget huvud. Vi har enormt många besökare utifrån. Den här kommunen säger ju att de värnar om företagen, men när det kommer till kritan känns det som att de inte bryr sig ett dugg, säger Monica Ljungsberg Andersson.

Kommunal verksamhet går först

Enligt kommunalrådet Daniel Andersson (M) kan inte en privat verksamhet prioriteras före kommunens kärnverksamhet:

– Vi måste se till kommunens kärnverksamheter – vård, skola och omsorg, i första hand. Det är vårt huvudsakliga uppdrag, och nu behöver daglig verksamhet lokalerna. Då kan inte ett privat företag komma före, säger han.

Daglig Verksamhet i Essunga behöver mer utrymme, och därmed har hyreskontraktet för populära solföretaget Stranden sagts upp.
Daglig Verksamhet i Essunga behöver mer utrymme, och därmed har hyreskontraktet för populära solföretaget Stranden sagts upp. Foto: Cecilia Isberg

Men kan inte daglig verksamhet hitta ett annat alternativ till lokal?

– Enligt förvaltningen är det här den lokal som passar bäst, och då behöver vi ta den i anspråk. Hyresgästen har fått 12 månaders uppsägningstid, och vi har också försökt vara behjälpliga med kontakter till privata fastighetsägare. Industristiftelsen som kan ha lokaler och även tipsat om att hon kan göra en framställan till kommunen om att bygga nytt. Mer än så ser jag inte att vi kan göra, säger Daniel Andersson (M).

Oppositionsrådet Peter Andreasson (S) är inne på samma linje:

– Vi är eniga i frågan. Hur värdefull verksamheten än är, och hur jättebra vi än tycker det är att den finns så är det kommunal verksamhet som skattebetalarna ska stå för, och då är det också den som måste komma i första hand.

”Mitt livsverk”

Men Monica Ljungsberg Andersson har ännu inte gett upp hoppet:

– Jag kommer fortsätta kämpa för att få vara kvar. Det här är mitt livsverk, säger hon.

Beslutet om uppsägningen har redan mött starka reaktioner hos allmänheten. Monica har fått ta emot många samtal från kunder, och det har även startats en namninsamling för att Stranden ska få vara kvar.

Artikeltaggar

Daniel AnderssonEssunga kommunFöretagandeNäringslivNossebroPeter AndreassonSamhälleUppsägningar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.