Hoppa till huvudinnehållet

Pärleport avslutar på topp: ”En styrka men även sorg att livet går vidare”

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
I den sista föreställningen av Från Pärleport till Rock’n’roll är det solisterna Jörgen Fredriksson, Johanna Beijbom, Peter Danielsson, Jessica Andersson och Bo Frid som medverkar.
I den sista föreställningen av Från Pärleport till Rock’n’roll är det solisterna Jörgen Fredriksson, Johanna Beijbom, Peter Danielsson, Jessica Andersson och Bo Frid som medverkar. Foto: Åsa Mwansa

Nu har repetitionerna dragit igång inför Från Pärleport till Rock’n’roll - Grand Finale på Vara konserthus under trettonhelgen nästa år. Det blir den sista showen med det konceptet som Pamala produktion sätter upp.

– Nu avslutar vi på topp, säger Liselotte Sterneborn.

Konceptet med en mix av musikstilar, lokala och rikskända solister och en månghövdad, professionell orkester har varit ytterst framgångsrikt. Upplagan 2020 drog sex utsålda konserthus.

I sista showen återkommer Jessica Andersson som gästartist för fjärde gången, tillsammans med Johanna Beijbom som medverkar för andra gången.

– Efter tre gånger så är det nästan lite tradition, så det ska bli jättemysigt att komma tillbaka. Det är ett väldigt gott gäng att jobba med, vi har alltid väldigt roligt och mysigt den här helgen i januari, säger Jessica.

Hon tycker dessutom att Vara har ett av Sveriges finaste konserthus och känner att det är speciellt att gästa - av flera skäl.

– Jag ska inte sticka under stol med att det är fantastiskt att bara komma dit, sen är jag ju från Skövde från början, så för mig blir det så nära för vänner och familj att komma och lyssna, säger hon.

Som syskon

Jessica och Johanna har jobbat tillsammans under många år och har nästan blivit som syskon. De är trygga med varandra på scen och i den kommande föreställningen har de haft mycket att säga till om. Johanna jobbar dessutom med Pamala i andra sammanhang, till exempel med showen Swedish Music Wonder.

– Det är alltid så lättjobbat, man får vara med i planeringen och välja vilka låtar man vill göra och de får man oftast igenom. Det är roligt och värdefullt att få vara med i hela uppbyggnaden av showen, säger Johanna.

Jessica Andersson och Johanna Beijbom har jobbat ihop i många år och ser fram emot att återvända till Vara konserthus.
Jessica Andersson och Johanna Beijbom har jobbat ihop i många år och ser fram emot att återvända till Vara konserthus. Foto: Åsa Mwansa

De lokala solisterna Bo Frid, Peter Danielsson och Jörgen Fredriksson har varit fasta inslag i Pärleportskonceptet sedan premiären för snart 13 år sedan. De sjunger var för sig men även tillsammans och kallar sig Pärleportens Rat Pack. Då är det smoking och låtar i Frank Sinatra, Dean Martin och Sammy Davies Jr:s anda som gäller.

– När vi gjorde första Pärleport så hade jag passerat 50 år med råge, men jag fick ändå lära mig, och utvecklas. Jag var helt ny. Jag hade visserligen stått på en dansbandsscen och rockscen, men då stod man still och sjöng sina låtar. Här skulle man helt plötsligt börja agera, och ta danssteg. Det hade jag aldrig gjort förut, säger Peter Danielsson.

Given fördelning

Uppdelningen av solonumren är given vid det här laget. Peter tar de hårdaste rocklåtarna, Jörgen kör dansnumren och Bosses specialité är musikallåtar. De har pratat om att gå vidare med sitt eget koncept.

Det har betytt mycket för dem att få vara representanter för det lokala artistutbudet i Pärleportkonceptet.

– Att få vara med när hälften av publiken sitter och känner igen en gammal Skarstadspojk som jag - det är det stora i detta, samtidigt som de får se rikskända artister, säger Bo Frid.

Även under repetitionerna har ensemblen fina dagar tillsammans i Musik och eventvillan i Arentorp.
Även under repetitionerna har ensemblen fina dagar tillsammans i Musik och eventvillan i Arentorp. Foto: Åsa Mwansa

Det är med stor värme de ser tillbaka på åren med showen som hade sin upprinnelse i Bitterna kyrka, då under rubriken Körsköj. Det var när kyrkan fylldes till bristningsgränsen som en av körmedlemmarna utbrast att de nog skulle behöva flytta in i Vara konserthus istället.

Och så blev det.

– Sen var det väldigt roligt när vi fick möjlighet att besöka andra orter. Vi har ju varit på turné, bland annat i Skövde några gånger. Det är ju så roligt att träffa alla kända artister också, och nästan lära känna dem, som Jessica Andersson, Christer Sjögren, Elisa, LaGalia Frasier och Kalle Moraeus, det är skithäftigt, säger Jörgen Fredriksson.

Att det har gått en tid sedan starten märker de av på olika sätt.

– Det är rätt många år, vi ser ju det på kalufser och annat att det har blivit en del förändringar under de här åren, säger Bo Frid.

Ser framåt

Gänget på Pamala produktion – Peter Mjörnestrand, Anna-Lena Andersson och Liselotte Sterneborn - kommer att gå vidare med nya koncept, och Rat Pack tror också på ett liv efter Från Pärleport till Rock’n’roll.

– Fortsättning följer på annat sätt. Det är en styrka, men en sorg också, att livet går vidare. Det måste man ju på något sätt acceptera. Så det är fint att vi kan sluta på topp. Det här har verkligen varit en höjdpunkt i livet, säger Jörgen Fredriksson.

Artikeltaggar

ArentorpArtisterBitterna kyrkaBo FridJessica AnderssonNöje/KulturRockShowerVaraVara konserthus

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.