Hoppa till huvudinnehållet

Elin, 28, flyttade till landet – satsar på drömmen: ”Det här brinner jag för”

Publicerad:
Reporter Emma Edling
Emma Edling
emma.edling@nlt.se
Grästorparen Elin Bergsman, 28, har startat upp en mobil marknadsföringsbyrå med fokus på hantverkare och små företagare.
Grästorparen Elin Bergsman, 28, har startat upp en mobil marknadsföringsbyrå med fokus på hantverkare och små företagare. Foto: Lena Bergsman

För mångsysslaren Elin Bergsman, 28, har det varit ett år med mycket omställning. Hon har lämnat stan för ett torp i Hyringa – och har startat igång en mobil marknadsföringsbyrå.

– Jag har alltid känt att jag i framtiden skulle vilja ha eget. Man får ju börja någonstans, säger Elin.

Elin Bergsman är en tjej med många strängar på sin lyra. Hon spelar i band, fotograferar och målar tavlor.

Nyligen tog hon sitt pick och pack och flyttade från sin lilla etta i Lidköping, till ett falurött torp i Hyringa, Grästorps kommun.

– Det är en ganska stor omställning. Men jag har velat flytta ut på landet väldigt länge, jag har saknat att vara nära naturen, säger Elin som ursprungligen är från den lilla orten Dals Rostock i Mellerud.

Förutom nytt hem har hon också startat upp ett nytt företag – en mobil marknadsbyrå.

Förutom att starta företag så har hon nyligen flyttat till ett litet falurött torp ute i Hyringa, vilket är en stor omställning från hennes tidigare etta i Lidköping.
Förutom att starta företag så har hon nyligen flyttat till ett litet falurött torp ute i Hyringa, vilket är en stor omställning från hennes tidigare etta i Lidköping. Foto: Elin Bergsman

Jobbat inom turism

Elins intresse för marknadsföring och turism tog sin fart efter gymnasiet, då hon hoppade på en folkhögskoleutbildning inom turism.

– Jag hade praktik på ett Bed and Breakfast och safariföretag i Tanzania. Vi var där i fem veckor.

Plugget varvade hon med att på somrarna driva campingen Hunnebostrand tillsammans med en kompis.

– På hösten 2015 åkte jag och min kompis tillbaka till Tanzania för att turista, eftersom vi tyckte om det så mycket. Då bestämde vi oss för att flytta dit, så jag har bott och jobbat i Tanzania i tre år. Då tyckte jag att det var jätteroligt med marknadsföring, besöksnäring och turism.

Fokus på småföretagare och hantverkare

I januari 2018 flyttade Elin tillbaka till Sverige och två år senare kom pandemin.

– Under pandemin så blev det mycket mer fokus på den svenska turismen och det var nog det som fick mig att börja läsa affärsutveckling kopplat till besöksnäringen på yrkeshögskolan i Lidköping.

Under sin sista praktikperiod i utbildning var Elin på Lokalen i Vara. Praktiken kopplade hon ihop till sitt examensarbete som lade grunden till företaget hon driver i dag.

– Jag kände från början att jag ville fokusera på affärsutveckling för småföretag och hantverkare. För att hjälpa till med bland annat sociala medier, fotografering, sökordsoptimering och affärsrådgivning.

Elin Bergsman både sjunger och spelar instrument. I uppbyggnaden av hennes mobila marknadsbyrå ställde hon sig bland annat frågan vad hon själv hade velat ha hjälp med ifall hon valde att satsa allt på musiken.
Elin Bergsman både sjunger och spelar instrument. I uppbyggnaden av hennes mobila marknadsbyrå ställde hon sig bland annat frågan vad hon själv hade velat ha hjälp med ifall hon valde att satsa allt på musiken. Foto: Albert Lundgren

”Det är inte så lätt”

Marknadsföringsbyrån är mobil och Elin har inga problem med att anpassa sig efter kundernas budget och tillgänglighet.

– Jag kan åka till kunderna, de ska inte behöva begränsas. Till exempel om de bor på vischan och inte har möjlighet till bil, då är det klart jag kommer dit. Och har ett företag bara en budget på en timme – då kör vi på det. Jag vill kunna hjälpa dem som bor häromkring att nå ut med sina företag, för det är inte så lätt.

På frågan vad har hon har för mål för företaget svarar hon:

– Att nå ut mer och få fler som vet att jag finns, det är ett mål. Att ha haft fem till tio kunder är ju också ett mål.

– Jag har inte jättestor press på mig själv utan jag känner att jag ska ha roligt på vägen. Kan jag hjälpa bara en person så är jag jättenöjd, det är det här jag brinner för.

Artikeltaggar

ArbeteBesöksnäringFotograferingGrästorpHyringaMarknadsföringSamhälleTanzania

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.