Hoppa till huvudinnehållet

Förfallna lusthuset i Villaparken har återfått sin glans: ”Jättekul”

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
Öppna upp lusthuset för bröllops- och dopakter, skrev Ingalill Sjöqvist i ett medborgarförslag häromåret. Nu är den upprustning som hon efterfrågade i samma medborgarförslag gjord – och kanske kan det också bli tal om bröllop och dop innanför dessa väggar i framtiden?
Öppna upp lusthuset för bröllops- och dopakter, skrev Ingalill Sjöqvist i ett medborgarförslag häromåret. Nu är den upprustning som hon efterfrågade i samma medborgarförslag gjord – och kanske kan det också bli tal om bröllop och dop innanför dessa väggar i framtiden? Foto: Thomas Kühnel

Tidsplan och budget har hållits och alla tycks vara tillfreds med resultatet. Den omsorgsfulla renoveringen av lusthuset i Villaparken är så gott som i mål och det uppmärksammades med en enkel ceremoni på fredagseftermiddagen.

– Vi är jättenöjda, säger Anders Kindberg, fastighetschef i Lidköpings kommun.

Det var i elfte timmen som kommunen kom till skott med upprustningen av lusthuset. Bebyggelseantikvarie Sven Olof Ahlberg, som varit med under hela resans gång, beskriver en av väggarna som nära nog fallfärdig och Pelle Leckström på entreprenören Leckströms Båt & Snickeri förmedlar en liknande bild av byggnaden.

– Hade den fått stå i tio år till hade den rasat.

Men nu, efter det nogsamma och genomgripande arbete som började i april och nyligen har avslutats, står byggnaden stadigt och med nyvunnen prakt på sin hedersplats längst upp i backen.

Fastighetschef Anders Kindberg lämnar över nyckeln till Jessica Alexanderson på service.
Fastighetschef Anders Kindberg lämnar över nyckeln till Jessica Alexanderson på service. Foto: Thomas Kühnel

Några moment, som målning av taket och visst markarbete, återstår visserligen men i stort är det hela färdigt, berättar fastighetschef Anders Kindberg vid den ceremoni som äger rum i vinterklädda Villaparken på fredagseftermiddagen.

– Vi har hållit både tidsplan och budget, säger han.

Ingalill Sjöqvist är upphovskvinnan bakom ett medborgarförslag kring just upprustning av lusthuset. Hon är som sig bör på plats och så klart nöjd med att renoveringen kommit till stånd.

– Jättekul att det hände någonting!

Sedan är det fortfarande oskrivet om hennes idé om bröllop och dop i lusthuset blir verklighet. Exakt hur huset ska användas och på vilka sätt allmänheten kan få tillträde är något man fortfarande skissar på.

– Vi är inte riktigt framme där än, säger Anders Kindberg som i alla fall flaggar för en helg i maj då huset håller öppet för besökare med några av dem som varit involverade i renoveringen på plats.

Lusthuset i Villaparken, ett av få byggnadsminnesskyddade objekt i kommunens ägo, är väldigt tidstypiskt för det sena 1700-talet. ”Man vurmade för den antika kulturen”, säger bebyggelseantikvarie Sven Olof Ahlberg.
Lusthuset i Villaparken, ett av få byggnadsminnesskyddade objekt i kommunens ägo, är väldigt tidstypiskt för det sena 1700-talet. ”Man vurmade för den antika kulturen”, säger bebyggelseantikvarie Sven Olof Ahlberg. Foto: Thomas Kühnel

– Vår förhoppning är att Lidköpingsborna ska få tillgång till det i framtiden, säger Sven Olof Ahlberg och påpekar att det inte är alldeles vanligt med lusthus av den här typen i kommunal ägo; ofta finns de kanske på något gods som allmänheten normalt sett inte tillträder.

– Men hur det ska skötas blir en fråga för politikerna.

Ett visst intresse från allmänheten verkar det hur som helst finnas. Under arbetets gång har många förbipasserande varit nyfikna och bara under fredagsförmiddagen hade närmare ett tiotal kommit fram och tittat och velat veta mer, berättar projektledare Peter Lindh och Anders Kindberg.

Läs också

Den tidigare grisrosa kulören har bytts mot en mörkare nyans som ligger närmare det ursprungliga utseendet. Fönsterluckor och dörr är nu gröna istället för grå.
Den tidigare grisrosa kulören har bytts mot en mörkare nyans som ligger närmare det ursprungliga utseendet. Fönsterluckor och dörr är nu gröna istället för grå. Foto: Thomas Kühnel
Jessica Alexanderson tackar projektledare Peter Lindh för väl utfört arbete med en fåret Shaun-docka i renutförande.
Jessica Alexanderson tackar projektledare Peter Lindh för väl utfört arbete med en fåret Shaun-docka i renutförande. Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

Anders KindbergBröllopDopLidköpings kommunMedborgarförslagNyheterRenoveringarVilla Giacominaparken

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.