Hoppa till huvudinnehållet

Space – ett rymdäventyr i Skara: ”Himla inspirerande”

Publicerad:
Reporter Elin Andersson
Elin Andersson
elin.andersson@nlt.se
Framför solen. Göran, Ulf, Lindali, Gunnar, Britt, Jessica, Linda, Joan, Petter och Amanda har byggt utställningen som nu öppnat för allmänheten.
Framför solen. Göran, Ulf, Lindali, Gunnar, Britt, Jessica, Linda, Joan, Petter och Amanda har byggt utställningen som nu öppnat för allmänheten. Foto: Elin Andersson

Om solen vore 5,7 meter i diameter, hur stor är jorden då? Hur kan det se ut inne i en rymdraket?

Svar kan både barn och vuxna hitta på utställningen Space – ett rymdäventyr som har invigts på Bokäventyret i Skara.

– Vår syn på universum har utvecklats med tiden, menar astrokemist Gunnar Sporrong.

Slå dig till ro på Saturnus ringar. Klättra in i en rymdraket och ta rutschbanan därifrån. Eller lyft ett yoghurtpaket så som det väger på Mars.

Nu har den nya utställningen på Bokäventyret i Skara invigts. ”Space – ett rymdäventyr” är den första utställning som Bokäventyret själva varit med och producerat, efter att de första hyrts in från andra aktörer runt om i landet. Tillsammans med företaget Astro Sweden, också det från Skara, har man fått stöd av Kulturrådet för att ta fram vad som behövs.

– Jag hörde av mig till biblioteket för ganska längesedan, eftersom de har så många roliga faktaböcker, och vi funderade på att göra något tillsammans. Vi är intresserade av rymden och har många prylar hos oss, säger Linda Pettersson som är läromedelsansvarig på Astro Sweden.

Jessica Karlsson och Linda Pettersson kikar fram ut rymdraketen.
Jessica Karlsson och Linda Pettersson kikar fram ut rymdraketen. Foto: Elin Andersson
Lindali Winberg har skapat insidan av rymdraketen där man nu kan köra runt i rymden, eller åka rutschbanan ner.
Lindali Winberg har skapat insidan av rymdraketen där man nu kan köra runt i rymden, eller åka rutschbanan ner. Foto: Elin Andersson

”Himla inspirerande”

Sedan kom en pandemi och inte mycket hände. Men i år fick man besked att en ansökan hos Kulturrådet beviljats och då fanns det större möjligheter att göra något.

– Det har varit väldigt kul att skapa det här. Himla inspirerande, kan man säga, säger utställningsbyggare Göran Elison som varit delaktig, och man kan undra om det var en medveten ordvits...

Se rymden hemifrån – lägg dig ute i kväll när Jorden åker genom meteorskuren
Planeter och en måne i storleksförhållande till solen i rummet. Kan du se vilken som är Tellus?
Planeter och en måne i storleksförhållande till solen i rummet. Kan du se vilken som är Tellus? Foto: Elin Andersson

Ungdomar har hjälpt till

För när det handlar om rymden finns det mycket, många och massor av det mesta. Himlen, stjärnorna, planeterna, rymdraketerna. Men hunden Laika finns det bara en av, och hon är också med på ett hörn av utställningen.

– Det här är för att leka och lära. Det är inte ett vanligt lekland. Och man kan fortfarande lära sig något om rymden även om man kommit upp i åldern lite. Det har vi gjort hela tiden när vi skapat utställningen, säger Jessica Karlsson, pedagog på Bokäventyret.

I produktionen har även kommunens ungdomar deltagit. Ungdomsgården Stureplan har gjort bakgrundssound i utställningen och teknikprogrammet på Katedralskolan undersökte tekniska lösningar för specialljud i rymdraketen man kan leka i.

”Space – ett rymdäventyr” kommer att finnas på Bokäventyret fram till och med den sista mars 2023.

Hunden Laika skickades ut i rymden men kom aldrig tillbaka...
Hunden Laika skickades ut i rymden men kom aldrig tillbaka... Foto: Elin Andersson
Se rymden hemifrån – lägg dig ute i kväll när Jorden åker genom meteorskuren

Artikeltaggar

Astro SwedenBokäventyretKulturrådetNöje/KulturRymdenSkaraStureplanTeknik och vetenskapUtställningar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.