Hoppa till huvudinnehållet

Magnus Harjapää blir politisk vilde: ”Det är otroligt splittrat i SD i Grästorp”

Publicerad:
Reporter Emma Edling
Emma Edling
emma.edling@nlt.se
I ett Facebook inlägg meddelade Magnus Harjapää att han lämnar Sverigedemokraterna och fortsätter som politiskt obunden. Ett vemodigt beslut som han fattade efter att han känt sig orättvist behandlad av partiet.
I ett Facebook inlägg meddelade Magnus Harjapää att han lämnar Sverigedemokraterna och fortsätter som politiskt obunden. Ett vemodigt beslut som han fattade efter att han känt sig orättvist behandlad av partiet. Foto: Emma Edling

Kommunstyrelseledamot Magnus Harjapää lämnar Sverigedemokraterna och blir så kallad politisk vilde. Detta efter den interna konflikten och beslutet att gå emot partiets egna stadgar.

– Som det ser ut och fungerar i Grästorp och i Skaraborg så kan jag inte fortsätta rent partipolitisk, säger Magnus Harjapää.

Förra veckan publicerade NLT en artikel om den historiska händelsen i kommunfullmäktige, där Magnus Harjapää ändrade valberedningens förslag till kommunstyrelse.

Han strök partikollegan Karina Särndahls namn från listan, för att sätta dit sitt eget – vilket gick emot partiets egna stadgar. Förslaget röstades igenom under sluten omröstning.

Splittring i SD ledde till historisk händelse: ”Det är mycket ovanligt”

Nu meddelar Magnus Harjapää i ett Facebookinlägg att han självmant lämnar Sverigedemokraterna, men kommer att sitta kvar som ledamot i kommunstyrelsen. Han fortsätter som så kallad politisk vilde.

– När jag fick se att jag inte var med på listan så visste jag redan att jag skulle gå ur partiet, men jag såg till att jag fick en plats i kommunstyrelsen, säger Harjapää och fortsätter:

– Det är inte aktuellt för mig att bara hoppa av allting. Jag har väldigt många väljare och personkryss, att svika dem genom att inte ens vara på plats och föra fram den talan som folk har satt mig på min stol för att göra är inte aktuellt.

Så sattes listan

Enligt Magnus Harjapää satte partiet listan under tiden han var iväg i USA. Han hade sagt att det var okej, men hade fört fram viljan om att sitta med i kommunstyrelsen.

– Jag fick jakande svar, men hux flux så sätter de en ny person som inte har någon susning överhuvudtaget om politik och jag är inte ens med som ersättare i kommunstyrelsen.

Varför tog de det beslutet, tror du?

– Egoism. Svågerpolitik. Det är vad jag tror, sen kanske de möjligen inte tyckte om mig som människa heller. Men vi ska inte sitta där för att tycka om varandra, utan för att driva bra politik.

”Kan inte fortsätta”

Efteråt mejlade Magnus Harjapää och frågade om protokoll på hur beslutet hade gått till, dessvärre utan framgång. Därefter tog han beslutet att ta en plats i kommunstyrelsen, för att sedan begära utträde ur partiet.

– Jag såg till att jag skaffade mig så mycket makt jag bara kunde göra innan jag avgick från partiet. I Grästorp och den politiska organisationen vi har så är kommunstyrelsen extremt viktig. Alla förslag till beslut som tas på utskotten går alltid genom kommunstyrelsen, som sen lägger fram förslagen till kommunfullmäktige.

Men beslutet var inte bara enkelt, menar Magnus:

– Jag har fått många vänner under det här åren över hela Sverige, så det gör också lite ont eftersom man ändå sviker dem. Men så som det ser ut och fungerar i Grästorp och i Skaraborg så kan jag inte fortsätta rent partipolitiskt. Det är så otroligt splittrat i SD i Grästorp och Skaraborg.

”Tror det kommer bli lättare”

I efterhand har Magnus och tidigare partikollegorna i Grästorp inte haft någon kontakt.

– Hade man vetat om allt som hade hänt i Grästorp och i våran lokalförening så hade nog de flesta förstått varför jag lämnar och varför jag inte orkar längre.

Eftersom Magnus Harjapää inte hoppar av partiet med anledningen att han inte tycker om deras politik, så menar han att det inte kommer bli så stor skillnad.

– Det enda är att jag inte behöver sitta och diskutera och bråka med en grupp som inte är ett dugg intresserade av politik, säger Magnus Harjapää och fortsätter:

– Jag tror till och med att det kommer bli lättare för mig som politiskt obunden och att jag kommer kunna påverka mer.

Två framtida alternativ

Magnus ser sig själv i en fortsatt politisk roll i framtiden och berättar att han åtminstone i några år framöver vill fortsätta som politisk obunden.

– Är det så sen att jag vill fortsätta rent politiskt så finns det två möjligheter som jag ser det, antingen starta ett eget lokalt parti eller hoppa på något av dem andra etablerade partierna.

Vilket parti lutar du mot i så fall?

– Rent politiskt är det Moderaterna eller Kristdemokraterna. Men jag vet faktiskt inte, vi får se vart det landar. Det hade varit roligt att starta ett eget lokalt parti också. Men på ett eller annat sätt kommer jag vara med att påverka, avslutar Magnus Harjapää.

Partiets svar

Tidigare partikollegan i Grästorp Sven-Olof Bergqvist svarar på kritiken med orden:

– Vi rår inte för att han åkte till USA. Det enda kravet som finns i handlingarna är att han ville vara ordförande i den parlamentariska gruppen. Det finns det protokoll på.

Sven-Olof säger att han inte vet huruvida Magnus begärt ut protokollen från mötet eller inte och fortsätter:

– Jag fattar inte vad han menar med att vi bråkar och att vi inte är intresserade av politik. Att han lämnar partiet är ju hans beslut, men vi har inte bråkat eller något sånt och jag vet inte var han tar detta ifrån. Det låter helt ofattbart i mina öron. Men jag kan inte uttala mig mer. Magnus har sin utsago och vi i styrelsen ser det på vårat sätt.

Sverigedemokraten Sven-Olof Bergqvist.
Sverigedemokraten Sven-Olof Bergqvist. Foto: Grästorps kommun

Hur ser ni på Sverigedemokraternas framtid i Grästorp?

– Väldigt positivt. Ett samarbete som fungerar utan minsta gnissel, avslutar Sven-Olof Bergqvist.

Vad är en politisk vilde?

En politisk vilde är någon som kandiderat för ett visst parti och valts in på det partiets mandat i en beslutande församling men som under mandatperioden avslutar sitt medlemskap i partiet och förklarar sig oberoende och sitter kvar i församlingen. Politiska vildar är ovanliga i Sverige.

Artikeltaggar

GrästorpKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMagnus HarjapääPolitikPolitiska system och ideologierSkaraborgSverigedemokraterna

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.