Hoppa till huvudinnehållet

Chocken – lärare får sluta på flera skolor i Lidköping: ”Barnen kommer i kläm”

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
Sjölunda skola hör till de enheter där personal får lämna. Arkivbild.
Sjölunda skola hör till de enheter där personal får lämna. Arkivbild. Foto: Sören Turesson

Omfattande personalförändringar väntar för flera skolor i Lidköping. Till exempel mister Majåkerskolan och Sjölunda skola såväl lärare som resurspersoner i betydande antal nästa termin.

– Jag är chockad, säger en lärare efter beskedet häromdagen.

Under onsdagen och torsdagen har det strömmat tips in till NLT om radikala personalförändringar på flera skolor i kommunen efter årsskiftet. Enligt uppgifter från personer med av allt att döma god insyn försvinner sju medarbetare, både lärare och resurser, på Majåkerskolan och på Sjölunda skola ska det handla om nästan lika många. Och fler skolor uppges vara i ett liknande läge.

– Det är tufft för både den personal som får gå och för dem som är kvar, men framför allt för barnen. Det är barnen som kommer i kläm och det är där hjärtat brister mest. Hur ska deras utbildning och skolgång bli? säger en besviken lärare i kommunen.

Inga politiska beslut

Så varför sker detta och på vems uppdrag? Avgående barn- och skolnämndens ordförande Mario Melani (S) svär sig fri – sparåtgärder avseende 2023 är inget som nämnden har fattat beslut om – och tillträdande bildningsnämndens dito Pär Johnson (L) – som samlar ledamöterna och beslutar om kommande detaljbudget först efter årsskiftet – ställer sig frågande till uppgifterna.

Pär Johnson (L) är ordförande för nya bildningsnämnden som tar över efter årsskiftet. Då kommer han att ha bråda dagar när han ska sätta sig in i verksamheten och ta ställning till de prioriteringar som måste göras. Arkivbild.
Pär Johnson (L) är ordförande för nya bildningsnämnden som tar över efter årsskiftet. Då kommer han att ha bråda dagar när han ska sätta sig in i verksamheten och ta ställning till de prioriteringar som måste göras. Arkivbild. Foto: Thomas Kühnel

– Vi har inte ens börjat jobba med den detaljbudgeten politiskt, säger han och poängterar att han inte har för avsikt att skära med osthyveln i den pedagogiska verksamheten.

– Vi behöver ha fokus på lärare för att kunna hjälpa och stötta elever. Vi har en nollvision när det gäller underkända betyg och hemmasittande, det är det vi behöver resurserna till. Det är inte där vi ska spara pengar.

Samma inställning har Roberth Andersson (SD) som också kommer att ta plats i nya bildningsnämnden.

– Vi kommer inte att ställa oss bakom något som skär i verksamheterna genom att dra ned på antal lärare och pedagoger, säger han.

”Inga uppsägningar”

Tobias Gren, rektor på Majåkerskolan, uppger att de aktuella förändringarna handlar om den personalplaneringsprocess som alltid sker vid terminsskiften där förvaltningen ser över skolornas behov. Och när det gäller situationen på den egna enheten handlar det inte om uppsägningar, understryker han.

”Det handlar inte om uppsägningar”, säger Tobias Gren, rektor på Majåkerskolan. Arkivbild.
”Det handlar inte om uppsägningar”, säger Tobias Gren, rektor på Majåkerskolan. Arkivbild. Foto: Thomas Kühnel

– Vi har visstidsanställningar som inte kommer att förlängas. De som berörs kommer att erbjudas andra uppdrag inom förvaltningen, säger rektorn som i övrigt hänvisar frågor till förvaltningschef Jonny Palmkvist.

Förvaltningschefen vill för sin del inte kommentera läget på specifika skolenheter, men pekar precis som Tobias Gren på "personalplaneringsprocessen". Det som påverkar denna gång är bland annat förändringar i elevantal samt att den nya socioekonomiska fördelningsmodellen, där pengar flyttas till skolor med större utmaningar, får fullt genomslag 2023.

– Sedan måste vi ha en beredskap för vad som händer med den nya detaljbudgeten, säger han.

Att den blir stram är inte otänkbart. När det gäller den totala budgetpåsen för bildningsnämnden 2023 finns ett besparingskrav på 0,5 procent sedan tidigare och efter fullmäktigebeslut alldeles nyligen ett krav på ytterligare 0,8 procent. Å andra sidan är ju prioriteringarna i detaljbudgeten, det vill säga var dessa besparingar ska hämtas hem, inte politiskt beslutade än.

Chefen Jonny Palmkvist och hans förvaltning jobbar med 2023 års detaljbudget, men några politiska beslut har de ännu inte att hålla sig i. Arkivbild.
Chefen Jonny Palmkvist och hans förvaltning jobbar med 2023 års detaljbudget, men några politiska beslut har de ännu inte att hålla sig i. Arkivbild. Foto: Alexander Carlsson

”Tuffa förhållanden”

Uppgifterna om personalförändringar har inte gått Lärarförbundet förbi, och från deras sida finns en oro över konsekvenserna. För barnen, så klart, men också för medlemmarna.

– Det finns en risk att de kommer att behöva jobba så intensivt att det blir sjukskrivningar, eller så väljer de att byta yrke eller byta arbetsgivare, säger Ulrika Lindahl, ordförande i Lidköpingsavdelningen.

– De arbetar under tuffa förhållanden redan.

Tråkig julklapp

Något som tycks ha bidragit till de starka reaktionerna hos den personal som NLT haft kontakt med är den sena informationen. Lagom till jul, bara veckor innan förändringarna ska börja gälla, kom beskeden.

– Det är grymt för alla, tycker en lärare som NLT har pratat med.

Artikeltaggar

FörvaltningJonny PalmkvistLidköpingLärareLärarförbundetMario MelaniNämnderPolitikPär JohnsonRoberth AnderssonSjölundaSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.