Hoppa till huvudinnehållet

Efter hån mot estetelever – inget luciauppträdande på DLG: ”En tråkig incident”

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se

Det blir inget luciatåg i aulan på De la Gardiegymnasiet i år.

Efter burop riktade mot estetprogrammet i samband med Bianca Kronlöfs föreläsning väljer man istället att visa ett förinspelat uppträdande för klasserna.

– Vi behöver jobba ännu mer med värdegrunden, säger gymnasiechef Magnus Thilén om det inträffade.

Att samla eleverna i aulan för att se och lyssna till luciaföljet är en tradition på De la Gardiegymnasiet, men i år blir det istället en lösning som påminner om pandemitiden med ett förinspelad uppträdande som klasserna får ta del av var för sig.

Anledningen är en händelse i samband med Bianco Kronlöfs besök häromveckan. När komikern och skådespelaren ropade upp olika program möttes esteterna – de som utgör luciaföljet – av burop från delar av åhörarskaran.

– Det var en tråkig incident, säger Magnus Thilén och konstaterar att skolan behöver jobba ännu mer med värdegrunden.

– Det här gav oss en påminnelse om det.

Det var i samband med Bianca Kronlöfs föreläsning i slutet av november som esteterna utsattes för burop.
Det var i samband med Bianca Kronlöfs föreläsning i slutet av november som esteterna utsattes för burop. Foto: Sören Turesson

”Inte det lättaste”

Som kan antas togs inte hånet emot väl och konsekvensen blir nu att fredagsförmiddagens aulaföreställningar går om intet.

– När det har varit en sådan här incident är det kanske inte det lättaste att ställa sig i luciamundering i aulan, säger Magnus Thilén och fortsätter:

– Vi hoppas och tror verkligen att de kan genomföra sina julkonserter i nästa vecka och även sjunga på vår julavslutning, vilket också brukar vara väldigt uppskattat. Så vi ser fram emot att det blir en bra avslutning för esteterna.

Det som inträffat handlar mer än om den specifika incidenten om en allmän attityd som man måste jobba med?

– Ja, och det handlar inte enbart om estet, vi måste jobba för att alla program och enheter har förståelse för varandra, för olikheterna. Det är vårt uppdrag. Det här är ett exempel vi får utgå ifrån, men så finns det också annat som vi behöver jobba med, säger Magnus Thilén som hoppas att det i slutändan kan komma något gott ur det hela.

Artikeltaggar

Bianca KronlöfDe la GardiegymnasietLidköpingLuciaMagnus ThilénSkola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.